StoryEditor

Rusi spustili nálety v Sýrii, hlásia prvé obete

30.09.2015, 10:49
Vojenské lietadlá Ruskej federácie uskutočnili dnes prvé nálety na ciele v Sýrii.

Vojenské lietadlá Ruskej federácie uskutočnili dnes prvé útoky na ciele militantov z organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. Ruské letectvo zaútočilo na bojové a komunikačné prostriedky IS, sklady zbraní, streliva a pohonných hmôt. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

"Je verejným tajomstvom, že takzvaný Islamský štát už dávno Rusko označil za svojho nepriateľa," vyhlásil v stredu podľa agentúry TASS ruský prezident. Všetky zainteresované krajiny, prevažne tie z Blízkeho východu, sú podľa šéfa Kremľa vítané v novom veliacom stredisku v irackom Bagdade, ktoré bude okrem náletov koordinovať aj pozemný boj proti radikálnym islamistom.

Putin zdôraznil, že všetky bojové operácie musia prebehnúť v súlade s rezolúciou OSN alebo na žiadosť legitímnej vlády štátu, ktorého územím boje zmietajú. "Naši partneri nemajú pre akciu v Sýrii ani jedno, ani druhé," uviedla hlava štátu počas zasadnutia ruskej vlády. Naráža na koalíciu šiestich desiatok krajín na čele s USA, ktorá už niekoľko mesiacov útočí na pozície Islamského štátu v Iraku a Sýrii.

"Ruská účasť na protiteroristickej operácii v Sýrii prebieha v súlade s medzinárodným právom na oficiálnu žiadosť sýrskeho prezidenta," citovala Putina štátna agentúra Sputnik.

"Asad je súčasť problému"

Jedinou cestou, ako sa dá bojovať proti teroristom v Sýrii, je konať preventívne. Uviedol ruský prezident Vladimir Putin a zdôraznil, že vojenské angažovanie sa Ruska na Blízkom východe bude zahŕňať iba vzdušné sily, pričom bude dočasné, píše agentúra Reuters.

Putin na stretnutí s vládnymi činiteľmi v prezidentskej rezidencii Novo-Ogariovo pri Moskve ďalej povedal, že na porážku džihádistov z IS je nevyhnutné zjednotiť medzinárodné úsilie.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v tejto súvislosti vyhlásil, že ruská podpora sýrskeho prezidenta Bašára Asada "nie je konštruktívna", pretože Asad je "súčasťou problému". Šéf NATO zároveň vyzval Rusko, aby "hralo konštruktívnu a nápomocnú úlohu v boji proti IS", uviedla agentúra DPA.

Čítajte viac: Putinov tajný plán v Sýrii: Dobyje späť od ISIS mesto, ktoré pozná celý svet?

Desiatky obetí

Nemenovaný americký predstaviteľ však pre agentúru Reuters uviedol, že zatiaľ sa nezdá, že by cieľom útokov ruských lietadiel boli objekty Islamského štátu. Zároveň dodal, že k útokom došlo neďaleko mesta Homs, ležiaceho približne 160 kilometrov severne od sýrskej metropoly Damask, a pravdepodobne aj na iných miestach, avšak informácie o ruských bojových aktivitách sú zatiaľ len predbežné.

Rôzne sýrske opozičné skupiny podľa agentúry DPA tvrdia, že nálety si vyžiadali najmenej 27-36 obetí vrátane žien a detí. V bombardovanej oblasti však podľa lídra Národnej koalície sýrskych revolučných a opozičných síl Chálida Chodžu nepôsobí ani al-Káida, ani IS.

Rusko pred útokmi požiadalo Spojené štáty, aby uvoľnili vzdušný priestor Sýrie. Správu o začiatku ruských útokov na ciele militantov v Sýrii doručil Spojeným štátom v irackej metropole Bagdad vysokopostavený predstaviteľ ruských ozbrojených síl. Podľa slov ďalšieho amerického predstaviteľa letectvo USA svoju činnosť v sýrskom vzdušnom priestore napriek tomu neprerušilo.

Jednohlasné rozhodnutie

Horná komora ruského Federálneho zhromaždenia v stredu jednohlasne schválila nasadenie ozbrojených síl v Sýrii. Podľa prezidentského kancelára Sergeja Ivanova o vojenskú pomoc požiadal Bašár Asad. Povolenie sa týka letectva, ruské pozemné jednotky v Sýrii podľa Ivanova bojovať nebudú.


Nasadenie letectva v stredu podľa agentúry TASS podporilo všetkých 162 členov Rady federácie. O súhlas ich požiadal prezident Vladimír Putin, na ktorého sa so žiadosťou o pomoc údajne obrátil jeho sýrsky náprotivok Basar Asad.

"Nasadenie ruskej armády v zahraničí sa týka len letectva. Žiadne pozemné jednotky," citovala Ivanova agentúra RIA Novosti. Úlohou vojakov budú podľa kancelára výhradne údery proti teroristom z organizácie Islamský štát. Nasadenie letectva je časovo obmedzené a Moskva zatiaľ nerozhodla, akú vojenskú techniku ​​a zbrane konkrétne použije.

Hoci oficiálny súhlas k operáciám nad Sýriou má ruské letectvo až teraz, správy o zapojení Rusov do vojny na Blízkom východe prichádzajú z rôznych zdrojov najmenej od začiatku septembra. Islamisti zo skupiny an-Nusrat vtedy zverejnili fotografie ruských lietadiel, ktoré údajne krúžia nad provinciou Idlib.

Moskva do Sýrie v posledných týždňoch presúva vojenskú techniku ​​vrátane vojnových lodí, nad zemou už krúžia aj bezpilotné lietadlá. Svoju vojenskú prítomnosť však doteraz oficiálne nepriznala.

Povstalci to popierajú

Vyhlásenie k náletom vydal aj úrad sýrskeho prezidenta Bašára Asada, podľa ktorého hlava štátu požiadala Rusko o vyslanie lietadiel listom adresovaným šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi.

Podľa sýrskych aktivistov, miestnych obyvateľov a povstalcov však provincie Homs a Hamá, ktoré sa stali cieľom dnešných útokov ruského letectva, ovládajú rozličné skupiny vzbúrencov, bojujúcich proti Asadovmu režimu, nie Islamský štát. Ani jeden zo zdrojov neuviedol, že by v oblastiach zasiahnutých náletmi pôsobil Islamský štát.

Potvrdil to aj veliteľ jednej zo skupín povstalcov podporovaných medzinárodným spoločenstvom, ktorá bojuje proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Bývalý major sýrskej armády Džamil Sálih, ktorého skupina operuje v provincii Hamá, pre agentúru Reuters uviedol, že pri útokoch ruského letectva utrpelo zranenia osem jeho bojovníkov, pričom IS na severe provincie Hamá, kde k útokom došlo, vôbec nepôsobí.

01 - Modified: 2007-10-01 06:11:53 - Feat.: 0 - Title: Ukrajinec Oleg K. hovorí o SIS
01 - Modified: 2023-09-21 08:13:57 - Feat.: - Title: Do Číny pricestoval sýrsky prezident. Ide o jeho prvú návštevu od začiatku vojny v Sýrii 02 - Modified: 2023-05-20 04:44:31 - Feat.: - Title: Lídri na summite privítali Asada späť v Lige arabských štátov, hovorí o "novej etape" 03 - Modified: 2023-05-18 07:47:21 - Feat.: - Title: Asadovi pomohol späť do klubu aj Kapitán guráž, Sýria prešla na mafiánsku ekonomiku. Západ sa len prizerá 04 - Modified: 2023-05-07 19:59:19 - Feat.: - Title: Liga arabských štátov opätovne prijme Sýriu, región chce zlepšiť vzťahy s Asadom 05 - Modified: 2023-03-29 21:10:33 - Feat.: - Title: Sýrsky prezident vymenil niekoľko ministrov, v krajine prudko rastú ceny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 07:34