StoryEditor

Klaus bol zlý prezident, myslí si polovica Čechov

08.03.2013, 10:12
Autor:
TASRTASR

Česi sú s pôsobením Václava Klausa vo funkcii prezidenta skôr nespokojní. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu spoločnosti Median pre denník MF DNES. O čosi lepšie vyhliadky má Miloš Zeman, ktorý sa dnes stane v poradí tretím prezidentom v dejinách samostatnej Českej republiky.

Každý štvrtý opýtaný občan totiž verí, že bude lepšou hlavou štátu než Klaus. Tomu podľa prieskumu uškodilo, že neriešil korupciu.

Klausovi neostáva nič iné iba dúfať, že s dlhším časovým odstupom bude spoločnosť jeho éru hodnotiť zmierlivejšie než teraz. Prieskum Medianu totiž ukázal, že takmer polovica dospelých Čechov a Češiek - 47 percent - jeho pôsobenie v úrade hodnotí ako zlé či skôr zlé. Chváli ho len 38 percent opýtaných, 15 percent nevie. Uviedol to spravodajský web iDNES.cz, ktorý patrí denníku MF DNES.

 

Havla hodnotili lepšie

Klausov predchodca a najväčší ideový oponent Václav Havel bol na konci svojho pôsobenia v prezidentskom úrade vnímaný opačne. V prieskume agentúry STEM z februára 2003 bol pomer jeho pozitívnych hodnotení voči tým negatívnym 71 ku 39 percentám.

Najnovší prieskum napriek tomu nedopadol pre Klausa tak zle. Vzhľadom na to, že dôvera v prezidenta klesla tohto roku na historické minimum, dal sa očakávať oveľa horší výsledok.

"Pri spätnom pohľade oslovení zahrnuli do hodnotenia viac krokov a politických postojov Václava Klausa a nesústredili sa iba na jeho pôsobenie v poslednom čase," vysvetlil projektový manažér Medianu Daniel Prokop.

Amnestia zavážila

Ľudia u bývalého prezidenta stále dokážu nájsť pozitívne vlastnosti a skutky. Najčastejšie oceňujú jeho kritickosť voči Európskej únii, spôsob reprezentácie Česka v zahraničí a tiež jeho intelektuálne schopnosti a názorovú konzistenciu.

Hodnotenie Klausa nepochybne výrazne ovplyvnilo vyhlásenie novoročnej amnestie. Podľa Prokopa však v celkovom hodnotení nehrala tú najzásadnejšiu rolu. Názor na Klausa dlhodobo ovplyvňuje rozširujúci sa pocit, že sa nestará o potreby obyčajných ľudí a príliš ho nezaujíma problém korupcie a klientelizmu.

V posledných dvoch, troch rokoch riešila väčšia časť obyvateľstva najmä vlastnú ekonomickú situáciu, prípadne obavy z jej zhoršovania. Preto silnie dopyt po účinnom boji s korupciou. Tomu sa však Klaus podľa odborníka venoval vo verejných vystúpeniach len okrajovo - jeho hlavnými témami bolo globálne otepľovanie a EÚ.

Podľa prieskumu ľudia neočakávajú, že sa Miloš Zeman vyrovná Havlovi, ale Klausa predstihne. Veril tomu každý štvrtý opýtaný. Najväčšie pozitívne očakávania majú od neho ľudia starší, s nižšími príjmami a nižším vzdelaním. Teda najsilnejšia skupina Zemanových voličov v prezidentských voľbách.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:25