StoryEditor

Tsipras si vystrelil z tureckého premiéra. Kvôli zostrelenej stíhačke

30.11.2015, 09:45

Grécky premiér Alexis Tsipras si na Twitteri doberal tureckého kolegu Ahmeta Davutoglu kvôli nedávnemu zostreleniu ruskej stíhačky a údajnému narušovaniu gréckeho vzdušného priestoru Tureckom. "Naši piloti našťastie nie sú tak prchkí ako tí vaši," napísal v jednom zo statusov. Neskôr svoje príspevky zmazal.

Výmena názorov bola podľa agentúry AP neobvyklá. Tsipras tweety neskôr zmazal, ale iba na svojom účte v angličtine.

Obaja politici sa v nedeľu zúčastnili mimoriadneho summitu Európskej únie a Turecka venovaného predovšetkým migračnej kríze. Na Tsiprasovom oficiálnom účte v angličtine (Tsipras_eu) sa ten deň večer objavili štyri odkazy, ktoré boli určené tureckému premiérovi Ahmet Davutogluovi.

Týkali sa nedávneho zostrelenia ruského bojového lietadla tureckou armádou na hranici so Sýriou, ale tiež toho, že obe krajiny by sa namiesto zbraní mali zamerať na záchranu utečencov.

"Premiérovi Davutogluovi: Pokiaľ ide o Rusov, nie sú naši piloti našťastie tak prchkí ako tí vaši," napísal podľa AP v prvom odkazu Tsipras. "To, čo sa deje v Egejskom mori, je hanebné a nepredstaviteľné," pokračoval. "Míňame miliardy za zbrane. Vy - na narušovanie nášho vzdušného priestoru, my - aby sme vás zastavili," napísal grécky premiér s poukazom na údajné narúšanie gréckeho vzdušného priestoru tureckými lietadlami, ktoré ale Turecko namieta.

"Máme najmodernejšie systémy leteckých zbraní - a napriek tomu na zemi nedokážeme chytiť prevádzačov, ktorí topia nevinných ľudí," napísal Tsipras s poukazom na utečeneckú krízu v štvrtom odkaze, ktorý obsahoval ešte hashtag #EuTurkey.

Davutoglu reagoval iba na prvý z nich. "Slová o pilotoch od @atsipras sa podľa všetkého len ťažko zhodujú s myšlienkou tohto dňa. Alexis: sústreďme sa na náš pozitívny prístup," odpovedal turecký premiér na svojom účte @Ahmet_Davutoglu. Z Tsiprasovho účtu v angličtine boli štyri spomínané odkazy neskôr zmazané. Na jeho účte v gréčtine (@atsipras) ale zostali aj naďalej, napísala AP.

Nečakaná výmena názorov aj neskoršie zmazanie inkriminovaných odkazov vyvolali búrlivé reakcie. Mnoho užívateľov Twitteru kritizovalo gréckeho premiéra za to, že vedie dialóg práve týmto spôsobom. Podľa niektorých ale Grék "ukazuje svoje schopnosti twitterovej diplomacie".

Na Tsiprasovom anglickom účte sa neskôr objavili ďalšie odkazy, ktoré ale už boli menej kontroverzné. "Musíme hovoriť úprimne, aby sme dosiahli riešenie," stálo okrem iného v jednom z nich.

01 - Modified: 2007-11-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako sa rodí blamáž
01 - Modified: 2024-04-17 16:57:31 - Feat.: - Title: Ryanair očakáva, že Boeing mu dodá 40 lietadiel do polovice júla 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:43