Martin KonvičkaMAFRA/David Neff
StoryEditor

Moslimov chcel namlieť do mäsokostnej múčky. Čechovi hrozia tri roky väzenia

08.04.2016, 11:56
Štátny zástupca obžaloval predsedu českého Bloku proti islamu Martina Konvičku.

Za podnecovanie k nenávisti voči islamskému náboženstvu na internete mu hrozí až trojročné väzenie. Konvička sa podľa žalobcu dopustil podnecovania k nenávisti voči skupine osôb alebo k obmedzovaniu ich práv a slobôd svojimi výrokmi na internete, píše portál iDNES.

"Dňa 7. apríla som podal obžalobu pre trestný čin ustanovenia paragrafu 356 odsek 1, odsek 3, písmeno a) trestného zákonníka," povedal pre portál iDNES.cz okresný prokurátor v Českých Budějoviciach Josef Richtr.

Že by malo ísť o Konvičku, nechcel prokurátor komentovať. Českému rozhlasu to ale potvrdil. Podľa spomínaného paragrafu sa trestná sadzba v prípade odsúdenia pohybuje od šiestich mesiacov do troch rokov.

Konvička na Facebooku písal napríklad o namletí moslimov do kostnej múčky: „A ako víťazi volieb vás, milí moslimovia, namelieme do mäsokostnej múčky.“

Česko nesúdi "len" Konvičku, ale aj jeho protistranu

Líder Bloku proti islamu nie je jediný, kto sa kvôli ostrým výrokom súvisiacim s islamom dostal na súd. Obžalobe čelí aj jeho "protistrana" - súd sa zaoberá prípadom bývalého šéfa Islamskej nadácie Vladimíra Sánku kvôli vydaniu knihy Základy tauhídu. Prípad začal policajnou raziou v pražských objektoch patriacich moslimom v roku 2014.

Sánkovi hrozí až desať rokov väzenia, výrazne viac ako Konvičkovi. Na konci marca už druhý znalec vystúpil v prospech obžaloby. "Kniha vyslovene nabáda k nenávisti voči neislamským vládam, čo je doktrína, ktorú práve šíri radikálny islam," citoval súdneho znalca Pavla Ťupka Český rozhlas. Už predtým iný znalec označil publikáciu, ktorej bol Sánka zodpovedným redaktorom, za extrémistickú.

Autor knihy Bilal Philips nesmie do niektorých západných krajín, kniha je v niektorých štátoch zakázaná. České bezpečnostné zložky ju označili za propagáciu salafistického smeru islamu, ktorý hlása netoleranciu a nenávisť k iným náboženstvám.

01 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 03 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 04 - Modified: 2024-03-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Islamský štát, ďalší postrach Putina. Udrieť v Rusku je jednoduchšie ako v Európe 05 - Modified: 2024-03-23 22:58:50 - Feat.: - Title: Útok v Rusku je súčasťou vojny s krajinami bojujúcimi proti islamu, uviedol Islamský štát. Zomrelo 133 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 11:08