StoryEditor

Školáčky z Británie zrejme ušli do Sýrie

21.02.2015, 23:02
Školáčky majú namierené do Sýrie, aby sa tam vydali za džihádistov, tvrdí polícia.

Britská polícia pátra po trojici školáčok z Londýna vo veku 15 a 16 rokov, ktoré utiekli z domova a odleteli na vlastnú päsť do Istanbulu. Polícia sa obáva, že dievčatá mieria do Sýrie, tak ako už množstvo mladých cudziniek, aby sa tam vydali za islamských bojovníkov.

Pätnásťročná Samina Begumová, o rok staršia Kadiza Sultánová a ešte jedno pätnásťročné dievča, ktorej meno ani tvár si nepriala rodina zverejniť, boli naposledy videné v utorok dopoludnia na londýnskom letisku Gatwick ako prechádzajú bezpečnostnou kontrolou. Krátko po poludní potom nasadli na lietadlo do Istanbulu.

Rodičia videli dievčatá naposledy v utorok pred ôsmou hodinou ráno. Školáčky im povedali, že budú celý deň preč. Domov sa už večer nevrátili.

Nádej ešte žije

Všetky tri dievčatá sú žiačkami školy vo východnej časti Londýna kde žijú a sú blízkymi kamarátkami. O ich zmiznutí informovala v piatok londýnska polícia, ktorá po nich vyhlásila pátranie. Zisťuje tiež, ako si dievčatá obstarali letenky a ako mohli odcestovať samé.

"Veľmi sa obávame o bezpečnosť týchto mladých dievčat," uviedol veliteľ londýnskej protiteroristickej služby Richard Walton. Obáva sa, že školáčky teraz mieria do Sýrie tak, ako už množstvo mladých cudziniek, aby sa tam vydali za džihádistov. Podľa informácií britskej tlače totiž do Sýrie takto v decembri zamierila jedna spolužiačka a blízka kamarátka dievčat. Je veľký predpoklad, že sa s ňou teraz školáčky túžia stretnúť.

Britská polícia spolupracuje s rodinami i tureckými úradmi, aby dievčatá našla. Nie je vylúčené, že sú stále na území Turecka. "Ak budeme schopní nájsť tieto dievčatá, kým sú ešte v Turecku, je tu vysoká šanca, že ich budeme môcť vrátiť domov k ich rodinám," zdôraznil Walton.

Do Sýrie mieria dievčatá z celej Európy

Dievčatá z východného Londýna nie sú zďaleka prvé, ktoré utiekli do Turecka a odtiaľ zrejme ďalej do Sýrie.

Do krajiny zmietanej občianskou vojnou mierilo v decembri taktiež ďalšie pätnásťročné dievča z Británie, ktoré si potajomky ušetrilo na letenku do Turecka. Polícia sa o jej plánoch dozvedela a zastavila lietadlo, do ktorého nastúpila v poslednej možnej chvíli, keď už krúžilo po dráhe.

Prípadom mladých džihádistek už takmer rok žije aj Rakúsko. Vtedy pätnásťročná Sabina a o rok staršia Samra vlani v apríli utiekli z domu a odišli podľa svojich slov bojovať do Sýrie. „Vidíme sa v raji," odkázali vtedy rodičom v liste. Dievčatá z Viedne neskôr na sociálne siete umiestnili niekoľko snímok, kde sa podľa nepotvrdených správ krátko po príchode obe stali nevestami islamských bojovníkov.

Za takmer štyri roky občianskej vojny v Sýrii opustili svoje domovy stovky mladých moslimov z Európy, aby bojovali proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-03-21 12:31:44 - Feat.: 0 - Title: Kanaďania hľadajú trénera pre MS, favoritom Gretzky
01 - Modified: 2023-08-16 10:45:49 - Feat.: - Title: Pri útoku v pohraničí s Burkinou Faso zahynulo 17 vojakov nigerskej armády 02 - Modified: 2023-06-10 05:18:42 - Feat.: - Title: Vojaci misie OSN v Mali sa opäť stali terčom útoku džihádistov, zahynul jeden človek 03 - Modified: 2023-05-02 06:38:00 - Feat.: - Title: Po 87-dňovej hladovke zomrel v izraelskej väznici Palestínčan Chádir Adnán 04 - Modified: 2023-04-06 10:11:52 - Feat.: - Title: Kanada prevzala zo sýrskeho tábora pre radikálov štyri ženy a desať detí džihádistov 05 - Modified: 2023-03-08 14:12:38 - Feat.: - Title: Syn Slovenky pod vedením Islamského štátu trénuje streľbu z pušky. „Všetky malé deti sa pripoja k džihádu!“
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 09:59