StoryEditor

Príbeh regrúta: islamisti mi chceli odrezať hlavu, musel som utiecť

04.08.2015, 00:00
Chcel bojovať za Islamský štát, ale realitu mu dala facku, ktorá ho bude ešte dlho štípať.

V auguste minulého roka Ebrahim B. precitol do hroznej reality života v Islamskom štáte (IS). Zavretý v krvou postriekanej cele niekde v Sýrii musel 26-ročný tuniský Nemec počúvať ako jeho spoluväzňovi odťali hlavu. „Bol to zvuk, ako keď mačku prejde auto,“ spomína. Neskôr väznitelia priniesli bezhlavé telo do jeho cely a hlavu položili na trup. Rovnako, ako Ebrahim B., bol nešťastný väzeň podozrivý zo špionáže proti IS, píše portál The Independent.

Ebrahim bol ďalší na rade, ale zázrakom sa mu podarilo utiecť. Vrátil sa do Nemecka, kde bol ako mladík plný entuziazmu zregrútovaný do boja za islamistov iba mesiac pred tým. V súčasnosti ho čaká súdny proces v nemeckom meste Celle za členstvo v teroristickej organizácii.

Demystifikujme džihád

„Dávam prednosť väzeniu v Nemecku pred slobodou v Sýrii,“ povedal. „Islamský štát nemá nič spoločné s islamom,“ trval na svojom. Len v Nemecku sa rozhodlo 700 mladých ľudí opustiť krajinu a pridať sa k radikálom. „Celá Európa čaká na navrátilcov, ktorí predstúpia pred médiá a demystifikujú takzvanú svätú vojnu,“ povedal profesor Peter Neumann z centra pre štúdium politického násilia na King’s College v Londýne.

Príbeh Ebrahima B. je typický pre mnohých mladých nespokojných nemeckých moslimov, ktorí sa rozhodli pripojiť k IS. Jeho tuniskí rodičia prišlo do Wolfsburgu v roku 1970 za prácou pre Volkswagen. Keď bol prijatý na gymnázium vo Wolfsburgu, veril, že jeho sny sa stanú realitou. Ale Ebrahimove plány sa rozsypali ako domček z karát. Začal brať drogy. Neskôr sa však pridal k nemeckým sociálnym demokratom, čo ho nakoniec zrejme zachránilo.

Kto by nechcel štyri manželky

Wolfsburg je notoricky známy „výrobou“ regrútov pre radikálov. Ebrahim bol len jedným z mnohých, ktorých naverboval Yassin Ousaiffi, muž, ktorý momentálne pracuje ako „sudca“ práva šaría v Sýrii. V minulosti bol náborový dôstojník vo wolfsburgskej mešite Ditib. Ebrahim ho opisuje ako „falošného kazateľa.“ Tvrdí, že ho zlákal na drahé auto a štyri manželky. „Aby som bol úprimný, kto by nechcel štyri manželky?“ pýtal sa v rozhovore z väzenia.

Ako mnoho iných pred ním a po ňom sa Ebrahim B. dostal do Sýrie cez Turecko začiatkom leta minulého roka. Odtiaľ ho zobrali džihádisti do tábora pre nových regrútov v meste Jarabulus. Ale skôr, ako začal trénovať, ho veliteľ islamistov podozrievajúci ho kvôli jeho členstvu v sociálnej demokracii zo špionáže, odviedol na výsluch.

Ebrahim tvrdí, že bol ušetrený, lebo sa za neho prihovoril Ousaiffi. Utiecť sa mu údajne podarilo, keď dostal príkaz, aby dopravil zraneného bojovníka do Turecka. Ebrahim povedal, že chce využiť svoj proces, aby tlmočil svetu, ako ho podviedol Islamský štát.

01 - Modified: 2007-08-10 08:29:00 - Feat.: 0 - Title: Záplavy vo Vietname si vyžiadali už 59 ľudských životov
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 11:03