StoryEditor

KĽDR popiera ospravedlnenie, Južnú Kóreu varuje pred fatálnymi dôsledkami

02.09.2015, 10:47
Autor:
TASRTASR

Severná Kórea odmieta, že by sa vyjadrením ľútosti nad výbuchom míny, ktorý zmrzačil dvoch juhokórejských vojakov, bola za túto udalosť ospravedlnila, ako to tvrdí vedenie v Soule.

Fatálne dôsledky vo vzťahoch

Severokórejská Komisia národnej obrany vo svojom stanovisku, z ktorého citovala dnes agentúra AP, označuje takýto výklad za mylný a Južnú Kóreu varuje pred "fatálnymi dôsledkami" vo vzájomných vzťahoch.

"Nič nemôže byť hrubšie a neslušnejšie než opísať ako jednostranné víťazstvo spoločné vyhlásenie, na ktorom sa Severná a Južná Kórea dohodli," vyjadril sa nemenovaný hovorca komisie.

Podľa AP ide zo strany severokórejských orgánov o prvé výslovné odmietnutie spôsobu, akým Soul interpretuje dôležitú časť dohody s Pchjongjangom z minulého utorka. Tá vznikla s cieľom zastaviť stupňovanie napätia medzi znepriatelenými kórejskými štátmi v dôsledku zranenia dvoch juhokórejských vojakov pri výbuchu míny v tzv. demilitarizovanom pásme pozdĺž spoločných hraníc.

Zatiaľ čo Sever vyjadril poľutovanie nad zmrzačením vojakov, Juh súhlasil so zastavením svojho propagandistického vysielania cez amplióny v pohraničí.

Žiadny prelom sa nekoná

Juhokórejské vedenie dohodu prezentovalo verejnosti ako menší prelom, keďže sa podľa neho Severnú Kóreu podarilo dotlačiť k priznaniu zodpovednosti za výbuch míny, ktorú údajne nastražila.

Severokórejský vodca Kim Čong-un minulý týždeň vyhlásil, že dohoda s Južnou Kóreou predstavuje významnú príležitosť na zlepšenie vzájomných vzťahov.

Agentúra AP uvádza, že obe strany už začali plánovať ďalšie rokovania či obnovenie stretávok rodín rozdelených kórejskou vojnou v 50. rokoch 20. storočia, čo je však vzhľadom na posledné stanovisko zverejnené severokórejskou oficiálnou tlačovou agentúrou KCNA otázne.

Severokórejská Komisia národnej obrany podľa AP skritizovala taktiež minulotýždňové spoločné vojenské cvičenia Južnej Kórey a Spojených štátov, ktorých súčasťou bola ostrá paľba. Predstavitelia juhokórejského rezortu obrany označili tieto cvičenia, ktoré boli doteraz najväčšími svojho druhu, za rutinný postup.

 

 

01 - Modified: 2007-09-07 08:02:00 - Feat.: 0 - Title: Čínski podnikatelia sa zaujímajú o Slovensko
01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 04 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy 05 - Modified: 2024-03-13 11:06:57 - Feat.: - Title: Polovica munície od Kima je podľa Kyjeva chybná. USA sa budú KĽDR v dodávkach vyrovnávať roky, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:05