StoryEditor

Krym sa sporí s ruskou vládou: Nedostali sme ani kopejku

21.12.2015, 12:36
Autor:
ČTKČTK

Škandálom vyvrcholila roztržka medzi ruskou vládou a vedením anektovaného Krymu, vyvolaná sporom okolo viaznucej realizácie rozvojových programov. Ambiciózne projekty majú oživiť krymskú ekonomiku po minuloročnom násilnom pripojení k Rusku, ale podľa šéfa Krymu Sergeja Aksjonova tento rok polostrov nedostal z Moskvy "ani kopejku". Moskva na toto obvinenie reagovala hrozbou čistky.

Krym sa po minuloročnej anexii nedočkal sľubovanej prosperity, ktorú mali zariadiť mohutné ruské dotácie. Situáciu nedávno skomplikovala energetická blokáda zo strany ukrajinských radikálov, ktorí poškodili diaľkové vedenie elektriny na polostrov. Platy a sociálne dávky sa po pripojení k Rusku síce na Kryme zvýšili, nárast ale úplne pohltila vysoká inflácia, vyvolaná prudkým poklesom príjmov za predaj ropy a západnými sankciami.

Aksjonov na facebooku napísal, že Krym mal tento rok z Moskvy dostať 15 miliárd rubľov. "Teraz máme december a nedostali sme ani kopejku. Plány a harmonogramy sa pritom vyrokovali so všetkými ministerstvami bez výnimky," uviedol šéf Krymu.

Na Aksjonovu poznámku reagovali hneď dve ruské ministerstvá návrhom na "potrestanie krymských správnych orgánov". Ruská vláda tvrdí, že z federálneho rozpočtu vyčlenila tento rok pre krymské projekty dostatok peňazí, vinou krymských úradníkov sa ale podarilo realizovať len zlomok. Nevyčerpané prostriedky boli prevedené na budúci rok.

Krym a jeho rozvoj je pre Rusko citlivá politická otázka. Mnohí Rusi považujú úspešnú integráciu polostrova za dôkaz správnosti anexie, samotní obyvatelia Krymu očakávali od "návratu" do náručia Moskvy okamžitý blahobyt. Pre Kremeľ sa mal Krym stať vývesným štítom prosperity a jeho anexia dôkazom veľmocenského postavenia.

Ruské vedenie sa dnes aj z týchto dôvodov snažilo spor medzi vládou a krymskou správou zmierniť. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov odporučil médiám, aby roztržku nezveličovali. "Bežné problémy v každodennej spolupráci medzi regionálnymi úradmi a federálnou vládou nemožno označovať za krízu. Ďaleko lepšie je sústrediť sa na urovnanie problémov a dôsledné objasnenie stanovísk," povedal Peskov novinárom.

01 - Modified: 2007-12-13 05:38:00 - Feat.: 0 - Title: Z Golán stiahneme jednotku, pošleme tam viac pozorovateľov
01 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 02 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme 03 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:33