StoryEditor

Saudskou Arábiou vedená koalícia a Jemen popreli, že zasiahli iránsku ambasádu

08.01.2016, 10:02
Autor:
TASRTASR

Koalícia pod vedením sunnitskej Saudskej Arábie a jemenské ministerstvo zahraničných vecí poprelo obvinenia šiitského Iránu, že saudskoarabské vojenské lietadlá zasiahli iránske veľvyslanectvo v jemenskom hlavnom meste Saná. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Irán vo štvrtok vyhlásil, že vojenské lietadlá v stredu večer zaútočili na jeho ambasádu v jemenskej metropole. Toto obvinenie ešte viac zhoršilo napätie medzi hlavnou šiitskou a sunnitskou veľmocou v regióne.

"Velenie koalície potvrdilo, že tieto (iránske) obvinenia sú nepravdivé a prázdne. Zároveň zdôraznilo, že nepodniká nijaké operácie v blízkosti veľvyslanectva ani v jeho okolí," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré vo štvrtok večer zverejnila štátna saudskoarabská tlačová agentúra SPA.

"Velenie koalície vydalo výzvu, aby si milície nevyberali budovy diplomatických misií v Saná za terče svojich vojenských akcií," dodávalo sa vo vyhlásení.

Obyvatelia a svedkovia v Saná agentúre Reuters takisto povedali, že budova iránskeho veľvyslanectva nie je nijako poškodená.

Jemenské ministerstvo zahraničných vecí rovnako poprelo, že budova ambasády sa stala terčom náletu. Oznámila to Saudskej Arábii naklonená jemenská štátna tlačová agentúra SABA.

Oficiálny zdroj z ministerstva zahraničných vecí uviedol pre jej portál sabanew.net, že zodpovednosť za ochranu diplomatických misií v Saná majú milície húsíov, ktorí ovládajú jemenskú metropolu, a takisto ich spojenci - sily lojálne bývalému jemenskému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi.

Narastajúce diplomatické napätie medzi Rijádom a Teheránom, vyvolané víkendovou popravou popredného šiitského duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii, poškodilo vyhliadky na vyriešenie konfliktu v Jemene, kde koalícia vedená Saudskou Arábiou bojuje proti šiitskému hnutiu húsíov podporovaných Iránom.

Kým Rijád vníma húsíov ako príležitosť pre veľkého regionálneho rivala Irán rozšíriť svoj vplyv, húsíovia tento názor odmietajú - tvrdia, že bojujú v revolúcii proti skorumpovanej vláde a veľmociam z oblasti Perzského zálivu, ktoré sú zaviazané Západu.

01 - Modified: 2008-01-01 20:06:40 - Feat.: 0 - Title: Amerika zažíva hypotekárnu krízu, Panama stavebný boom
01 - Modified: 2024-04-11 21:06:21 - Feat.: - Title: Irán sa podľa diplomatov vo svojej odvete mieni vyhnúť rozsiahlej eskalácii 02 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 03 - Modified: 2024-04-10 18:17:20 - Feat.: - Title: Izrael pohrozil Iránu priamym útokom, ak naň Teherán zaútočí zo svojho územia 04 - Modified: 2024-04-10 08:18:53 - Feat.: - Title: Iránsky duchovný vodca znovu pohrozil odvetnými opatreniami voči Izraelu 05 - Modified: 2024-04-07 17:16:14 - Feat.: - Title: Izrael je pripravený na akýkoľvek vývoj súvisiaci s Iránom, vyhlásil izraelský minister obrany
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. apríl 2024 23:27