StoryEditor

Ženy z Kolína sa už necítia bezpečne, hotelieri hovoria o najhoršom začiatku roka od vojny

10.01.2016, 17:34
Kolín nad Rýnom je multikultúrne mesto - okrem nemčiny tú počujete aj poľštinu, turečtinu či arabčinu.

Po silvestrovských útokoch je tu však cítiť strach z imigrantov a miliónová metropola nemeckého Porýnia nevie, či sa tento rok bude konať tunajší slávny fašiangový karneval.

Januárové slnko dokázalo prehriať vzduch nad desať stupňov, po nábreží Rýna jazdia cyklisti, dôchodcovia si vyšli na prechádzku a tí mladší z obyvateľov Kolína nad Rýnom si vyrazili zabehať. Nič, čo by pripomínalo mesto, kde si turisti húfne odhlasujú pobyty, pretože sa, ako píšu miestne noviny, "boja o život".

Ani okolie hlavnej stanice, kde silvestrovské besnenie prerástlo do útokov na ženy, nevyzerá nijako nebezpečne. Pretože kolínska stanica je kľúčovou križovatkou celého Porýnia, tak tu samozrejme stretnete (ako je vo veľkých západonemeckých mestách už desiatky rokov bežné) ľudí všetkých možných rás a národností.

Ostatne cudzincov bolo v Kolíne už pred prílivom žiadateľov o azyl skoro dvadsať percent. Môžeme tu počuť poľštinu, angličtinu, ale samozrejme tiež turečtinu alebo arabčinu. Policajti tu sú prítomní, ale neuvidíte žiadne samopalmi. Na prvý pohľad ich nie je ani dnes viac než na pražskej hlavnej stanici alebo Václavskom námestí.

Ostatne kolínska stanica je celkom nablýskaným miestom plným dosť drahých obchodov, reštaurácií, kaviarní a predajní s občerstvením. A keď vyjdete von, tak ste doslova v kultúrnom srdci Porýnia.

Ako to, že sa to stalo práve tu?

"Mám to tu veľmi rád, je to taká kultúrna oáza, chodím sa sem občas len prechádzať," hovorí elegantný šesťdesiatnik Ralf Berger. "O to viac mi príde desivé a hanebné, že sa niečo také mohlo odohrať práve tu. Kde inde by sa už človek mal cítiť bezpečne?" dodáva.

Niečo podobné si ešte donedávna myslela tiež drvivá väčšina obyvateliek Kolína nad Rýnom. Potom prišlo dosť kruté vytriezvenie. Zvlášť medzi tými, ktoré silvestrovskú noc pri hlavnej stanice, kde je miesto konania tradičných osláv, zažili na vlastnej koži.

"Bola to nekontrolovateľná, radiaca masa. Opití mladíci, možno aj zdrogovaní, hádzali petardy a vystreľovanie rakety a bolo im jedno kam," uvádza dvadsaťdvaročná Susanne. "Kto chcel ísť na vlak, musel sa predrať davom mužov, ktorí na ženy pokrikovali a útočili. Ja som našťastie so sebou mala svojho priateľa a ten ma ochránil, ale aj tak to bol veľmi desivý zážitok," zveruje sa.

"Mala som niekoľko rokov na poličke slzný sprej. Včera, keď som išla večer von s kamarátmi, som si ho prvýkrát dala do kabelky," hovorí dvadsaťjedenročná študentka Doris. "A pretože som musela ísť zo stanice, išla som radšej domov skorším vlakom. Mám strach a nie som určite sama," dodáva sympatická blondínka.

Staršie ročníky žien hovoria ešte tvrdšie. "Necítim sa tu už bezpečne. Nejde o mňa, nie som vo veku, kedy by mi hrozili nejaké sexuálne útoky, ale mám obavy o svoje dve dcéry," hovorí šesťdesiatdeväťročná dôchodkyňa Annelie Bastgesová.

Bude vôbec karneval?

Dôsledky silvestrovských násilností, ktorých stopy čím ďalej viac smerujú k prisťahovalcom a sčasti tiež k novým žiadateľom o azyl, ohrozujú aj konania februárového kolínskeho karnevalu, ktorý je obrovskou udalosťou s tradíciou tiahnúcou sa už od stredoveku. So sprievodmi, tisíckami masiek, státisícmi divákov a neviazanou veselosťou, pri ktorej predovšetkým miestne preslávené pivárene praskajú vo švíkoch.

Obavy, že by sa mohli opakovať podobné situácie ako počas Silvestra, sú obrovské. Pripúšťa to aj starostka Kolína Henriette Rekerová. "Viem, že je ťažké vysvetliť mužom, ktorí prišli z iného kultúrneho prostredia, zmysel nášho karnevalu. Našou úlohou je ale pokúsiť sa o to," hovorí starostka s tým, že polícia aj vedenie mesta musí pred karnevalom prijať zásadné bezpečnostné opatrenia. "Už sa to nesmie opakovať," dodáva.

Pre mnoho ľudí je ale už neskoro. "Som z Mníchova, jazdím sem na karneval s manželom už roky. Ale po tom, čo sa stalo počas Silvestra, sme si povedali, že zostaneme doma," hovorí sedemdesiatročná dôchodkyňa, ktorá práve odchádza domov.

Miestni hotelieri, majitelia reštaurácií, krčiem a barov, ale vlastne celé mesto, tí všetci sa obávajú, že silvester pre nich môže znamenať obrovské straty. Pre Kolín, ktorý ročne navštívi päť miliónov turistov z Nemecka i zo sveta, je karneval, do ktorého konania nezostáva ani mesiac, hlavnou udalosťou sezóny.

Každoročné príjmy z karnevalu a diania okolo neho dosahujú pol miliardy eur a len do krčiem zavíta počas karnevalového veselia sa milión návštevníkov. Kým vlani touto dobou už hotelieri odmietali záujemcov o ubytovanie, teraz riešia úplne opačné problémy.

"Vyzerá to, že tento rok budem prvýkrát v živote musieť dať zľavu, aby som nemal na karneval prázdno," hovorí prevádzkový malého hotela na brehu Rýna. "To je najhorší začiatok roka, aký som od vojny zažil."

01 - Modified: 2008-01-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poplatky za vysokoškolské štúdium
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:22