StoryEditor

Dôchodcom sľubuje dovolenky v Austrálii a nemá súpera, separatisti si volia vlastnú vládu

02.11.2014, 09:47
V Luhanskej a Doneckej ľudovej republike majú dnes voľby. Uznať ich plánuje iba Rusko.

Týždeň po parlamentných voľbách na Ukrajine sa hlasuje aj v oblastiach, kde proruskí separatisti vyhlásili takzvanú Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku. Ich doterajší vodcovia prakticky nemajú súpera a dúfajú, že s pomocou volieb upevnia svoje postavenie.

Voľby majú predovšetkým legitimizovať vedenie separatistického regiónu. "Našou úlohou je legitimizovať Doneck ľudovú republiku," povedal predseda volebnej komisie Roman Ljagin. "Keď sme prišli o našu vlasť - mám na mysli Sovietsky zväz - mal som jedenásť rokov. Dnes naprávame chyby z minulosti," citovala ho agentúra Reuters.

Jeden z mála billboardov doneckého kandidáta Zacharčenka. Snímka: REUTERS

Obyvatelia Donbasu rýchlejšie dospievajú
Favoritmi sú v oboch oblastiach terajšej separatistickí lídri, Alexander Zacharčenko v Doneckej ľudovej republike (DLR) a Ihor Plotnickyj v Luhanskej ľudovej republike (LLR). Právo voliť budú mať všetci obyvatelia povstaleckých zón starší ako 16 rokov. Rozhodnutie o znížení vekovej hranice separatisti sprevádzali zdôvodnením, že obyvatelia Donbasu rýchlejšie dospievajú.

Prímerie, na ktorom sa separatisti s ukrajinskou vládou dohodli v septembri, je síce stále narušované, v porovnaní so situáciou pred jeho vyhlásením je však na východe Ukrajiny relatívny pokoj. Téma volieb je tak predovšetkým návrat k normálnemu životu. "Vybudujeme normálny štát, dobrý a spravodlivý. Naši chlapci za to zomreli, civilisti sú za to doteraz zabíjaní," povedal líder DLR na jednom zo svojich volebných meetingov.

Zacharčenko sľubuje dôchodky vyššie ako v Poľsku
V Zacharčenkovej kampani však hrá veľkú rolu aj nostalgia po sovietskych časoch a prísľub lepšieho života s podporou Ruska. Obyvatelia Donbasu sa dočkajú vyšších dôchodkov, ako majú Poliaci, sľubuje premiér. Seniori by mali mať dosť peňazí na to, aby "aspoň raz do roka vycestovali do Austrálie a na safari zastrelili tucet klokanov," nechal sa počuť.

V Donecku budú proti súčasnému premiérovi kandidovať dvaja regionálni politici, Jurij Sivokoněnko a Alexander Kofman. O Zacharčenkovom víťazstvo pochybuje málokto, jeho protivníkov totiž takmer nikto nepozná. V Donecku visí podľa AFP len niekoľko billboardov s premiérom v charakteristických maskáčoch, poprípade s holubicami, deťmi a heslom "Voľte život". Ani jeho priami súperi, ani kandidáti v LLR zrejme nezohnali peniaze, alebo neprikladajú propagácii význam.

"V zdravotníctve aj v našej krajine je toľko problémov, že by bolo absolútne bezohľadné zaoberať sa sebepropagaciou, keď pred sebou máme toľko práce," povedala napríklad agentúre TASS Larisa Ajrapeťanová, ktorá kandiduje vo voľbách v LLR. "Preto jednoducho nezostáva čas na klipy, plagáty alebo billboardy," uviedla súčasná ministerka zdravotníctva Luhanskej ľudovej republiky.

Neznámi kandidáti
Voľby pravdepodobne okrem Ruska nikto neuzná, rovnako ako nikto neuznáva separatistickú vládu. Dopredu to okrem Kyjeva ohlásili aj Spojené štáty, Nemecko a Francúzsko. S tým však separatisti počítajú a rozhodne ich to neodrádza od toho, aby konsolidovali svoju moc. Tento mesiac napríklad ohlásili zriadenie vlastnej centrálnej banky a finančného úradu, ktorý bude v Donbase vyberať dane.

Aj keď sa očakáva relatívne vysoká volebná účasť, zďaleka nie všetci sú z budovania nového štátu nadšení. "Nemáme elektrinu ani vodu. Nemôžeme sa pozerať na televíziu a sledovať správy. Čo vám mám o voľbách a tých kandidátoch vykladať?" Povedal AFP šesťdesiatosemročný Nikolaj z Donecku.

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2006-12-07 09:10:00 - Feat.: 0 - Title: Podľa HPI v rozpočte nie sú peniaze na vyššie platby
01 - Modified: 2024-05-13 05:07:32 - Feat.: - Title: V Litve volia prezidenta, do druhého kola postupujú Nauséda a Šimonytéová 02 - Modified: 2024-05-12 19:57:11 - Feat.: - Title: Prvé kolo prezidentských volieb v Litve malo vysokú účasť, vedie doterajšia hlava štátu 03 - Modified: 2024-05-12 19:01:29 - Feat.: - Title: Voľby v Katalánsku vyhrali socialisti, vládu však sami nezostavia 04 - Modified: 2024-05-12 10:39:00 - Feat.: - Title: Obyvatelia Katalánska hlasujú vo voľbách, prieskumy favorizujú socialistov 05 - Modified: 2024-05-12 08:10:10 - Feat.: - Title: Obyvatelia Litvy hlasujú vo voľbách prezidenta i referende o dvojakom občianstve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 20:01