StoryEditor

Putin sa chce spojiť so Spojenými štátmi. Dokonca by obetoval Asada

24.09.2015, 07:29
Autor:
TASRTASR

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že Rusko je pripravené obnoviť s USA dialóg o boji proti terorizmu. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na interview, ktoré jej poskytol riaditeľ odboru ministerstva pre nové výzvy a hrozby Iľja Rogačov.

Podľa jeho slov Rusko v otázke obnovenia kontaktov vo sfére boja proti terorizmu zaznamenalo "slabé signály" zo strany Washingtonu. Dodal, že Rusko je otvorené posúdeniu okruhov spolupráce v tejto oblasti, a to aj po línii rezortov diplomacie.

"Rusko chce spoluprácu s USA"

Náznak zmeny amerického postoja Rogačov spája s tým, že v Spojených štátoch "dochádza k uvedomeniu si", že spolupráca v tejto závažnej záležitosti nemá alternatívu. Podľa jeho slov Moskva do Washingtonu odkázala, že "všetko je vo vašich rukách".

"My sme dvere pre takýto dialóg nezavreli, ale (teraz) očakávame dôveryhodnú spoluprácu, na základe princípu obojsmerného pohybu - spoluprácu, pri ktorej sa budú brať do úvahy aj naše záujmy," vysvetlil ruský diplomat, pričom jednoznačne vylúčil používanie dvojakých štandardov, nerešpektovanie medzinárodného práva a zasahovanie do vnútorných záležitostí cudzieho štátu.

Ruský diplomat poznamenal, že Rusko je na obnovenie spolupráce v tejto sfére pripravené lepšie: vytvorilo už post námestníka ministra zahraničných vecí pre boj proti terorizmu a vymenovalo do tejto funkcie Olega Syromolotova.

Rogačov uviedol, že ak Spojené štáty akceptujú princípy spolupráce navrhované Ruskom, súčinnosť oboch krajín sa vráti k "obvyklej efektívnosti". Vyslovil predpoklad, že prostredníctvom spolupráce v boji proti terorizmu by sa mohla zlepšiť aj atmosféra v iných oblastiach bilaterálnych vzťahov USA a Ruska.

Rusko a USA zmrazili väčšinu projektov vzájomnej spolupráce v dôsledku konfliktu na východe Ukrajiny, avšak pod tlakom rastúcej hrozby, akú pre Blízky východ predstavuje postup skupiny Islamský štát (IS), sa tento mesiac uskutočnilo stretnutie ministrov obrany oboch krajín - Sergeja Šojgu a Ashtona Cartera. Ich rokovanie bolo venované Sýrii a obe strany ho hodnotia pozitívne.

Asadovi dodávajú zbrane

Ruský prezident Vladimir Putin plánuje podniknúť v Sýrii jednostranné nálety na pozície organizácie Islamský štát (IS), ak Spojené štáty odmietnu jeho návrh spojiť sily, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na agentúru Bloomberg.

Rusko zvýšilo svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii aj dodávky zbraní pre tamojšiu armádu v rámci intenzívnejšej podpory svojho dlhoročného spojenca - prezidenta Bašára Asada.

Podľa agentúry Bloomberg, ktorá sa odvolala na osobu blízku Kremľu a na poradcu ruského ministerstva obrany, ide Putinovi o to, aby sa USA a ich spojenci dohodli s Ruskom, Iránom a sýrskou armádou na koordinácii ťaženia proti IS.

Agentúra citovala aj tretí zdroj, podľa ktorého Putin navrhol "súbežnú cestu" - spoločnú vojenskú akciu sprevádzanú politickou zmenou, a to bez Asada, čo je kľúčová požiadavka USA.

Rusko predložilo návrh Spojeným štátom, uvádza Bloomberg. Jeden zo zdrojov agentúry však tvrdí, že Putina znechucuje zdržanlivosť USA odpovedať a je tak pripravený zasiahnuť v Sýrii jednostranne, ak to bude potrebné.

01 - Modified: 2007-09-25 13:29:03 - Feat.: 0 - Title: MOL nevstúpi do dialógu s OMV
01 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 02 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi 03 - Modified: 2023-03-13 11:33:49 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že USA a Británia šíria nepravdy o výbuchoch na plynovodoch 04 - Modified: 2023-03-13 11:35:50 - Feat.: - Title: Vyriešte to rýchlo, hrozí problém, volajú veritelia skrachovanej americkej banky SVE 05 - Modified: 2023-03-13 07:53:41 - Feat.: - Title: Po SVB skrachovala ďalšia banka. Americké úrady uzavreli newyorskú Signature Bank
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:24