StoryEditor

Briti simulujú ruský vpád do Lotyšska, rokovanie generálov odvysiela BBC

03.02.2016, 15:34

Ukrajinský scenár sa opakuje, ruská armáda napadla Lotyšsko. Členská krajina NATO žiada o pomoc spojencov a vojnová konfrontácia superveľmocí vrátane použitia jadrových zbraní je na spadnutie. Taký je scenár simulácie s poprednými britskými expertmi v hlavných úlohách, ktorú odvysiela druhý kanál britskej BBC, píše portál natoaktual.cz.

"Po kríze na Ukrajine a zapojení Ruska v Sýrii je svet ku konfrontácii superveľmocí bližšie ako kedykoľvek od konca studenej vojny," uvádza v upútavke na stredajší večer britská televízia. Program pomenovala príznačne: "Tretia svetová vojna: Vnútri vojnového štábu".

Hodinové rokovania
Vojnová hra (alebo skôr simulácia vojnového konfliktu na východe Európy) bola s pomocou skrytých kamier natočená v priebehu niekoľkých hodín počas jediného stretnutia popredných britských bezpečnostných expertov na utajenom mieste v centre Londýna.

Ukazuje situáciu vo vojnovom štábe pri hypotetickom útoku Ruska na Lotyšsko. Zachytáva stupňujúcu sa dráma a napätie rozvíjajúceho sa konfliktu a vášnivé debaty s argumentami, aké akcie by mala Británia pri pomoci svojmu spojencovi podniknúť.

V hlavných "úlohách" členov štábu sa predstaví bývalý zástupca vrchného veliteľa síl NATO Richard Shirreff, admirál britského námorníctva Lord West, šéfka spoločného výboru pre spravodajské služby Pauline Neville-Jonesová, veľvyslanec v Spojených štátoch Christopher Meyer a britský ambasádor v Moskve Tony Brenton.

Príde na jadrové bomby?
Scenár pritom podľa BBC vychádza z niekoľkomesačného výskumu expertov po celom svete a obáv vojenských stratégov, že rovnako ako na Kryme alebo na východnej Ukrajine by mohlo Rusko s pomocou hybridného spôsobu boja podnecovať v Lotyšsku alebo Estónsku tamojšiu silnú ruskojazyčnú menšinu k nepokojom a konfliktom a neskôr vojensky uplatniť "právo na ochranu etnických Rusov v iných krajinách".

Simulácia navrhnutá vojenskými stratégmi predpokladá ruskú inváziu do Lotyšska na podporu prokremeľských separatistov, ktorí prevzali kontrolu nad dvadsiatkou miest blízko ruských hraníc. Lotyšsko ako člen NATO žiada podľa piateho článku Washingtonskej zmluvy podľa pravidla, že útok na jedného je útokom na všetkých spojencov, od ostatných pomoc.

Z informácií, ktoré o vojnovej simulácii unikli do britských médií, vyplýva, že britskí predstavitelia váhajú na obranu pobaltskej republiky použiť jadrové zbrane, aj keď ich Rusko použije ako prvé.

Upútavky britskej televízie vzbudili vášnivé diskusie aj v samotnom Lotyšsku. Na niektorých záberoch, sú totiž vymyslení prokremeľskí separatisti strážiaci zajatých vojakov zobrazovaní s vlajkou lotyšského regiónu Latgale (Latgalsko) na východe krajiny.

Región nápadne pripomína demograficky aj geograficky situáciu na ukrajinskom Donbase. Väčšinovú populáciu tu tvoria Rusi. Tých starších sem nechal presídliť ešte Stalin. Dodnes majú iba ruské pasy, hovoria iba po rusky a sledujú len ruské médiá.

Vlani sa región dostal do hľadáčika lotyšskej spravodajskej služby, keď sa na sociálnych sieťach šírili mapky zobrazujúce odštiepenie oblasti od Lotyšska a niekoľko obyvateľov sa vydalo bojovať na východ Ukrajiny na stranu proruských separatistov. Podobne v roku 2013 tajná služba preverovala niekoľko osôb stojacich za kampaňou, ktorá mala vyvolať referendum o nezávislosti Latgale.

01 - Modified: 2008-01-29 07:56:57 - Feat.: 0 - Title: Investori tlačia na The New York Times
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:30