StoryEditor

Obavy expertov: Európu môžu zasiahnuť ešte ničivejšie útoky, píše AFP

30.01.2016, 12:00
Autor:
ČTKČTK
Protiteroristické služby v Európe sa tento rok obávajú niekoľkonásobných, koordinovaných atentátov džihádistov vo viacerých európskych štátoch.

Masakry z 13. novembra v Paríži s celkovo 130 mŕtvymi ukázali, že niekoľko tímov motivovaných samovrahov so samopalmi a podomácky vyrobenými výbušninami môže spôsobiť príšerné straty a traumatizovať krajiny. Na medzinárodnej úrovni v rámci Európskej únie by bol účinok ešte ničivejší, napísala agentúra AFP.

"Myslím si, bohužiaľ, že v roku 2015 to nič nebolo. Smerujeme k akémusi európskemu 11. septembru: súbežným útokom v rovnaký deň v niekoľkých krajinách, na viacerých miestach. Niečomu veľmi koordinovanému. Vieme, že teroristi na tom pracujú," zveril sa istý predstaviteľ protiteroristických síl, ktorý si prial zostať v anonymite.

Teraz je to úplne iné
"V oblastiach obsadených Islamským štátom sme teraz svedkami verbovania skupín mladých Európanov a ich výcviku s cieľom poslať ich späť do krajiny ich pôvodu, aby tam udreli. Majú potrebné doklady a zbrane, poznajú jazyk a miesto. Veľa ich zatýkajú, je ale nutné pripustiť, že sme zavalení ich počtom. Niektorí prejdú, niektorí už prešli. "

Nedávne zatknutia džihádistov, ktorí sa vrátili z "územia svätej islamskej vojny", tieto obavy podľa tohto predstaviteľa ešte zvýšili. "Vidíme, že sa vracajú krajne radikálni a bojaschopní ľudia, ktorí tam mali zostať. Niektorých vyhnalo bombardovanie zo strany Rusov, ktorí pri najmenšom podozrení na prítomnosť džihádistov v nejakej dedine spustošia celú oblasť. Iní sa vracajú domov, aby vykonali misie v Európe. Predtým sme videli vracať sa hlavne ľudí, ktorí sa pomýlili, ktorí si neuvedomili, ako vojna bolí. Teraz sme svedkami návratu ľudí, ktorí vedia, čo chcú. "


Prečítajte si aj:

Švédsko bývalo rajom, ale teraz sa bojím jazdiť metrom, hovorí Češka

Medzi Tureckom a Gréckom sa utopili ďalšie desiatky utečencov


Sprisahania s cieľom viesť koordinované útoky v Európe nie je nič nové. Už niekoľkokrát sa takýto zámer nepodaril, napríklad na konci augusta 2010. "Vtedy to bola ešte Al-Kájda, ale nápad teraz prevzal IS. Tímy mali vtedy prísť z východnej Európy a vyzdvihnúť si pripravené vybavenie, ručné zbrane, automatické pušky. Prekazili to Američania, ktorí vykonali niekoľko preventívnych útokov bezpilotnými lietadlami v Afganistane a Pakistane proti ľuďom, ktorí mali operáciu vykonať," hovorí bývalý analytik protiteroristickej sekcie francúzskych tajných služieb DGSE Yves Trotignon.

"Tento druh viacnásobných útokov je súčasťou najhorších scenárov pre rok 2016. Viem, že v európskych metropolách, predovšetkým v Londýne, sa príslušné zložky tejto variante venujú," tvrdí Trotignon.

Aj teroristi sa rýchlo učia
Policajti, vojaci, analytici, zákonodarcovia sa neustále snažia prispôsobovať svoje odpovede metódam, ktoré používajú islamskí útočníci. Druhý tábor ale robí to isté a často rýchlejšie a účinnejšie, domnievajú sa obaja špecialisti.

"Nielen my sa učíme zo skúseností, Islamský štát tiež. Napríklad pochopili, že nesmú používať mobily, alebo len veľmi málo, že všetko je odpočúvané. Každý útok, aj nevydarený, je pre džihádistov prínosom," vysvetľuje predstaviteľ protiteroristických síl.

Trotignon prikyvuje s tým, že islamisti využívajú články v médiách, čítajú všetko. "Napríklad videli, že na začatie útoku (13. novembra v Paríži) proti klubu Bataclan bolo potrebných 90 minút. Zistili tiež, že ich výbušniny nie sú dobré, a že je teda nutné ich vymeniť a tiež, že útočníci zanechali príliš veľa stôp. Učia sa rýchlo."

"Atentáty z 13. novembra ukázali, že nás môžu dobehnúť ľudia, ktorí neboli na zvlášť vysokej operatívnej úrovni. Takže, ak sa úroveň agresorov zvýši, budeme mať problém. Pri roku 2016 panuje u všetkých profesionálov hrozný pesimizmus. Možno, že si na jeho konci povieme, že rok 2015 bol pre atentátnikou len skúškou, určitým potvrdením ich operačnej schopnosti," dodal Trotignon.

01 - Modified: 2008-01-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zlato bez pohybu
01 - Modified: 2024-04-15 12:05:40 - Feat.: - Title: Pri útoku počas bohoslužby v Sydney utrpelo zranenia viacero osôb, polícia zadržala jedného muža 02 - Modified: 2024-04-14 20:01:00 - Feat.: - Title: Izrael má po útoku Iránu pripravené útočné i obranné plány. Čaká sa na rozhodnutie 03 - Modified: 2024-04-14 19:30:00 - Feat.: - Title: Izraelský vojnový kabinet sa zatiaľ nezhodol na reakcii na útok Iránu 04 - Modified: 2024-04-14 14:05:39 - Feat.: - Title: Izrael odpovie Iránu činmi, nie slovami, tvrdí armáda. Svet vyzýva na zdržanlivosť 05 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 07:37