StoryEditor

„Tomu vrahovi preplo. Iné vysvetlenie nevidíme“

25.02.2015, 23:00

 

Od nášho vyslaného redaktora v Uherskom Brode Pavla Novotného



„Tú zabitú servírku,43-ročnú Editu, som poznala možno 15 rokov. Kedysi pracovala ako učiteľka v materskej škôlke, starala sa o moje dve deti.
Akurát pred týždňom som v tej reštaurácii obedovala, prehodili sme spolu pár slov,“ hovorí Lenka Grácová z moravského mesta Uherský Brod, ktoré sa len pomaly spamätáva z utorňajšej tragédie. Šialený strelec tam v reštaurácii Družba pozabíjal osem ľudí a nakoniec spáchal samovraždu.

Ani nie 17-tisícové mestečko, ktoré leží sotva 20 kilometrov od slovenských hraníc, žilo včera najväčšou masakrou v novodobých českých dejinách. Ľudia zapaľovali pred miestom streľby obohnaným policajnými páskami sviečky a nosili kvetiny.

Napätie bolo cítiť aj na neďalekom sídlisku Olšava, kde v dome v radovej zástavbe žil niekoľko desaťročí vrah Zdeněk spolu so svojou manželkou. Obaja tam boli legendami. V tom negatívnom zmysle.

„Nevidíme iné vysvetlenie, než že mu ruplo v bedni. Dlhodobo terorizovali celé sídlisko. Najmä manželka, ktorá bola evidentne psychicky chorá. Keď vyšla na balkón domu a začala kričať a vulgárne nadávať, bolo to počuť široko-ďaleko. Mnohokrát tam bola polícia, ale nikto si s nimi nevedel poradiť,“ hovorí s hrôzou Iva Janoštíková zo sídliska Olšava a ukazuje na dom problémových manželov. „Až ma zamrazí, že rovnako ako vystrieľal tú reštauráciu, mohol začať strieľať po svojich susedoch. Mŕtva mohla byť celá moja rodina,“ dodáva.

Pred obchodným centrom v Uherskom Brode, kde sídli aj reštaurácia Družba, stáli včera predpoludním prenosové vozy všetkých hlavných českých televízií, ale napríklad aj poľskej spravodajskej stanice. Okolo vidno niekoľko kamier, redaktori si robia standupy v pozadí s horiacimi sviečkami. „O desiatej tu bola pietna akcia. Ľudia v Českej republike doteraz takéto niečo poznali iba z televízie, teraz ich to zasiahlo naživo,“ hovorí jeden z českých novinárov.

Nikto si s ním neporadil

Sviečky zapaľujú aj domáci, ticho sa pritom rozprávajú. K miestu prichádzajú študenti miestnej školy i dôchodcovia. „Najhoršie je, že ešte stále presne nepoznáme totožnosť všetkých obetí. Ľudia si len medzi sebou hovoria, kto koho poznal,“ tvrdí obyvateľka Uherského Brodu Monika. „Bola som tu neďaleko aj včera, keď sa to stalo. Keď začali húkať sanitky a policajti, najprv som si myslela, že došlo k nejakej havárii. Potom mi volala dcéra, čo sa deje. Okamžite som sa ponáhľala domov a celá som sa triasla.“


Čítajte aj: 
Udalosti okolo masakra
S demokraciou sme to prehnali, tvrdí starosta Uherského Brodu
Zavolal do televízie, že chystá útok. Muž potom zastrelil v Česku osem ľudí

Mal tichý hlas a hovoril, že ho šikanujú, opísal rozhovor s vrahom redaktor televízie


O páchateľovi osemnásobnej vraždy,62-ročnom nezamestnanom elektrikárovi Zdeňkovi sa v meste šíria hotové legendy. „Každý tu vedel, že má psychické problémy. Vraj trpel schizofréniou. Aj pred niekoľkými dňami sa snažil vylomiť závoru. Prišla mestská polícia, ale nič s ním neurobila,“ dodáva Monikina dcéra Michaela, ktorá tu kočíkuje svojho syna.

Hoci reštaurácia Družba bola pre verejnosť uzavretá a strážili ju policajti, susedné prevádzky včera fungovali. „Bola som v práci, keď sa to stalo. Zrazu som počula policajné sirény aj záchranárov. Do nášho obchodu vbehli policajti a evakuovali nás preč. Urobili si dobre svoju prácu, ale veľmi sme sa báli,“ hovorí o najdramatickejších chvíľach svojho života Zuzana, predavačka z obchodu Koberce Trend, ktorý má vchod hneď vedľa reštaurácie.

Smrť v malom meste

V Uherskom Brode väčšina obyvateľov pozná buď niekoho z obetí, alebo samotného strelca. „Viete, sme malé mesto a všetci sú tu nejakým spôsobom poprepájaní. Ja som chodila do školy s manželom účtovníčky, ktorú ten vrah postrelil. Teraz tá žena leží v nemocnici. Všetci si želáme, aby to prežila a čím skôr sa uzdravila,“ pripomína mladá mamička Marcela.

Rušno mal včera aj starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar. „Všetky obete sa už podarilo identifikovať. Príbuzných sme informovali, teraz sa o nich starajú psychológovia,“ upozorňuje Kunčar, ktorý musel absolvovať množstvo televíznych rozhovorov.

Hlavné mesto pištolí

Ani nie sedemnásťtisícové moravské mestečko Uherský Brod je českou zbrojárskou metropolou. Tamojšia Česká zbrojovka Uherský Brod je dlhoročným výrobcom legendárnych pištolí ČZ, leteckých guľometov, vzduchoviek, ale i slávneho samopalu Škorpión, ktorý si najmä za socializmu našiel veľkú popularitu v Československu i v zahraničí. „

Závod je hlavným zamestnávateľom v meste, pracuje v ňom asi 1700 ľudí. Samozrejme, stáva sa, že muži si z fabriky prepašujú súčiastky a potom si doma zostroja vlastné pištole,“ hovorí Iva Janoštíková, suseda vraha Zdeňka zo sídliska Olšava.

Muž zabíjal práve pištoľou CZ a Alfou. Obe mal v legálnom vlastníctve. „Je neuveriteľné, že muž s psychickými problémami mal zbrojný pas a nikto s tým nič neurobil. je to varovanie, že úrad yby mali niečo spraviť.

Napríklad sprísniť udeľovanie zbrojného povolenia. Inak sa tu takáto tragédia môže odohrať kedykoľvek,“ dopĺňa miestna obyvateľka Monika, ktorá sama pracuje v zbrojovke. Ona sama ani nikto z jej príbuzných však zbrojný pas nemá.


Ako prebiehala streľba v Uherskom Brode
 

12.30 – Útočník vošiel do reštaurácie Družba a začal strieľať. Polícia určila čas na základe svedectva z reštaurácie. Svedok Peter Gabriel vypovedal, že muža práve v tomto čase míňal na schodisku pred vchodom. Sám odišiel na toaletu, kde zostal po tom, čo začul výstrely.

12.38 – Polícia prijala prvé oznámenie o streľbe. Volal mladík, ktorému sa podarilo z reštaurácie utiecť. Podľa policajtov nasledovala celá séria volaní.

12.47 – Operačný dôstojník odovzdal informáciu a na miesto vyrazila hliadka uherskobrodskej polície, ktorá bola v tom čase najbližšie. V tom čase už začali zvolávať psovodov, zásahovú jednotku či špeciálnu poriadkovú jednotku.

12.50 – Hliadka od reštaurácie Družba oznámila, že po nej útočník strieľa.

12.56 – Útočník volal na linku Krimi správ televízie Prima. Redaktor Pavel Lebduška uviedol, že mu muž tvrdil, ako mu veľa ľudí ubližuje, že je šikanovaný a žiadny úrad mu nechce pomôcť. Preto to berie do vlastných rúk, má pištoľ, rukojemníkov a zariadi sa po svojom. Redaktor sa snažil telefonát predlžovať, ale neuspel. Vzápätí volal na linku 158. Polícia potvrdila, že volanie prijala, ale čas nechcela spresniť.

po 13.00 – Policajné jednotky obsadili okolie reštaurácie. Podarilo sa tiež nadviazať kontakt s útočníkom a policajný vyjednávač sa od tej chvíle snažil riešiť situáciu na mieste.

14.16 – Starosta Uherského Brodu hovorí naživo vo vysielaní ČT24. Opisuje, že podľa informácií jeho asistentky sa na WC v reštaurácii pred strelcom skrýva muž. Minister Milan Chovanec starostu neskôr obviní z ohrozenia bezpečnosti skrývaného muža.

14.23 – Situácia sa natoľko vyhrotila, že padlo rozhodnutie o zásahu. Zásahová jednotka vnikla do reštaurácie. Vzápätí zistila, že útočník sa počas akcie zastrelil.

15.30 – Na verejnosť sa dostali ďalšie informácie o streľbe. Na prvotné nepresné správy zareagoval minister vnútra Milan Chovanec. Uviedol, že je osem obetí streľby a mŕtvy je aj útočník. Spolu s policajným prezidentom Tomášom Tuhým letí do Uherského Brodu. Starosta mesta uviedol, že útočil asi šesťdesiatročný psychicky labilný miestny muž.

17.37 – Minister vnútra a policajný prezident dorazili k reštaurácii a prezreli si miesto činu. Krátko nato novinárom povedali, že je to jeden z ich najhorších zážitkov. Minister Chovanec povedal, že polícia pozná totožnosť piatich z ôsmich obetí. O útočníkovi uviedol, že mal zbrojný pas. Policajný prezident Tuhý dodal, že vyšetrovanie na mieste bude pokračovať ešte niekoľko hodín, zrejme až do rána.

23.00 – Polícia vnikla do domu útočníka, kde sa zabarikádovala jeho psychicky chorá manželka. Dom policajti obkľúčili už niekoľko hodín predtým. Miestni hovoria o manželoch ako o problémových susedoch.

01 - Modified: 2007-03-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfka Rady Európskej únie Angela Merkelová
01 - Modified: 2024-06-14 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Keď ti už ani euro rating nezvýši 02 - Modified: 2024-05-27 10:10:28 - Feat.: - Title: Česko je na nohách. Hokejisti vo finále porazili Švajčiarov a oslavujú domáci titul 03 - Modified: 2024-05-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Česko z migračného paktu bez Ukrajincov výnimku nedostane 04 - Modified: 2024-05-17 09:00:00 - Feat.: - Title: Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov. Čechov voláme bratia, čo však o nich skutočne vieme? 05 - Modified: 2024-05-17 09:00:00 - Feat.: - Title: Hráči ani diváci si nemôžu nechať puky z majstrovstiev sveta. Prečo a ako si so situáciou poradili českí organizátori?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 03:08