StoryEditor

Anexia Krymu je neospravedlniteľný zločin, vyhlásil Kiska

20.06.2015, 10:34
Druhý deň konferencie GLOBSEC 2015 otvoril slovenský prezident. Prvou témou bola Ukrajina.

Andrej Kiska sa vo svojom prejave zameral na problematiku Ukrajiny a bezpečnosti vzájomných hraníc v Európe. Jednoznačne odsúdil akciu Ruska, ktoré v marci minulého roka anektovalo Krym, a stojí za nepokojom na východe Ukrajiny.

Anexia je neospravedlniteľný zločin. Jeden z niekdajších partnerov narušuje vzájomné dohody. Musíme sa tomu prispôsobiť," povedal prezident v úvodnom prejave.  Dodal, že cesta sankcií voči Rusku je tou správnou, pokiaľ sa nebudú dodržiavať dohody z Minska.

Nebezpečenstvo propagandy

Kiska hovoril aj o nebezpečenstve propagandy a dezinformácií, ktoré sa šíria o konflikte na Ukrajine a o Severoatlantickej aliancii.

Podľa jeho slov cieľom tejto dezinformačnej kampane je rozbiť jednotu v Európe. „Potrebujeme priamo a otvorene hovoriť s generáciou mladých ľudí, potrebujeme s nimi diskutovať o našej histórii a hodnotách, potrebujeme ich naučiť kritickému mysleniu,“ skonštatovala hlava štátu.


Prezident Andrej Kiska. Snímka: SITA/R. Tappert

Kiska si myslí, že aby boli Ukrajinci vo svojom boli za slobodu a prosperitu úspešní, potrebujú európsku víziu. „Na Slovensku vieme, aká je táto vízia dôležitá. Aké frustrujúce bolo vidieť našich susedov, ako sú na ceste do únie. Vieme, aké náročné bolo nasadnúť na vlak smerujúci do Európy, robiť bolestivé reformy, ale zároveň dať ľuďom nádej,“ povedal Kiska.

Stretnutie prezidentov moderoval Edward Lucas z Centra pre európsku politickú analýzu. Zúčastnili sa ho aj poľský prezident Bronislaw Komorowski a estónsky líder Toomas Hendrik Ilves. Komorowski zdôraznil fakt, že stredná Európa, menovite Slovensko, Poľsko, Česko a Maďarsko sa počas histórie stavalo raz na západ, potom počas komunizmu na východ.

Teraz sme súčasťou západnej civilizácie. Ukrajina také šťastie nemala. Ale snaží sa o to, a musíme jej pomôcť,“ povedal Komorowski. 

Ilves sa pridal ku kritike Ruska

Ku kritike Ruska sa pridal aj estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves. Toho niektoré kroky Ruska znepokojujú. „Nielen Estónsko, ale aj Lotyšsko a Litva so zhrozením sledujú ruské manévre za našimi hranicami, kde Rusi nacvičujú obsadenie Pobaltia,“ povedal Ilves.

K otázke členstva Ukrajiny v Európskej únií sa vyjadril taktiež. „Pred viac ako desiatimi rokmi mi na konferencií v Bonne povedali, že sa do únie dostaneme, a že máme vôbec šancu sa tam dostať. Po desaťročí sa nám to podarilo,“ povedal Ilves. Šancu by podľa neho mala dostať aj Ukrajina.

01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 20:28