StoryEditor

Rusi dokázali za mesiac to, čo sa USA nepodarilo za rok, myslí si Asad

22.11.2015, 16:42
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Sýrsky prezident Bašár Asad tvrdí, že po ruských náletoch sa dali teroristické skupiny na ústup a militanti utekajú zo Sýrie po tisíckach.

Zapojenie ruského letectva do boja proti terorizmu v Sýrii viedlo k zlepšeniu tamojšej situácie, konštatoval sýrsky prezident Bašár Asad v rozhovore pre hongkonskú televíziu Phoenix TV. Informovala o tom dnes agentúra SANA.

Asad: Situácia sa zlepšila

"Je to takmer päť rokov, odkedy Sýriu zamoril terorizmus. S podporou štátov, ktoré sa nachádzajú v regióne a inde vo svete, mohli teroristi obsadiť mnohé oblasti v Sýrii. Samozrejme, armáda proti nim bojuje a zvíťazila už v mnohých bitkách. Nemôže však pôsobiť po celej krajine," uviedol Asad.

Konštatoval, že po zapojení ruského letectva do boja proti militantom sa situácia zlepšila. "Teraz môžem povedať, že armáda postupuje na takmer každom fronte," povedal sýrsky prezident.

Teroristi utekajú aj do Európy

Taktiež poznamenal, že ešte predtým, než Rusi začali s náletmi, teda pred zhruba dvoma mesiacmi, Američania so svojou koalíciou už viac ako rok podnikali nálety. Výsledok je však podľa Asada taký, že teroristi získali viac územia a viac nových členov z celého sveta.

Doplnil, že počas prvého mesiaca ruskej účasti sa rovnaké teroristické skupiny dali na ústup a militanti "po tisíckach utekajú zo Sýrie do Turecka, potom do ďalších krajín; niektorí do Európy, niektorí do Jemenu a iných oblastí".

Rusko v týchto dňoch zintenzívnilo nálety v Sýrii po tom, čo pripustilo, že októbrový pád ruského lietadla v Egypte s viac ako dvoma stovkami ľuďmi na palube spôsobil výbuch bomby narafičenej podľa všetkého islamskými teroristami.

Prichádza Charles de Gaulle

Podobne zareagovalo aj Francúzsko po teroristických útokoch v Paríži z polovice tohto mesiaca. V ich dôsledku zahynulo 130 ľudí.

Posilnenie francúzskych vzdušných úderov proti IS dnes avizoval francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian. Od pondelka sa do náletov zapojí francúzska lietadlová loď Charles de Gaulle, povedal v rádiu Europe 1. Vylúčil zároveň vyslanie francúzskych pozemných síl do Sýrie.

Zapojením lietadlovej lode do boja proti islamistom v Sýrii a v Iraku Francúzsko strojnásobí svoju kapacitu vzdušných úderov. Loď Charles de Gaulle, ktorá priplávala do východného Stredomoria, nesie 26 stíhačiek. Tie pribudnú k 12 francúzskym strojom rozmiestneným v Spojených arabských emirátoch a v Jordánsku.

01 - Modified: 2007-11-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sloboda je vzácna a krehká rastlina
01 - Modified: 2023-09-21 08:13:57 - Feat.: - Title: Do Číny pricestoval sýrsky prezident. Ide o jeho prvú návštevu od začiatku vojny v Sýrii 02 - Modified: 2023-05-20 04:44:31 - Feat.: - Title: Lídri na summite privítali Asada späť v Lige arabských štátov, hovorí o "novej etape" 03 - Modified: 2023-05-18 07:47:21 - Feat.: - Title: Asadovi pomohol späť do klubu aj Kapitán guráž, Sýria prešla na mafiánsku ekonomiku. Západ sa len prizerá 04 - Modified: 2023-05-07 19:59:19 - Feat.: - Title: Liga arabských štátov opätovne prijme Sýriu, región chce zlepšiť vzťahy s Asadom 05 - Modified: 2023-03-29 21:10:33 - Feat.: - Title: Sýrsky prezident vymenil niekoľko ministrov, v krajine prudko rastú ceny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 13:07