StoryEditor

Globálna bezpečnosť má pred sebou o mnoho väčšiu výzvu ako terorizmus

28.11.2015, 16:07
Autor:
TASRTASR

Klimatická zmena je veľkou výzvou pre globálnu bezpečnosť, uviedol v rozhovore pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk Benjamin Pohl z think-tanku adelpi. Súčasne pripomenul, že nedostatok vody, hlad a sucho ohrozujú existenciu značného počtu ľudí.

Jeden zo spoluautorov štúdie New Climate for Peace (voľne preložené Nová klimatická politika, ktorá prinesie mier) pred blížiacim sa summitom v Paríži vyjadril nádej, že ho negatívne neovplyvnia nedávne teroristické útoky, keďže klimatická zmena predstavuje podľa neho veľkú výzvu pre globálnu bezpečnosť, pravdepodobne ešte väčšiu ako medzinárodný terorizmus.

Na otázku, prečo to takto vidí, Pohl odpovedal, že klimatická zmena sa týka enormného množstva ľudí, ktorých existenčné základy môže podkopať. Nie je to priamo citeľné a viditeľné a nesprostredkúvajú to televízne zábery, ale toto ničenie základov života prispieva k mnohým konfliktom, ktoré momentálne registrujeme - tak na Blízkom východe, ako aj v Afrike.

Odborník v tejto súvislosti pripomenul diskusiu o tom, do akej miery klimatická zmena prispela k eskalácii občianskej vojny v Sýrii. Podľa jeho názoru je relatívne jasné, že pred demonštráciami v marci 2011 panovalo v krajine dlhoročné sucho, ktoré sťažilo život ľudí na vidieku a prinútilo ich odísť do miest, kde zasa boli reakcie sýrskej vlády, respektíve jej opatrenia nedostatočné, aby umožnili týmto ľuďom dôstojný život. To s určitosťou vytvorilo základ pre eskaláciu tohto konfliktu, konštatoval Pohl. Súčasne však dodal, že to v žiadnom prípade neznamená, že by občianska vojna v Sýrii bola v prvom rade vojnou klimatickou, tento termín by bol určite zavádzajúci.

Úlohou pre politikov je podľa Pohla nestratiť napriek krízam zo zreteľa štrukturálne úlohy. Platí to napriek tomu, že napríklad reakcie na teroristické útoky v Paríži si vyžiadali značné zdroje v inej sfére a nevyhnutnosť rýchlych opatrení. Nesmie sa však pritom stratiť zo zreteľa, že dopady klimatických zmien sa v nasledujúcich desaťročiach výrazne zosilnia bez ohľadu na závery summitu v Paríži. "Nesmieme sa preto zaoberať iba aktuálnou krízou, ale musíme myslieť aj na krízy budúcnosti a tým sa musíme pokúsiť zabrániť," zdôraznil Pohl. Naďalej totiž platí, že prevencia je oveľa jednoduchšia ako krízový manažment.

01 - Modified: 2007-11-22 05:36:00 - Feat.: 0 - Title: Liečbu pacientov s CF by zefektívnilo odborné usmernenie
01 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 02 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 03 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 04 - Modified: 2024-04-03 18:13:55 - Feat.: - Title: Fed sa nemá zaoberať politickými otázkami, akou je klimatická zmena, tvrdí Powell 05 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 15:27