StoryEditor

Vyše dvetisíc migrantov žaluje Nemecko: azylové úrady pracujú pomaly

29.01.2016, 09:12
Autor:
ČTKČTK

Spolkový úrad pre migráciu a utečencov, ktorý v Nemecku rozhoduje o udelení azylu, čelí žalobe na nečinnosť. Tú v minulom roku podalo na správnych súdoch 2 299 migrantov, pochádzajúcich najmä z Afganistanu. V piatok o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na spolkové ministerstvo vnútra.

Okrem 560 Afgancov žalobu na nečinnosť nemeckého migračného úradu v minulom roku podalo aj 337 Iračanov, 217 Eritrejčanov a 207 Sýrčanov. Zvyšní sťažovatelia pochádzali z iných krajín pôvodu.

Nemecké ministerstvo vnútra údaje o počte žalôb zverejnilo na žiadosť poslankyne Spolkového snemu za opozičnú stranu Ľavica Sevim Dagdelenovej, ktorá dlhé čakacie lehoty na podanie žiadosti a jej následné vybavenie označila za "neúnosné a protiprávne". "Je to organizované zlyhanie štátu," uviedla poslankyňa krajne ľavicovej strany v rozhovore poskytnutom denníku Thüringer Allgemeine.

Na začiatku januára Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) oznámil, že tento rok musí spracovať približne 660 000 starých žiadostí o azyl. Približne 360 ​​000 z nich už bolo vlani skutočne podaných, ale nestihli sa spracovať.

Ďalších asi 300 000 migrantov, ktorých úrady vlani zaregistrovali, ale zatiaľ žiadosť o azyl ani podať nestihlo. K týmto žiadostiam pritom podľa šéfa úradu Franka-Jürgena Weiseho tento rok pribudnú pravdepodobne ďalšie státisíce žiadostí novo prichádzajúcich utečencov.

Do polovice tohto roka by malo rady BAMF posilniť až 4 000 nových zamestnancov s oprávnením rozhodovať o udelení azylu. Už počas minulého roka nastúpila do úradu tisícka nových ľudí. Celkom by ich tak malo pre úrad rozhodujúci o žiadostiach o azyl v druhej polovici tohto roka pracovať 7 000.

Nemci vybrali bezpečné krajiny
Nemecko chce teraz zaradiť Alžírsko, Tunisko a Maroko na zoznam bezpečných krajín. Žiadatelia z týchto troch krajín tak nárok na azyl v Nemecku automaticky stratia. Berín preto bude tlačiť na krajiny severnej Afriky, aby prijímali späť zamietnutých žiadateľov o azyl a použije k tomu aj nástroje rozvojovej politiky, povedala kancelárka Angela Merkelová po nočnom rokovaní s premiérmi nemeckých spolkových krajín. Vláda podľa nej zároveň vytvorí stimuly pre výstavbu nových bytov v Nemecku, aby zabezpečila ubytovanie pre utečencov.

 

"Teraz sa musíme zamerať na to, ako môžeme lepšie a rýchlejšie vracať zamietnutých žiadateľov o azyl. Budeme rokovať s každou z týchto krajín pôvodu a budeme sa snažiť pokročiť vpred za využitie nástrojov zahraničnej aj rozvojovej politiky," povedala kancelárka na nočnej tlačovej konferencii.

Nemeckí politici už v minulosti navrhovali, aby Berlín obmedzil alebo úplne zastavil rozvojovú pomoc pre tie štáty, ktoré sa budú zdráhať prijať späť svojich občanov, ktorí v Nemecku azyl nedostali.

Merkelová zdôraznila, že pre utečencov, ktorí môžu azyl získať, je nutné zabezpečiť podmienky pre ich integráciu do spoločnosti. "Ich úspešná integrácia na pracovný trh a to, aby si osvojili naše hodnoty, je kľúčový projekt pre budúce roky," povedala kancelárka. Vláda to podľa nej podporí aj stimulmi pre stavbu bytov pre utečencov. Kabinet by mal stavebným spoločnostiam poskytnúť daňové úľavy, ich rozsah ale Merkelová nešpecifikovala.

Do ubytovne pre utečencov niekto hodil granát
V Nemecku sa v posledných mesiacoch množia útoky na migrantov. V noci na piatok do areálu ubytovne pre utečencov v meste Villingen-Schwenningen na juhu Nemecka niekto hodil odistený granát, ten však neexplodoval. Informovala o tom agentúra DPA. Zranený nikto nebol.

Ručný granát, z ktorého bola vytiahnutá bezpečnostné závlačka, zlikvidovali privolaní pyrotechnici. Tí ho riadene odpálili. Podrobnosti incidentu zverejnené neboli, polícia však prisľúbila zverejniť ďalšie informácie počas dňa.

Polícia za minulý rok zaznamenala viac ako 900 trestných činov namierených proti ubytovniam pre žiadateľov o azyl, často to boli podpaľačské útoky. Valnú väčšinu činov majú podľa vyšetrovateľov na svedomí páchatelia s krajne pravicovou motiváciou.

01 - Modified: 2008-01-23 07:13:28 - Feat.: 0 - Title: Nemecko zachvátil vírus on-line hier
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:52