StoryEditor

Nový pozdrav vo Švédsku a Dánsku: Cestovný doklad, prosím

04.01.2016, 23:00

Sadnete si do vlaku a prefrčíte takmer celou Európou bez akejkoľvek kontroly – pas či občiansky preukaz si môžete pokojne zabudnúť doma. A nikomu to prekážať nebude. To je už roky realita cestovania nielen po železnici, ktorú dôverne poznajú aj Slováci.

S novým rokom však prichádza zmena. Aspoň v severských štátoch. Švédsko od včera začalo vyžadovať, aby každého jedného cestujúceho, ktorý prekročí hranice zo susedného Dánska, skontrolovali. Cieľ opatrenia je jasný a jediný – ustrážiť prílev migrantov. Na severe Európy ide o precedens: žiadne ID“ tu ľudia na ceste medzi oboma krajinami nepotrebovali od 50. rokov minulého storočia.

Nová politika

Veta“ cestovné doklady, prosím“, bude zaznievať aj v medzinárodných autobusoch či lodiach. Kontroly čakajú aj autá. Kto sa nepreukáže, na pobyt vo Švédsku môže zabudnúť. „Vláda zvážila, že situácia, keď veľké množstvo ľudí vstupuje do krajiny v relatívne krátkom čase, predstavuje vážnu hrozbu pre verejný poriadok a národnú bezpečnosť,“ tvrdí vo svojom stanovisku švédsky vládny kabinet.

V politike vlády teda nastáva celkom zásadný obrat. Ešte v septembri sa totiž premiér Stefan Löfven vyjadril nasledovne:„Moja Európa prijíma ľudí utekajúcich pred vojnou, moja Európa nestavia múry.“

O tri mesiace neskôr je však v krajine o 80-tisíc azylantov viac. A vyjadrenie vlády, respektíve ministra pre imigráciu, znie inak. „Systém to nedokáže zvládnuť“.

Tieto kroky majú samozrejme aj svojich odporcov.“ Švédsko je tradične krajina spájaná s humánnymi hodnotami a robí nám veľké starosti, že signály, ktoré teraz vysiela do sveta, hovoria, že už takou krajinou nie je,“ citoval britský The Independent Annu Carlstedtovú, šéfku švédskeho Červeného kríža.

Kvôli opatreniu Švédska môže trpieť“ Dánsko. Kvôli kontrolám na hraniciach totiž veľa migrantov uviazne práve tu. Aj preto sa včera dánska vláda rozhodla o podobnom kroku a ohlásila – zavádzame kontroly na hraniciach s Nemeckom. Budú však iba náhodné.

Kaliňák: u nás bez kontrol

Podľa Slovenky Kataríny, ktorá žije v Kodani (meno majú HN v redakcii) nie je zatvorenie hraníc Dánom po chuti. „Dočasné zavedenie kontroly na hraniciach s Nemeckom považujú za čierny deň pre voľný pohyb ľudí,“ povedala pre HN. „Nepáči sa im to, sú proti tomu. Ľudia však ešte nie sú dobre zorientovaní a čakajú, ako sa situácia vyvinie,“ dodáva.

Prípadné kontroly by ovplyvnili aj fungovanie medzinárodncýh spojov zo Slovenska. Hovorca Student Agency Aleš Ondruj však tvrdí, že na ich medzinárodných linkách sa už v súčasnosti vykonáva overovanie totožnosti pred nástupom do autobusu.“ Stevardky overujú, či daný cestujúci má pri sebe doklad, ktorý spĺňa podmienky pre prekročenie hraníc danej krajiny“.

Cestné kontroly by podľa neho nemali autobusy výrazne spomaliť. „Námatkové overovanie totožnosti prebiehalo aj predtým, do určitej miery máme možnosť takýchto kontrol zapracovanú do našich cestovných poriadkov,“ dodáva Ondruj.

Na slovenských hraniciach sa podobných kontrol v súčasnosti obávať nemusíme. Minister vnútra Robert Kaliňák včera HN potvrdil, že podobný krok ako sever Európy Slovensko neplánuje. „Nie, my sme urobilli opatrenia hneď na začiatku, tok migrantov sme od Slovenska odklonili už na úvod. Hraničné kontroly sú na mieste, ak chcete registrovať pohyb ľudí na území štátu,“ povedal Kaliňák.

01 - Modified: 2007-12-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kremeľ sa postavil za deda Mráza
01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 03 - Modified: 2024-04-27 08:30:00 - Feat.: - Title: Vo Švédsku miznú staré lesy rýchlejšie ako v Amazónii. Zo vzácnych stromov máš možno doma nočný stolík aj ty 04 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 05 - Modified: 2024-04-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Nahlás zle zaparkované auto a ešte dostaneš zaplatené. Toto mesto spustilo jedinečnú aplikáciu, ľudia ju milujú aj nenávidia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 02:21