StoryEditor

Al-Kájda má rozpočet aj na filantropiu. Ukazujú to jej účtovné knihy

30.12.2013, 14:47
Teroristická organizácia Al- kájda nehospodári „na kolene“. Agenti získali účtovné knihy, kde našli množstvo detailov.

Teroristi z Al - Kájdy si starostlivo vedú svoje účtovné knihy. Zapisujú každý nákup a pozorne sledujú výdavky. Vyplýva to z vyše stovky účtovných kníh, ktoré získali agenti v africkom Timbuktu. Podľa odborníkov je to známka toho, že Al - Kájda sa správa ako nadnárodná korporácia.
Viac ako 100 účtovných záznamov sa našlo v jednej z budov v Timbuktu, ktorú na začiatku tohto roka okupovali ozbrojenci z Al-Kájdy. Záznamy ukazujú, ako bojovníci starostlivo sledovali svoje výdavky a ako zaznamenávali aj drobné nákupy, čo v prípade teroristickej skupiny môže vyzerať veľmi neobvykle.

Filantropia aj marketing

Často veľmi nízke sumy, napríklad na nákup jednej žiarovky či mydla, sú zapísané ceruzkou alebo farebným perom na útržkoch papiera či na papierikoch z bločkov Post - it. Prepracovaný účtovný systém nájdený v meste Timbuktu v africkom Mali potvrdzuje objavy aj z ďalších oblastí, kde Al - Kájda pôsobí, vrátane Afganistanu, Somálska a Iraku.

Nájdené dokumenty celosvetovej teroristickej skupiny zahŕňajú taktiež termíny rôznych kurzov, mzdové tabuľky, rozpočet na filantropiu, žiadosti o zamestnaní, rady, ako sa správať pri styku s verejnosťou a listy od akejsi obdoby divízie ľudských zdrojov.

Všetky objavené záznamy podľa agentúry AP naznačujú, že al - Kájda nie je žiadnou pochybnou, roztrieštenou teroristickou organizáciou, ale snaží sa konať ako nadnárodná spoločnosť. Vládne tu pevný administratívny systém doplnený generálnymi riaditeľmi, správnou radou a oddeleniami, ako sú oddelenia ľudských zdrojov a pre vzťahy s verejnosťou. Podľa odborníkov každá vetva teroristickej skupiny kopíruje rovnakú firemnú štruktúru a tento prísny plán pomohol al-Kájde nielen prežiť, ale tiež sa šíriť.

Zbierali bločky

Podľa miestnych obchodníkov v Timbuktu ozbrojenci požadovali účtenky za každý nákup, ktorý uskutočnili. Účtenky tak ponúkajú pohľad na to, aký je každodenný život bojovníkov skupiny. Najviac je účteniek za jedlo a možno z nich vyčítať, že najčastejším jedlom boli makaróny s mäsom a paradajkovou omáčkou. Drobné výdavky v rádoch niekoľkých dolárov za mydlo či čistiace prostriedky sú vedené s rovnakou starostlivosťou ako vysoké sumy vydané za náboje alebo výplaty.
Odborníci na terorizmus všetky záznamy starostlivo sledujú a tvrdia, že zakladateľ Usáma bin Ládin pre udržanie siete a jej rozšírenie využil vedomosti, ktoré získal z podnikania.

Dokumenty nájdené v Timbuktu sú zaujímavé tým, že ich vláda dovolila zverejniť. Agenti však majú k dispozícii množstvo ďalších dokumentov so zaujímavými informáciami, ktoré potvrdzujú, že organizácia sa správa ako nadnárodná spoločnosť.

V Afganistane boli už v roku 2001 v opustenom tábore Al - Káidy nájdené podobné účtovné záznamy, vrátane mzdových listov, a tiež dokumentácia o každom bojovníkovi, formuláre žiadostí o prácu aj s požadovanou úrovňou vzdelania a jazykovými schopnosťami. V Iraku našla americká armáda mzdovú tabuľku v Exceli s detailmi platov všetkých bojovníkov.

iHNed.cz

01 - Modified: 2005-11-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Le Monde žiada varovanie Poľsku
01 - Modified: 2024-05-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Prečo audítori nevedia odhaliť veľké podvody 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 14:29