StoryEditor

Američania v Iraku tajne vysadili vojakov, udrú na centrum Islamského štátu

21.03.2016, 23:00
Smrť amerického seržanta odhalila prítomnosť množstva vojakov pri najväčšom meste v držaní Islamského štátu Mosule.

Americké námorníctvo v Iraku potajomky vysadilo vojakov, ktorí majú bojovať proti teroristom z hnutia Islamský štát. Neohlásenú misiu v sobotu prezradila smrť štábneho seržanta Louisa Cardina počas raketového útoku. Šíitska milícia podporovaná Iránom označili Američanov za okupačnú silu, píše portál iDNES.cz.

Džihádisti v sobotu ráno zaútočili na základňu v Machmúre, ktorá leží zhruba 70 kilometrov od Mosulu, ich hlavnej irackej pevnosti. Rakety zabili 27-ročného Louisa Cardina z 26. expedičnej jednotky americkej námornej pechoty. Niekoľko ďalších členov jednotky, ktorá na mieste operuje asi týždeň, pri útoku utrpelo zranenia.

"Služba a veľa dôležitých príspevkov štábneho seržanta Cardina zostanú nadlho v pamäti ostatných vojakov, amerického centrálneho veliteľstva a vďačného národa," vyhlásil o deň neskôr armádny generál Lloyd Austin.

Jeho slová verejnosť prekvapili, a to nielen kvôli smrti mladého vojaka.

Nikto totiž netušil, že námorná pechota hlboko v irackom vnútrozemí vôbec pôsobí.

Americké velenie odmietlo spresniť, koľko vojakov námornej pechoty na sever Iraku vyslalo. Expedičné jednotky však majú zvyčajne približne 2 200 členov, v jednotlivých rotách ich slúžia stovky.

IS je váš výtvor, obviňuje USA šíitska milícia

Malá základňa v Machmúre leží priamo na frontovej línii medzi oblasťou ovládanou Kurdmi a teritóriom v područí džihádistov. Podľa denníka Washington Post slúži ako výcvikový tábor, kde vojenskí poradcovia z USA pripravujú irackú armádu a kurdských pešmergov na dobytie Mosulu.

Ako sa však ukazuje, Američania v okolí bašty radikálnych islamistov nezostávajú len pri výcviku, ale posielajú do centra bojov aj vlastné elitnej jednotky. Magazín Foreign Policy píše, že úlohou vojakov by mala byť najmä delostrelecká podpora prípadného útoku na mesto, ktoré Islamský štát ovláda už od jari 2014.

Predstavitelia amerického ministerstva obrany CNN povedali, že vznik novej delostreleckej základne prezývanej "Firebase Bell" plánovali verejnosti oznámiť počas tohto týždňa. Smrtiaci raketový útok však prišiel rýchlejšie.

Neohlásené nasadenie elitných vojakov rozzúrilo šíitsku milíciu Asa'ib Ahl al-Haq podporovanú Iránom. Američanov vyzvala, aby svojich mužov okamžite stiahli.

"Okupačné sily podnikajú ďalší podozrivý pokus obnoviť svoju vojenskú prítomnosť v krajine pod zámienkou boja s ich vlastným výtvorom Daeš," citovala bojovníkov agentúra Reuters.

Daeš je arabskou skratkou pre hnutie Islamský štát, ktorú sami teroristi nemajú v obľube.

Vojaci zajmú veliteľa džihádistov, plánoval Pentagon

Spojené štáty majú v Iraku oficiálne 3 800 vojakov. Minister obrany Ashton Carter už na začiatku decembra vyhlásil, že Pentagon zvažuje vyslanie expedičnej jednotky - teda zoskupenia, ktorého členom bol aj zabitý štábny seržant.

Carter uviedol, že by jednotka mohla vykonávať prepady, oslobodzovať rukojemníkov, získavať spravodajské informácie a zajať vodcu Islamského štátu.

"Iracká vláda zdôrazňuje, že žiadna vojenská operácia a žiadne rozmiestnenie cudzích vojsk - špeciálnych či iných - na irackom území nie je možné bez irackého súhlasu a bez náležitej úcty k irackej zvrchovanosti," reagoval vtedy na americké plány Bagdad.

01 - Modified: 2024-01-15 21:38:29 - Feat.: - Title: Dvaja príslušníci US Navy SEALs sú nezvestní od minulotýždňovej misie v Somálsku, hľadali nezákonný tovar 02 - Modified: 2023-02-07 20:43:10 - Feat.: - Title: Americké námorníctvo zverejnilo prvé fotografie z pátrania po zostrelenom balóne 03 - Modified: 2022-08-30 19:49:17 - Feat.: - Title: Irán zadržal a neskôr prepustil americký námorný dron, tvrdí námorníctvo USA 04 - Modified: 2023-08-10 10:00:00 - Feat.: - Title: Niektorí sa prilepili k trupu, celá posádka zmizla. Paranormálny experiment je dodnes záhadou 05 - Modified: 2022-07-02 07:00:00 - Feat.: - Title: Posádka zmizla, niektorí sa pripiekli k trupu lode. Paranormálny experiment je dodnes záhadou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 10:16