StoryEditor

Diskotéky na juhu Nemecka zakázali vstup migrantom. Mali obťažovať hostí

25.01.2016, 18:45
Autor:
ČTKČTK

Niekoľko diskoték a tanečných klubov vo Freiburgu na juhozápade Nemecka zakázalo kvôli údajnému sexuálnemu obťažovaniu klientov a krádežiam vstup migrantom.

Spolkový antidiskriminačný úrad opatrenia kritizuje, miestne policajné odbory ale vyjadrili čiastočné pochopenie, informovala dnes agentúra DPA.

Kontroverzný zákaz

Pohnutá nálada po silvestrovských sexuálnych útokoch na ženy v Kolíne aj iných nemeckých mestách nemôže byť zámienkou na paušálne obviňovanie všetkých migrantov z páchania neprávostí, uviedla dnes v reakcii na informácie o zákaze šéfka nemeckého antidiskriminačného úradu Christine Lüdersová.

Množstvo majiteľov klubov vo Freiburgu sa rozhodlo po niekoľkých údajných prípadoch sexuálneho obťažovania, krádeží a násilia obmedziť do svojich podnikov možnosť vstupu hosťom z radov migrantov. Jeden z podnikov napríklad zaviedol strop pre počet vpustených cudzincov. Iný podnik o vpustení migrantov rozhoduje na základe povahy konkrétnej akcie.

Podľa Lüdersovej je síce možné zakázať za určitých podmienok vstup do zábavných podnikov konkrétnym osobám, ktoré by mohli byť napríklad agresívne, alebo sú v silne podnapitom stave, nie je ale možné zakázať vstup celým skupinám. „Etnický pôvod nesmie hrať úlohu," zdôraznila.

Ani zločincov, ani políciu

Pred prijímaním prehnaných opatrení varovalo tiež ministerstvo vnútra spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko, v ktorej Freiburg leží. Naproti tomu zástupca krajinských policajných odborov Rüdiger Seidenspinner vyjadril určitú dávku pochopenia.

Prevádzkovatelia klubov a diskoték podľa neho nechcú vo svojich podnikoch ani zločincov ani políciu. Keď sa objavia policajti, je z ich pohľadu aj z pohľadu návštevníkov večerná zábava na konci, uviedol Seidenspinner. Paušálny zákaz ale nie je ani podľa neho samospasným riešením.

Freiburgská polícia v súvislosti s kauzou začala hľadať prípadné obete trestných činov na freiburgských diskotékach. Či sú ich páchateľmi vo zvýšenej miere migranti, ale zatiaľ jasné nie je. Postup majiteľov diskoték už preveruje aj mestská radnica. Starosta Dieter Salomon ich už vyzval na rokovania.


 

01 - Modified: 2008-01-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tabuľky-analýza
01 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 02 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 03 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 05 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:17