StoryEditor

Kráľovské dieťa je už od narodenia miliardárom

22.07.2013, 21:58
Aktualizované | Manželka britského princa Williama porodila v pondelok chlapca.

Manželka britského princa Williama porodila v pondelok chlapca v londýnskej nemocnici, kam ju previezli ráno v počiatočnom štádiu pôrodu. Informovala o tom televízia Sky News, podľa ktorej sa dieťa narodilo o 16.24 h miestneho času (17.24 h SELČ).

Dieťa Kate a Williama je v poradí tretím následníkom britského trónu - po princovi Charlesovi a Williamovi.

Podľa vyhlásenia Kensingtonského paláca chlapec váži približne 3,8 kilogramu. Vojvodkyňa Catherine je po pôrode v poriadku a cez noc zostane s bábätkom v nemocnici. "Nemôžeme byť šťastnejší," stručne oznámil William, ktorý bol prítomný pri pôrode.

Hrdý a šťastný je vraj aj Williamov otec princ Charles. "Moja žena i ja sme neskutočne šťastní z príchodu môjho prvého vnúčaťa. Pre Williama a Kate to je mimoriadna chvíľa a my sme veľmi nadšení z narodenia ich chlapca," uviedol Charles vo vyhlásení. Dodal, že sa už nemôže dočkať, až vnuka uvidí.

William o narodení syna najprv informoval kráľovnú Alžbetu II., ktorá sa podľa tradície má dozvedieť správu ako prvá, následne aj svojho otca Charlesa a brata Harryho. Medzi prvými, kto sa o novom členovi kráľovskej rodiny dozvedel, bol podľa televízie SkyNews tiež britský premiér David Cameron. "Som potešený z toho, že sa vojvodovi a vojvodkyni narodil syn. Bude oslavovať celá krajina," komentoval britský premiér David Cameron.

Podľa agentúry AP kráľovskému páru zablahoželal aj šéf Bieleho domu Barack Obama spolu s manželkou Michelle. Američania sú podľa prezidenta šťastní, že sa môžu pripojiť k oslavám narodenia malého princa "vzhľadom na špecifický vzťah medzi oboma krajinami".

Teší sa aj Austrália
Z narodenia kráľovského dieťaťa sa tešia aj Austrália, Nový Zéland či Tuvalu. Austrálsky premiér Kevin Rudd vyhlásil, že sa "teší spolu" s kráľovskou rodinou. Líder austrálskej opozičnej Liberálnej strany Tony Abbott, zarytý monarchista, uviedol, že ešte bezmenný princ si "vybuduje hlbokú náklonnosť k našej krajine, akú už my cítime k nemu".

Na opačnej strane Tasmánskeho mora, na Novom Zélande, budú dnes najznámejšie pamätihodnosti a orientačné body osvetlené namodro na počesť novonarodeného kráľovského chlapčeka.

Vláda Nového Zélandu informovala, že na privítanie kráľovského dieťaťa bude osvetlených 37 významných pamätihodností a orientačných bodov, vrátane televíznej veže Sky Tower v meste Auckland. Novozélandský premiér John Key zablahoželal manželom k narodeniu prvého dieťaťa. Na oslavu narodenia kráľovského potomka bolo dnes na poludnie v hlavnom meste Wellington odpálených 21 sálv.

Kanada na dve časti
Anglicky hovoriaca Kanada vo všeobecnosti privítala správu o narodení kráľovského potomka, reakcia vo francúzsky hovoriacej provincii Québec bola však vlažnejšia.

Kanadský premiér Stephen Harper poslal blahoželanie kráľovským manželom, ktorých prvá zahraničná návšteva v lete 2011 sa uskutočnila práve v Kanade.  "Príchod najnovšieho člena kráľovskej rodiny, budúceho panovníka Kanady, je pre Kanaďanov mimoriadne očakávanou chvíľou vzhľadom na výnimočný a vrúcny vzťah, ktorý pestujeme s našou kráľovskou rodinou," uviedol Harper vo vyhlásení.

Generálny guvernér David Johnston, zástupca kráľovnej Alžbety II. v Kanade, prisľúbil, že pošle kráľovskému manželskému páru kanadské detské knihy pre budúceho kráľa.

Správy o pôrode dieťaťa dominovali spravodajstvu v médiách po celej Kanade a osvetľovači mrakodrapu CN Tower v Toronte sa pripravujú na to, že najvyššiu stavbu Kanady premenia na počesť novonarodeného princa na modrú vežu.

V provincii Québec, ktorá je už tradične menej srdečná voči britskej kráľovskej rodine, nevyvolali správy o narodení dieťaťa žiadnu reakciu nacionalistickej vlády premiérky Pauline Maroisovej. Ani Maroisová, ani jej zvyčajne priamočiary minister pre medzinárodné vzťahy Jean-Francois Lisée na správy nezareagovali.

Väčšina obyvateľov Québecu prejavila zdvorilý nezáujem, pretože sa ešte stále spamätávajú z tragického vykoľajenia vlaku v centre mesta Lac-Mégantic zo začiatku tohto mesiaca, pri ktorom zahynulo 47 ľudí.

Malý miliardár
Možný následník trónu sa rovno po narodení stáva podľa portálu investicniweb.cz de facto miliardárom. Je totiž priamym dedičom majetku po svojej prababičke Alžbete, dedkovi Charlesovi a otcovi Williamovi. Bez zohľadnenia prípadného predaja kráľovských zbierok a korunovačných klenotov je majetok kráľovnej Alžbety vyčíslený na 660 miliónov dolárov, princ Charles má 370 miliónov dolárov a princ William zhruba 20 miliónov.

Ľudia zhromaždení pred londýnskou Nemocnicou svätej Márie po oznámení narodenia potomka prepukli v nadšený jasot. Kráľovský dvor oznámením o narodení nového dediča trónu porušil tradíciu, keď sa správa o pôrode najprv vyvesí na stojan pred Buckinghamským palácom. Tam bola vyvesená až po oznámení mediám.

Kráľovská rodina sa dočkala
Pár celý víkend strávil v Kensingtonskom paláci, minulý týždeň boli obaja u rodičov Kate v Bucklebury, v grófstve Berkshire.

Na správy z pôrodnice čakala celá kráľovská rodina. Kráľovnú Alžbetu II. správa o prebiehajúcom pôrode zastihla na zámku vo Winsdore, kde sa zdržiavala od konca minulého týždňa. Popoludní sa však vrátila späť do Buckinghamského paláca. Nemá naplánované žiadne panovnícke povinnosti, ale v piatok sa chcela presunúť na svoje škótske sídlo Balmoral, kde má tráviť letnú dovolenku. Minulý týždeň kráľovná zavtipkovala, že dúfa, že si bábätko poponáhľa a na svet príde skôr, než odíde.

Princ Harry, ktorý by sa budúci rok mal so svojou jednotkou vrátiť do Afganistanu, údajne pomáhal Kate s balením tašky do pôrodnice, píšu britské médiá. Okrem iPodu jej do tašky pribalil vraj aj sladkosti.

Meno je zatiaľ neznáme
V pôrodnici St. Mary sa narodil v roku 1982 aj princ William a jeho brat Harry. Pôrod očakávaného prvého potomka kráľovského páru mal viesť Marcus Setchell, bývalý gynekológ kráľovnej Alžbety II., A. Alan Farthing. Počítali pritom s prirodzeným pôrodom.

Narodený syn je v poradí tretím následníkom britského trónu - po otcovi Williamovi a dedkovi princovi Charlesovi. Meno potomkov zatiaľ princ s manželkou tají. Bookmakeri v prípade chlapca stavili na George. Podľa oficiálneho vyhlásenia však v každom prípade narodené dieťa znáša titul princ z Cambridge.

Kate má v pôrodnici k dispozícii celý apartmán. Ceny za služby sa líšia, na balíček pôrodu prirodzenou cestou sa tu platí záloha 5500 libier, na cisársky rez potom 7500 libier. Asistenti zahrnutií v cene nie sú - tí na 24 hodín stoja tisíc libier. Každá izba má televíziu so satelitom, pripojenie k internetu, sú tam dodávané noviny a v obsiahlom menu nechýba ani šampanské na oslavu narodenia dieťaťa.

Live camera:

 

https://www.youtube.com/embed/KmovRfOwYi8

 

Lindo Wing podľa svojej brožúrky "poskytuje najlepšiu súkromnú pôrodnícku a novorodeneckú starostlivosť o matky a ich deti od roku 1937", pripomína denník Guardian. Ten tiež na svoj spravodajský portál umiestnil okrem správ o kráľovskom pôrode tlačidlo "Republicans?", ktorým si čitatelia, ktorí nie sú priaznivcami monarchie, môžu web "prepnúť" a správy o očakávanom bábätku princa a jeho manželky sa im nezobrazia.

Meno dieťaťa môže podľa AP zostať nejaký čas záhadou. Williamovo meno sa verejnosť dozvedela týždeň po pôrode a Charlesovo dokonca až mesiac po jeho narodení. Bývalý hovorca kráľovnej Alžbety Dickie Arbiter si pamätá, ako to v nemocnici vyzeralo v rovnakom čase pred 31 rokmi, keď sa narodil princ William. "Vtedy neexistovalo 24-hodinové spravodajstvo, ale rovnako bolo pred nemocnicou množstvo médií," opísal.

Arbiter neočakáva, že by sa prišli členovia kráľovskej rodiny na dieťa pozrieť do pôrodnice, znamenalo by to totiž množstvo bezpečnostných opatrení. Je možné, že dorazia rodičia vojvodkyne Middleton. "Diana bola v nemocnici 22 hodín, jeden deň porodila a druhý deň odišla. Myslím, že to Kate urobí rovnako," uviedol bývalý kráľovský hovorca.

Blesk nad osvetleným Londýnskym okom na brehu Temži na počesť narodenia chlapca

Tony Appleton oznamuje narodenie chlapca vojvodkyni z Cambridgeu Kate a britskému princovi Williamovi

Tlačová správa z Kensingtonského paláca oznamuje, že Kate je v poriadku, chlapec váži približne 3,8 kilogramu a vojvodkyňa cez noc zostane s bábätkom v nemocnici.


Ľudia si fotografujú stráž pred Buckinghamským palácom

Oficiálne oznámenie v Buckinghamskom paláci, že manželka Williama porodila chlapca

Na snímke fotograf pred nemocnicou

Kameran číta noviny pred nemocnicou St. Mary Lindo Wing v Londýne

01 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Paríž chce skoncovať s čiernym rasizmom 02 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Portugalsko za prijatie Turecka do EÚ 03 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto si objednal Beslan? 04 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Janukovyč v televíznej debate prekvapil 05 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Havel i poslanci ODS odišli kvôli komunistovi 06 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Europoslanci sľúbili Barrosovi podporu 07 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Condie šéfkou Bushovej diplomacie
01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 04 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou 05 - Modified: 2024-03-22 09:31:06 - Feat.: - Title: Britská revolúcia vo vojenstve? Laserový „Dračí oheň“ vie vystreliť za pár eur, má však nečakaných súperov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:16