StoryEditor

Oligarchovia nechcú platiť dane. Separatisti chystajú v Donecku znárodnenie

20.05.2014, 13:35
Autor:
tasr, stltasr, stl
Ukrajinský veľkopodnikateľ vyzval svojich zamestnancov na protest.

Vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky na východe Ukrajiny pristúpi k znárodňovaniu.

Uviedol to dnes podľa agentúry ITAR-TASS predseda prezídia Najvyššej rady Denis Pušilin, ktorý vysvetlil, že znárodňovanie si "vynútila neochota miestnych oligarchov platiť dane" a prispievať tak do republikového rozpočtu.

Ukrajinský veľkopodnikateľ Rinat Achmetov, ktorého továrne sa nachádzajú zväčša vo východnej časti Ukrajiny, vyzval svojich zamestnancov, aby dnes napoludnie prerušením práce protestovali proti snahám separatistov o narušenie nedeľňajších prezidentských volieb.

Vo vyhlásení, ktoré ukrajinské televízie a iné médiá zverejnili v noci nadnes, Achmetov spochybnil samozvanú Doneckú ľudovú republiku (DĽR), vyhlásenú separatistami v Doneckej oblasti.

"Pozná niekto aspoň jedného predstaviteľa tejto DĽR? Čo spravili pre našu oblasť? Aké pracovné miesta vytvorili? Vari vykračovaním si po mestách Donbasu so zbraňami v ruke bránia práva občanov Donbasu pred ústrednou vládou? Je vari plienenie miest a branie pokojných občanov za rukojemníkov bojom za šťastie nášho regiónu? Nie, nie je! Je to genocída Donbasu," vyhlásil Achmetov.

Ako informovala agentúra UNIAN, ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes ocenil Achmetovovo vyhlásenie a jeho výzvu. Vyjadril presvedčenie, že "sila a energia ľudí zmetie teroristickú zberbu lepšie než hocijaká protiteroristická operácia".

Agentúra RIA Novosti informovala, že dnes na poludnie miestneho času sa v Donecku, ale aj v ďalších mestách rozozvučali sirény miestnych dielní a tovární a bili zvony všetkých chrámov, kostolov a iných svätostánkov. Väčšina motoristov odstavila svoje autá a päť minút nechala zniesť klaksóny svojich áut.

Účastníci mítingu v Donecku podľa RIA Novosti upozornili, že súperenie separatistov s vládnymi silami ohrozuje život mesta a chod tovární a firiem. Vyzvali preto politických oponentov, aby svoje spory preniesli z ulíc na rokovania za okrúhlym stolom a v záujme mieru na Ukrajine hľadali riešenie súčasnej krízy.

K Achmetovovej výzve sa pripojili aj obyvatelia Dnepropetrovskej a Luhanskej oblasti.

Agentúra ITAR-TASS pripomenula, že 11. mája sa v Doneckej ľudovej republike konalo referendum, v ktorom sa za jej nezávislosť vyslovilo 89,7 percenta obyvateľov. O deň neskôr vedenie republiky požiadalo Moskvu, aby zvážila pripojenie regiónu k Ruskej federácii.

Rovnaké referendum sa v ten istý deň konalo aj v Luhanskej oblasti, kde sa 96,2 percenta obyvateľov vyslovilo za štátnu samostatnosť a za vytvorenie Luhanskej ľudovej republiky. O deň neskôr vyhlásila nezávislosť. V nedeľu tam republikové zhromaždenie zvolilo za hlavu štátu Valerija Bolotova a za premiéra Vasilija Nikitina. Aleksej Kariakin sa stal predsedom zhromaždenia, ktoré zároveň prijalo dočasnú ústavu republiky.

Separatistické tendencie v Doneckej a Luhanskej oblasti sa vystupňovali v súvislosti s krymskou krízou, keď sa krymská republika - s autonómnym štatútom v rámci Ukrajiny - na základe sporného referenda v marci stala ďalším subjektom Ruskej federácie. Želanie nasledovať jej príklad prejavili potom aj regióny na východe Ukrajiny, kde žije väčšina po rusky hovoriaceho obyvateľstva.

01 - Modified: 2006-05-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovak Telekom dominuje
01 - Modified: 2024-04-30 21:41:38 - Feat.: - Title: Lotyšsko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc vrátane protilietadlových zbraní 02 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-30 19:57:42 - Feat.: - Title: Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov, vyhlásil Šmyhaľ 04 - Modified: 2024-04-30 19:07:22 - Feat.: - Title: Je to otázka života a smrti. Nórsko zvyšuje pomoc pre Ukrajinu vyhradenú na tento rok 05 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 10:30