StoryEditor

Riešenie ukrajinskej krízy v štrnástich bodoch. Prečítajte si text dohody z Minska

12.02.2015, 14:35
Autor:
Lidovky.czLidovky.cz
Lídri sa dohodli na miestnych voľbách a presne vymedzili zónu, v ktorej nemôžu byť ťažké zbrane.

Úplné prímerie, stiahnutie ťažkých zbraní a výmena vojnových zajatcov, ale aj miestne voľby či ústavná reforma. To sú záväzky vyplývajúce z dohody o riešení ukrajinskej krízy - výsledku rokovacieho maratónu svetových lídrov v Minsku. Prinášame vám preklad celého znenia dokumentu, ktorý vo štvrtok v bieloruskej metropole spečatili svojim podpisom zástupcovia kontaktnej skupiny aj separatistickí vodcovia.

Súbor opatrení na implementáciu dohody z Minsku

1. Okamžitý a úplný pokoj zbraní na vybraných územiach Doneckej a Luhanskej oblasti na Ukrajine a jeho striktná platnosť počnúc 00:00 (kyjevského času) 15. februára 2015.

2. Obojstranné stiahnutie všetkých ťažkých zbraní na takú vzdialenosť, aby bola vytvorená bezpečnostná zóna so šírkou najmenej 50 km pre delostrelecké systémy kalibru 100 mm a viac, bezpečnostná zóna so šírkou 70 km pre raketové systémy a so šírkou 140 km pre raketové systémy "Tornado-S", "Uragan", "Smerč" a taktické raketové systémy "Točka" ("Točka U"):

- Pre ukrajinské jednotky od existujúcej kontaktnej línie

- Pre ozbrojené sily jednotlivých regiónov Doneckej a Luhanskej oblasti na Ukrajine od kontaktnej línie v súlade s minským memorandom z 19. septembra 2014.

Na tomto procese bude spolupracovať OBSE s podporou tripartitnej kontaktnej skupiny. Za Ukrajinu v nej bude bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, za Ruskú federáciu ruský veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov, za OBSE švajčiarska diplomatka Heidi Tagliaviniová.

3. Sťahovanie ťažkých zbraní musí byť začaté najneskôr druhý deň po prímeria a dokončené do 14 dní.

4. Zabezpečiť účinný dohľad a preverovanie prímeria a stiahnutie ťažkých zbraní zo strany OBSE, a to od prvého dňa stiahnutia (ťažkých zbraní), za použitia všetkých potrebných prostriedkov, vrátane satelitov, dronov, radarových systémov atď.

5. Prvý deň po stiahnutí (ťažkých zbraní) začať dialóg o možnostiach usporiadania miestnych volieb v súlade s ukrajinským právom a zákonom "O dočasnom statuse miestnych samospráv na vybraných územiach Doneckej a Luhanskej oblasti", rovnako ako o budúcom režime týchto území na základe ukrajinského zákona.

Bezodkladne, nie neskôr ako 30 dní po podpísaní tohto dokumentu, musí Najvyššia rada Ukrajiny (ukrajinský parlament, pozn. red.) Prijať rezolúciu vymedzujúcu teritórium, ktoré patrí pod osobitný administratívny režim v súlade so zákonom "O dočasnom statuse miestnych samospráv na vybraných územiach Doneckej a Luhanskej oblasti na Ukrajine" a vychádza z línie stanovenej minským memorandom z 19. septembra 2014.


Čítajte aj:

Videokomentár: Ukrajinské prímerie? Treba sa pripraviť na nové kolo vojny

Bonus k prímeriu. Ukrajina dostane od menového fondu 17 miliárd dolárov

Cameron: Putin musí zmeniť správanie, inak sankcie nezrušíme


6. Zabezpečiť omilostenie a amnestiu prostredníctvom zákona, ktorý zakáže perzekúcie a trestanie osôb v súvislosti s udalosťami, ktoré sa odohrali na vybraných miestach Doneckej a Luhanskej oblasti na Ukrajine.

7. Zabezpečiť prepustenie a výmenu všetkých rukojemníkov a nelegálne zadržiavaných osôb podľa princípu "všetky za všetky". Tento proces musí byť dokončený najneskôr piaty deň po stiahnutí (ťažkých zbraní).

8. Zabezpečiť bezpečný prístup, doručenie, uskladnenie a distribúciu humanitárnej pomoci potrebným na základe medzinárodných mechanizmov.

9. Definovať možnosti plného obnovenia spoločenských a ekonomických pút, vrátane sociálnych dávok, vyplácania penzií a ďalších platieb (príjem a výnos, pravidelná platba komunálnych účtov, obnovenie platby daní v rámci systému ukrajinského práva).

Za týmto účelom obnoví Ukrajina správu nad tým úsekom svojho bankového systému, ktorý sa nachádza v oblastiach postihnutých konfliktom. Predpokladá sa vytvorenie medzinárodného mechanizmu, ktorý tieto transakcie uľahčí.

10. Obnoviť plnú kontrolu ukrajinskej vlády nad štátnou hranicou Ukrajiny pozdĺž celej zóny konfliktu.  Obnova musí byť spustená prvý deň po miestnych voľbách a dokončená po úplnej politickej regulácii (miestne voľby na vybraných územiach Doneckej a Luhanskej oblasti na základe ukrajinského práva a ústavné reformy do konca roka 2015, pod záštitou paragrafu 11 - spolu s konzultáciami a súhlasom predstaviteľov jednotlivých regiónov Doneckej a Luhanskej oblasti v rámci tripartitnej kontaktnej skupiny).

11. Stiahnutie akýchkoľvek cudzích ozbrojených síl, vojenskej výbavy a tiež žoldnierov z územia Ukrajiny, a to pod dohľadom OBSE. Odzbrojenie všetkých ilegálnych skupín.

12. Reforma ukrajinskej ústavy, pričom nová ústava vstúpi do platnosti do konca roka 2015. Jej kľúčovým prvkom bude decentralizácie (s ohľadom na špecifiká vybraných území Doneckej a Luhanskej oblasti, odsúhlasená predstaviteľmi týchto území), a tiež súhlas stálej legislatívy upravujúcej osobitný status vybraných území Doneckej a Luhanskej oblasti v súlade s opatreniami uvedenými v poznámke 1, do konca roka 2015 . (Pozri poznámku 1.)

13. Na základe ukrajinského zákona "O dočasnom statuse miestnych samospráv na vybraných územiach Doneckej a Luhanskej oblasti" budú otázky týkajúce sa miestnych volieb diskutované a odsúhlasené spolu s vybranými územiami Doneckej a Luhanskej oblasti v rámci tripartitnej kontaktnej skupiny. Voľby sa uskutočnia v súlade s príslušnými normami OBSE a pod dohľadom Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva OBSE.

14. Posilniť aktivity tripartitnej kontaktnej skupiny, vrátane ustanovení pracovných skupín so zreteľom na uvedenie dohody z Minsku v platnosti. Odrážať budú zloženie tripartitnej kontaktnej skupiny.

Poznámka 1:

Tieto opatrenia, v súlade so zákonom "O dočasnom statuse miestnych samospráv na vybraných územiach Doneckej a Luhanskej oblasti", zahŕňajú nasledovné:

- Oslobodenie od trestania, prenasledovania a diskriminácie jedincov spájaných s udalosťami, ktoré sa odohrali na vybraných miestach Doneckej a Luhanskej oblasti;

- Jazykové právo na sebaurčenie;

- Účasť miestnych vlád na stretnutí vedúcich prokutárorov a súdov vo vybraných oblastiach Doneckej a Luhanskej oblasti;

- Umožniť ústredným výkonným orgánom uzavrieť s príslušnými miestnymi orgánmi dohodu o ekonomickom, spoločenskom a kultúrnom vývoji vybraných území Doneckej a Luhanskej oblasti;

- Štát bude podporovať sociálno-ekonomický vývoj vybraných území Doneckej a Luhanskej oblasti;

- Asistencie ústrednej vlády na cezhraničnú spoluprácu na vybraných územiach Doneckej a Luhanskej oblasti a územiach Ruskej federácie;
- Vytvorenie jednotiek ľudových milícií zodpovedných miestnym vládam za účelom udržiavania verejného poriadku na vybraných územiach Doneckej a Luhanskej oblasti;

- Právomoci zástupcov miestnych vlád a úradníkov zvolených vo voľbách, stanovených Najvyššou radou Ukrajiny na základe tohto zákona, nesmie byť ukončené.

Podpísané účastníkmi tripartitný kontaktnej skupiny:
Veľvyslankyňa Heidi Tagliaviniová
Druhý prezident Ukrajiny Leonid Kučma
Veľvyslanec Ruskej federácie na Ukrajine Michail Zurabov
Alexandr Zacharčenko
Igor Plotnickij


Zdroj: Lidovky.cz

01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 03:03