StoryEditor

Klaus: Cunami utečencov ešte len príde, ideológia "multi-kulti" je zhubná

03.01.2016, 18:26
Utečenecká vlna je ešte len na začiatku a blíži sa sťahovanie národov. To si myslí exprezident Česka Václav Klaus.

Multikulturalistická ideológia je podľa Václava Klausa „zhubná“. „Myslím si, že migrovať zo svojej vlastnej krajiny je abnormalita,“ vyhlásil Klaus v nedeľu pre českú televíziu Prima.

Prídu, lebo neuspeli?

Klaus, ktorý nedávno vydal knihu Sťahovanie národov, vyhlásil, že imigranti prichádzajú do Európy často preto, že neuspeli vo svojej vlastnej krajine.

„Ja si myslím, že migrovať je ľudská výnimka. To nie je normálne. Myslím si, že migrovať zo svojej vlastnej krajiny je v podstate nenormálnosť. Často je to tým, že tá krajina nefunguje dobre. Ale veľmi často je to tým, že ten človek vo svojej krajine zlyhal, príliš sa mu nedarí a myslí si, že niekde inde visia jabĺčka na strome nízko a že si ich môže bez práce odtrhnúť,“ povedal bývalý prezident na adresu ľudí utekajúcich pred vojnou z rozvrátených krajín.

Pozvánka je sociálny systém

Podľa známeho euroskeptika je preto nezmysel pristupovať k imigrantom ako k „chudákom, ktorí hľadajú v Európe útočisko a záchranu“. Krajiny zničené vojnou boli podľa neho na svete vždy. „Nikdy predtým by sa títo ľudia neodvážili na masový pochod do Európy,“ domnieva sa Klaus. Na imigráciu sú podľa neho ľudia „pozvaní“ a týmto implicitným pozvaním je európsky sociálny systém a paternalistický prístup.

Probruselské elity chcú podľa názoru Klausa využiť migračnú krízu na unifikáciu Európy. Je to podľa neho rovnaké zlo, aké chceli diktátori typu Stalina a Hitlera. Bojovať s kvótami na prerozdeľovanie utečencov označil za „chytanie mačky za chvost“. Česi zatiaľ – ako dodal v televíznej diskusii – „protestujú strašne málo voči pasivite vlády a premiéra“ vo veci riešenia migračnej krízy.

Libanonská reštaurácia áno

Migračná vlna je podľa neho ešte len na samom začiatku a blíži sa sťahovanie národov. „Tá cunami ešte len príde. Pokúsme sa to zastaviť v samom zárodku.“ Migranti sa do Európy podľa neho vydali kvôli explicitnému, ale tiež implicitnému pozvaniu európskych politikov.

Odporcovia migrácie sú podľa exprezidenta v Európe aj v Českej republike verejne stigmatizovaní. „Fanatickí promigranti považujú každého, kto nehovorí herzlich willkommen, ako pani Merkelová, za ľudoopa, ktorý je egoistický a nepozerá sa dostatočne do diaľky. O to tu vôbec nejde. Ide o to, či si necháme rozvrátiť jedinečnú európsku kultúru hordami ľudí z iných kontinentov," tvrdí bývalý prezident.

„Multikulturalistická ideológia“ je podľa Klausových slov zhubná. „Multikulturalizmus má byť definíciou tejto planéty, ale nemá byť definíciou vnútri jednotlivých krajín. V malej krajinke, ako je naša, žiadny multikulturalizmus byť nemá. Má tu byť malá libanonská reštaurácia, ale nie rozvrátenie našej kultúry,“ uzavrel.

01 - Modified: 2007-12-26 12:41:04 - Feat.: 0 - Title: Ombudsman vybavil viac ako 92 percent podnetov
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:47