StoryEditor

Kimova armáda hackerov. Toto je Výbor 121

21.12.2014, 09:19

Hackerské útoky proti nepriateľom Severnej Kórey podniká Výbor 121. Podľa utečenca, ktorý pred siedmimi rokmi pracoval pre vládu v Pchjongjangu, zamestnáva po celom svete približne 1 800 kyberútočníkov. Okrem hollywoodskeho štúdia teraz vzali útokom aj jadrové elektrárne svojho južného suseda.

Džang So-jul pracoval pre severokórejskú vládu ako expert na počítače. Pred siedmimi rokmi z Pchjongjangu odišiel. O kybernetické útoky na nepriateľov totalitného štátu sa podľa neho stará skupina 1 800 hackerov, ktoré Kim Čong-unov kabinet zamestnáva po celom svete.

Vážení ľudia

KĽDR si podľa neho počítačových odborníkov starostlivo vyberá. Pracovníci Výboru 121 sa navyše vzájomne vôbec nepoznajú, vykreslil Džang americkej CNN. Niektorí počítačoví odborníci sa vzdelávajú na Kim Ir-senovom univerzite v Pchjongjangu, ďalší chodia za vládne peniaze študovať na Západ. "Byť hackerom je pre veľa mladých Severokórejčanov práca snov, pretože sú relatívne dobre platení a rešpektovaní," vykreslil serveru Financial Times ďalší utečenec z KĽDR. Vládnuca strana sa počítačovým odborníkom stará o pohodlie, spoľahlivé pripojenie k internetu aj stabilné dodávky elektrického prúdu. A to napriek častým výpadkom, s ktorými sa stretáva aj hlavné mesto.

Americká administratíva v piatok Severnú Kóreu oficiálne obvinila z útoku na počítačovú sieť filmového štúdia Sony Pictures a teroristickej hrozby, ktoré sa týkali plánovanej premiéry komédie o vražde Kim Čong-una. Výsledok vyšetrovania oznámila FBI, potvrdil ho aj prezident Barack Obama.

Ak za nimi naozaj stojí vláda v Pchjongjangu, ide o jej prvé veľké hackerské útoky na Spojené štáty. Štátna spravodajská agentúra KCNA zodpovednosť vládnych činiteľov za novembrový útok už minulý týždeň odmietla, ale pochválila ho. V piatok KĽDR Američanov vyzvala, aby ju prizvali k vyšetrovaniu. Inak vraj budú musieť počítať s vážnymi následkami. Obvinenie zo strany FBI a Baracka Obamu podľa agentúry Reuters označila za "nepodložené ohováranie".

Unikli plány jadrovej elektrárne aj manuál k reaktoru

Severná Kórea však už v minulosti podnikla podobné útoky proti svojmu južnému susedovi. V minulom roku vyradila z prevádzky banky a médiá v Soule, útok vtedy zasiahol desiatky tisíc počítačov.

Neznámi hackeri tento týždeň zverejnili podrobné plány dvoch najväčších jadrových elektrární v Južnej Kórei. Upozornil na to miestny denník JoongAng Daily. Hovorca Kórejskej spoločnosti pre vodné a jadrové elektrárne uviedol, že unikol tiež podrobný manuál používaný pri školení nových zamestnancov, ktorí ovládajú reaktor prvého bloku elektrárne v provincii Wolsung.
Na anonymnom blogu, ktorý juhokórejské úrady vo štvrtok vyradili z prevádzky, sa podľa denníka objavili aj osobné údaje 10 tisíc zamestnancov energetickej spoločnosti a výsledky interných testov, pri ktorých odborníci zisťovali, či obyvateľom v okolí elektrárne nehrozí zvýšené riziko rakoviny štítnej žľazy.

"Ak uniknú plány reaktorov a návody na údržbu systému, mohli by sme sa dostať do situácie, kedy sa niekto bude vydávať za zamestnanca elektrárne, vstúpi do ovládacieho systému a spácha teroristický útok," upozornil novinárov nemenovaný dôstojník juhokórejskej tajnej služby. Energetická spoločnosť priznala, že svoje počítače dostatočne nechránila, a uistila všetkých Kórejčanov, že dáta okamžite po útoku zašifrovali.

Útočníci Južnú Kóreu vyzvali, aby svoje jadrové elektrárne odstavila. Nechcú vraj zažiť podobnú nehodu ako tisíce Japoncov, ktorí po havárii elektrárne Fukušima museli opustiť svoje domovy - zrejme navždy. "Jadrová energia už nie je bezpečná. Ľudia žijúci neďaleko elektrární už podali žalobu, podľa ktorej trpia nádormi štítnej žľazy, "odkázali hackeri energetikom.

01 - Modified: 2007-01-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Investičný horoskop
01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti 04 - Modified: 2024-03-25 05:50:12 - Feat.: - Title: KĽDR tvrdí, že japonský premiér požiadal o schôdzku s Kim Čong-unom 05 - Modified: 2024-03-20 08:34:53 - Feat.: - Title: Severná Kórea testovala motor na tuhé palivo pre hypersonické rakety
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:25