StoryEditor

Taliani zachraňujú vrak lode. Za stovky miliónov (live)

16.09.2013, 08:18
Narovnanie stroskotanej lode Costa Concordia má trvať 12 hodín a pracuje na ňom päťsto ľudí.

Pri brehoch talianskeho ostrova Giglio v pondelok ráno začalo dvíhanie obrieho vraku stroskotanej lode Costa Concordia na hladinu a náročná operácia zatiaľ pokračuje bez väčších problémov.

Krátko po poludní sa odborníkom podarilo plavidlo uvoľniť z útesu, na ktorom posledného poldruha roka spočívalo a napriamovanie lode je už viditeľné aj voľným okom, pretože z vody vystúpila o viac ako meter. Na tlačovej konferencii to oznámili zástupcovia úradu civilnej ochrany, ktorá na akciu dohliada.

Vyzdvihovanie vraku začalo krátko po deviatej hodine, o tri hodiny neskôr, ako sa pôvodne predpokladalo. Na vine bola nočná búrka, kvôli ktorej bolo treba počkať, kým sa more úplne upokojí.

Fabrizio Curcio z civilnej ochrany síce oznámil, že narovnávanie lode bude viditeľné až o niekoľko hodín, z televíznych záberov bolo ale už pred poludním vidieť, že loď sa pohla. Čiara ponoru, zreteľná vďaka tmavému zafarbeniu potopenej časti lode i z diaľky, sa nad hladinu posunula o viac ako meter.

Celkovo by narovnávanie lodi malo trvať desať až 12 hodín, a skončí teda zrejme až po zotmení.

Šéf civilnej ochrany Franco Gabrielli už potvrdil, že kýl lode sa podarilo uvoľniť z útesu a že teraz spočíva na umelo vytvorenej podmorskej plošine. Práve tento krok bol považovaný za jednu z najnáročnejších častí celej akcie. Podvodné kamery vraj ale ukázali, že loď je značne deformovaná.

Sledujte narovnávanie lode v priamom prenose

Niektorí experti tvrdia, že práve teraz je najvhodnejší čas na zdvihnutie plavidla, pretože Concordia by tretiu zimu na mori nemusela vydržať. Okolo lode sú plávajúce zábrany, ktoré majú zachytiť eventuálny únik toxických látok do mora.

Na operácii sa podieľa päť stoviek ľudí a potrebné bude také množstvo ocele, ktoré by stačilo na postavenie troch Eiffelových veží. Zdvíhanie obrieho luxusného plavidla, ktoré leží na pravom boku, je prvou akciou svojho druhu.

Pondelkovým manévrom by mali vyvrcholiť viac ako rok trvajúce prípravné práce, ktoré sa rozbehli už krátko po tom, čo výletná loď s približne 4200 ľuďmi na palube stroskotala. Havária sa odohrala v noci 13. januára 2012, kedy kvôli chybnému manévru plavidlo nabehlo na dno v blízkosti toskánskeho ostrova a začalo naberať vodu. Pri nehode zomrelo 32 ľudí.

Vlastník luxusnej výletnej lode, spoločnosť Costa Cruises, odhaduje náklady na záchrannú operáciu na najmenej 600 miliónov eur.

Taliansky súd v júli vyniesol rozsudok nad päticou zamestnancov lodnej spoločnosti Costa Crociere, ktoré výletnú loď patrila. Vymeral im 18 až 34 mesiacov väzenia. Právni zástupcovia obetí označili nízke tresty za "hanebné".

Kapitána lode Francesca Schettina rozsudok ešte len čaká, pojednávanie bolo odložené na 23. septembra. Hrozí mu až 20 rokov väzenia.

Zdroj: iHNed.cz

01 - Modified: 2015-02-11 22:09:34 - Feat.: - Title: Kapitána lode Costa Concordia odsúdili na 16 rokov väzenia 02 - Modified: 2014-12-02 18:00:06 - Feat.: - Title: Concordia stroskotala pre hlúpu chybu, priznal jej kapitán na súde 03 - Modified: 2014-11-18 09:39:47 - Feat.: - Title: Toskánsko chce za haváriu Costa Concordie odškodné desiatky miliónov 04 - Modified: 2014-07-07 09:52:55 - Feat.: - Title: Taliansko už má účet za Costu Concordiu. 1,5 miliardy eur 05 - Modified: 2013-10-10 15:05:28 - Feat.: - Title: Holandská firma získala lukratívny kontrakt na presun Costy Concordie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:52