StoryEditor

Rusko organizuje boj proti Islamskému štátu. Spojené štáty budú viesť zásadné rokovania s Iránom

26.09.2015, 17:49
Autor:
TASRTASR
Vojna v Sýrii a Islamský štát spôsobujú vrásky celému svetu a to núti štáty k spolupráci.

Spojené štáty podnikli dnes kroky k otvoreniu dialógu s Iránom a ďalšími krajinami o krízach v Sýrii a Jemene, k čomu využili prítomnosť iránskych predstaviteľov na zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v New Yorku.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry po stretnutí s iránskym rezortným partnerom Mohammadom Džavádom Zarífom v newyorskom sídle OSN povedal novinárom, že v priebehu nasledujúceho týždňa očakáva rokovania, ktoré môžu zásadne ovplyvniť úsilie o vyriešenie konfliktov v Sýrii a Jemene, informuje agentúra AP.

"Tento týždeň vnímam ako významnú príležitosť pre ľubovoľný počet krajín, aby zohrali dôležitú úlohu v snahe vyriešiť niektoré z veľmi zložitých problémov Blízkeho východu," vyjadril sa Kerry. "Potrebujeme docieliť mier a posun vpred v Sýrii a Jemene... v tomto regióne ako takom, a ja sa domnievam, že tento týždeň sú príležitosti na dosiahnutie určitého pokroku prostredníctvom diskusií," dodal americký minister.

Paralelné záujmy

Kerry a Zaríf rokovali dnes medzi štyrmi očami prvýkrát od polovice júla, keď sa vo Viedni podieľali na uzavretí prelomovej dohody o iránskom jadrovom programe.

Podľa Zarífa by malo byť hlavným predmetom jeho rokovaní s Kerrym plnenie jadrovej dohody, ktorá predpokladá obmedzenie sporných aktivít Iránu výmenou za zrušenie ekonomických sankcií zo strany svetových mocností. Nevyhýba sa však ani diskusiám o iných záležitostiach blízkovýchodného regiónu v rámci "vhodného medzinárodného fóra".

Kerryho námestníčka Wendy Shermanová, ktorá bola hlavnou vyjednávačkou Washingtonu v rokovaniach o iránskom jadrovom programe, v piatok vyhlásila, že administratíva prezidenta Baracka Obamu je pripravená otvoriť dialóg s Iránom o situácii v Sýrii, kde majú obe krajiny "paralelné záujmy". Takáto diskusia by podľa nej "dávala zmysel" v kontexte terajšieho vývoja sýrskej občianskej vojny. Na druhej strane si uvedomuje, že takáto myšlienka vyvoláva odpor v Iráne, ktorý je spolu s Ruskom jedným z hlavných podporovateľov sýrskeho prezidenta Baššára Asada.

Spravodajské stredisko

Rusko, Sýria, Irak a Irán zriadili spoločné stredisko pre výmenu informácií potrebných v boji proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes agentúra Interfax.

Stredisko, ktoré sa bude nachádzať v irackom Bagdade, bude združovať vojenských predstaviteľov zo všetkých štyroch zúčastnených krajín. Zariadenie by mohlo v budúcnosti slúžiť ako koordinačné centrum pre operácie proti IS, ktorý počas uplynulého roka získal kontrolu nad značnými územiami v Iraku a Sýrii.

Predpokladá sa, že ruský prezident Vladimir Putin na Valnom zhromaždení OSN v pondelok v New Yorku vyzve na spoločné úsilie v boji proti tejto extrémistickej skupine. Moskva v tomto ohľade vojensky podporuje vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, čo však Západ vníma so znepokojením.

Sýrska občianska vojna, ktorá vypukla v roku 2011 po ostrom zásahu voči protivládnym demonštrantom, sa postupne transformovala do viacstranového konfliktu medzi vládnymi silami, prevažne islamistickými povstalcami, IS a Kurdmi.

Hasan Nasralláh, vodca libanonskej šiitskej organizácie Hizballáh uviedol, že Rusko poskytlo Asadovi "veľmi vyspelé" zbrane, bojové lietadlá a vrtuľníky.

"Stratégia (amerického prezidenta Baracka) Obamu voči IS a terorizmu zlyhala," povedal Nasralláh v rámci svojho prvého vystúpenia v médiách po tom, ako sa objavili správy o zvýšenej vojenskej prítomnosti Ruska v Sýrii.

01 - Modified: 2007-09-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ronaldinha chce aj Berlusconiho Miláno
01 - Modified: 2024-05-12 17:50:48 - Feat.: - Title: Čínske firmy uspeli v ďalších tendroch na prieskum ropných a plynových polí v Iraku 02 - Modified: 2024-05-11 18:16:41 - Feat.: - Title: Zástancovia tvrdej línie v Iráne získali najviac kresiel aj v druhom kole volieb 03 - Modified: 2024-05-10 07:22:03 - Feat.: - Title: Iránci rozhodujú v druhom kole volieb o obsadení 45 parlamentných kresiel 04 - Modified: 2024-05-10 05:39:34 - Feat.: - Title: Iránskeho režiséra Rasúlofa odsúdili na osem rokov väzenia a zbičovanie. Tesne pred jeho odchodom do Cannes 05 - Modified: 2024-05-09 08:33:46 - Feat.: - Title: Irán zmení svoju jadrovú doktrínu, ak jeho existenciu ohrozí Izrael, vyhlásil poradca najvyššieho vodcu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 03:21