StoryEditor

Lekárov bez hraníc vyhnali z Donecka, ich lieky neschválili Rusi

23.10.2015, 20:52
Autor:
ČTKČTK
Medzinárodná organizácia Lekári bez hraníc (MSF) bola vykázaná zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky na východe Ukrajiny.

Informovali o tom dnes podľa rozhlasovej stanice Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL) proruskí povstalci. Reštrikcia zahŕňa aj českú pobočku organizácie. Podľa povstalcov sa ale tentoraz netýka českej humanitárnej organizácie Človek v tiesni a Medzinárodného výboru Červeného kríža.

Už na konci septembra sa museli Lekári bez hraníc stiahnuť aj z Luhanskej ľudovej republiky, druhého regiónu, ktorý ovládajú proruskí separatisti. Vtedy bolo povolenie k práci odňaté taktiež českej organizácii Člověk v tísni, ktorá vraj hrubo porušila podmienky akreditácie v povstaleckom Luhansku.

Tentokrát ale bola organizácia Človek v tiesni zákazu činnosti ušetrená. Informácie povstalcov potvrdil jej hovorca Tomáš Urban. "My fungujeme v Donecku stále, vážia si nás tam," povedal ČTK.

"Môžem potvrdiť rozhodnutie zrušiť jej (MSF) akreditáciu," citovala agentúra AFP zástupca Doneckej ľudovej republiky. Povstalci krok zdôvodnili nešpecifikovaným porušením miestnych zákonov.

Operačný riaditeľ MSF Bart Janssens rozhodnutie označil za znepokojujúce a nejasné. Podľa ukrajinských médií pracovníci MSF väčšinou pracovali v doneckej nemocnici na liečbe tuberkulózy a vo väzniciach.

V Luhansku povstalci MSF vinili z nezákonného skladovania psychotropných látok, ktoré vraj neboli schválené v Rusku, ani na Ukrajine.

Informáciu o zrušení akreditácie MSF v Donecku regióne ČTK potvrdil aj riaditeľ Lekárov bez hraníc v Českej republike Pavel Gruber.

"Lekári bez hraníc dostali písomné oznámenie o tom, že im humanitárna komisia takzvanej Doneckej ľudovej republiky odoberá povolenie pracovať na svojom území. Komisia svoje rozhodnutie nijako nevysvetlila a neuviedla k svojmu rozhodnutiu žiadne dôvody," povedal dnes ČTK Gruber.

"Toto rozhodnutie nás znepokojilo, tisíce pacientov tak zostanú bez prístupu k životne potrebnej zdravotnej starostlivosti. Okrem iného Lekári bez hraníc pokrývali 77 percent dodávok inzulínu pre chorých na cukrovku a 90 percent materiálu potrebného pre dialýzu. Nedostatok týchto životne dôležitých liekov spôsobí tisícom ľudí závažné komplikácie. Fakt, že našich pacientov musíme opustiť zo dňa na deň, je pre nás eticky neprijateľný," uviedol Gruber.


 

01 - Modified: 2024-02-20 16:00:02 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Znamená pád Avdijivky, že Rusko otáča priebeh vojny? Kde chystá ofenzívu 02 - Modified: 2024-01-21 12:08:54 - Feat.: - Title: Počet obetí ostreľovania trhu v Donecku stúpol na 25, tvrdí Pušilin 03 - Modified: 2024-01-21 10:13:00 - Feat.: - Title: Pri ostreľovaní Donecku zahynulo najmenej 13 ľudí, uvádzajú proruské úrady 04 - Modified: 2024-01-18 17:53:24 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo malú dedinku na východe Ukrajiny. Obe strany dosahujú úspechy ťažko 05 - Modified: 2023-12-29 17:36:32 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil frontové mesto Avdijivka pri Donecku. Moskva sa pokúša o obkľúčenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:07