StoryEditor

Poslanci chcú od Zemana čas. Ohrozený je rozpočet

11.08.2013, 09:53
Česku hrozí pre politickú situáciu provizórny rozpočet a strata peňazí únie.

Český parlament ešte v stredu popoludní ladil plán, ako prezidentovi znemožnia, aby naťahoval lehoty, kým znovu poverí ďalšieho (alebo toho istého) premiéra zostavením vlády. Vo štvrtok sa situácia obrátila. V snahe využiť náladu, ktorá je rozpusteniu snemovne naklonená, si teraz poslanci prichystali pascu. Keby otáľali, mohli by v hlavách zákonodarcov začať rásť pochybnosti. Lenže teraz potrebujú, aby im prezident Miloš Zeman dal čas na schválenie dôležitých zákonov a pár dní počkal, kým koniec snemovne formálne naplní.

A aj tak sa desiatky noriem nestihnú prerokovať - tie, ktoré sú ešte len v prvom či druhom čítaní. V ohrození sú zákony, rozpočet aj európske dotácie.

Riziko sa týka napríklad vykonávacích noriem občianskeho zákonníka, bez ktorých by od januára nastal chaos v obchodných i spoločenských vzťahoch. "Bude na dohode predsedníčky snemovne, šéfa Senátu a prezidenta, aby zákony, ktoré nemajú dokončený legislatívny proces, nespadli s koncom snemovne pod stôl," zhrnul Petr Gazdík, predseda poslancov TOP 09.

Aktuálne politické dianie výrazne zvýšilo riziko, že snemovňa nestihne schváliť rozpočet na budúci rok a krajina sa bude riadiť pravidlami rozpočtového provizória. Každý mesiac - až do schválenia nového rozpočtu - by sa tak mohla zo štátnej kasy minúť maximálne dvanástina rozpočtu tohtoročného, a to ešte len na mandatórne výdavky, teda predovšetkým na dôchodky, sociálne dávky a na výdavky potrebné na chod štátu.

Na investície, napríklad do dopravy, by nemohla ísť ani koruna. Chýbali by prostriedky na spolufinancovanie projektov platených z európskych fondov a EÚ by nám pri provizórnom hospodárenia ani žiadne peniaze neposlala. Namiesto "preinvestovaní sa k rastu" by prišlo přiškrcení.lení daňových odpisov.

Čo všetko je ohrozené s rozpustením snemovne

Rozpočet. Päť miliárd navyše mohlo už v januári pritiecť na stavby ciest a diaľnic. Taký bol plán súčasného ministra dopravy Zdeňka Žáka a minister financií Jan Fischer bol pripravený mu vyjsť v ústrety. Lenže ak dôjde k rozpusteniu snemovne, všetko môže byť inak. V najhoršom prípade bude Česko od januára hospodáriť nie podľa chystaného rozpočtu prispôsobenia rastu, ale toho tohtoročného - úsporného. Aktuálne politické dianie totiž výrazne zvýšilo riziko, že sa krajina bude riadiť pravidlami rozpočtového provizória.
Nemocnice bez poplatkov. Potom, čo Ústavný súd zhodil poplatok 100 korún za pobyt v nemocnici za deň, musí sa pripraviť zákon nový, ktorý nastavuje poplatky v inej podobe. Ak sa to nestihne do konca roka, nemocnice a liečebne nedostanú budúci rok na poplatkoch ani korunu. Išlo by o výpadok zhruba dvoch miliárd.
Dohoda o partnerstve s EÚ. Materiál, ktorý musí Slovensko do konca novembra predložiť Bruselu, nastavuje pravidlá čerpania peňazí z EÚ v rokoch 2014 až 2020, schvaľovanie a kontrolu projektov a rozdelenie do jednotlivých programov. Ak ich Česko nepredloží a nedôjde k dohode s Bruselom, môže únia čerpanie Česku pozastaviť.
Štátni poistenci. Plán ministerstva zdravotníctva na to, že by štát platil viac za štátnych poistencov, teda napríklad študentov, ženy na materskej dovolenke alebo seniorov, zostane len na papieri. V tejto chvíli ešte len prebiehali rokovania o konkrétnej podobe na úrovni vlády. Tá ho síce môže schváliť jednoduchým nariadením, je však otázkou, či to stihne a či to urobí. Išlo o sumu až päť miliárd korún.
Obnovenie čerpania eurodotácií. Kvôli chybám v čerpaní peňazí pozastavila EÚ ich prítok do niektorých regionálnych operačných programov a stanovila im pokutu. Dotknuté kraja a ministerstvo financií sa musí dohodnúť na tom, kto pokutu zaplatí. Kým nebude jasné, programy budú stáť a na konci roka môže Česko o časť peňazí prísť.
Systém vyplácania dávok. V najbližšej dobe protimonopolný úrad rozhodne o tom, či môžu ďalej úrady práce využívať problematický systém vyplácania dávok od subdodávateľov firmy Fujitsu. S najväčšou pravdepodobnosťou bude jeho výrok negatívny. Preto je nutné, aby ministerstvo práce a sociálnych vecí čo najrýchlejšie vyriešilo, ako bude štát v takom prípade postupovať ďalej.
Miliardová injekcia pre VZP. Zákon, ktorý mal zabezpečiť Všeobecnej zdravotnej poisťovni, že štát odkúpi jej pohľadávky a tým do nej fakticky pošle ďalšie miliardy korún na starostlivosť. Malo ísť až o päť miliárd korún. Poisťovne nemajú dostatočné rezervné peniaze, ak by im v budúcom roku chodili neskoro platby poistného, môžu sa oneskorovať aj platby lekárom a nemocniciam.
Zákon o štátnych úradníkoch. Norma mala zabezpečiť, aby nedochádzalo k výmenám úradníkov kedykoľvek, kedy sa to politikom hodí. Európska únia jej schválením podmieňuje čerpanie peňazí z fondov v rokoch 2014 až 2020. Ak sa ju nepodarí v dohľadnej dobe schváliť, môže dôjsť k oneskoreniu v čerpaní.
Novela zákona o verejnom obstarávaní. Úprava uľahčuje zadávanie verejných zákaziek. Kvôli súčasným pravidlám dochádzalo ku komplikáciám a oneskoreniam pri realizácii projektov, to viedlo aj k oddialeniu čerpania peňazí z EÚ.
Vysokoškolský zákon. Projekt z koaličnej dielne mal na českých vysokých školách zaviesť napríklad nový spôsob akreditačného konania alebo rozdeliť bakalárske a magisterské študijné programy na profesijné, akademické a výskumné. Novela zavádzala tiež funkciu mimoriadnych profesorov, vďaka ktorým by ľudia z biznisu či zahraničný profesori mohli ľahšie vyučovať na českých univerzitách. Od roku 2016 navyše školy mali so štátom uzatvárať zmluvu o financovaní na tri roky dopredu.
Úľavy na vzdelávanie. Novela zákona o dani z príjmov mala vyjsť v ústrety firmám, ktoré zamestnajú študentov na prax, príp. pre nich aj nakúpia nové vybavenie, na ktorom budú získavať skúsenosti. Išlo o zľavy na dani z príjmu a zrýchlenie daňových odpisov.

Zdroj: iHNed.cz

01 - Modified: 2004-11-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ministerstvá: Na autá a opravy budov idú milióny 02 - Modified: 2004-11-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Futbalový zväz rozdelí takmer 7,5 mil. Sk
01 - Modified: 2024-05-16 16:49:29 - Feat.: - Title: Českí odborári v reakcii na atentát na Fica zrušili protivládnu demonštráciu. Fiala to ocenil 02 - Modified: 2024-05-16 15:33:55 - Feat.: - Title: Španielska vládna strana chce zablokovať zbrane pre Česko. Tvrdí, že ich získa Izrael 03 - Modified: 2024-05-16 14:11:13 - Feat.: - Title: Česká polícia reaguje na útok na Fica: Zvyšuje ostražitosť na MS v hokeji, politikov preškoľuje o bezpečnosti 04 - Modified: 2024-05-16 13:35:43 - Feat.: - Title: Tínedžer v Česku sa vyhrážal, že vystrieľa školu. Išlo o žart, povedal pri výsluchu 05 - Modified: 2024-05-16 12:09:15 - Feat.: - Title: Agresívny muž vraj jej matku zbil tak, že zomrela. Príbeh českej finalistky Miss obletel celý Instagram
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 13:50