StoryEditor

Studená vojna sa skončila, vyhlásil Obama po rokovaní s Castrom

12.04.2015, 10:09
Autor:
TASRTASR
Prezidenti USA a Kuby sa stretli na formálnej schôdzke po viac ako 50 rokoch.


Prezidenti USA a Kuby, Barack Obama a Raúl Castro, sa v sobotu na celoamerickom summite v Paname stretli na prvej formálnej schôdzke najvyšších predstaviteľov Washingtonu a Havany po vyše polstoročí.

Hlavy štátov sa vzájomne uistili o tom, že budú pracovať na opätovnom nastolení diplomatických vzťahov prerušených od roku 1961. Podľa amerického prezidenta sa studená vojna medzi krajinami skončila a Kuba už pre Spojené štáty nie je hrozbou.

"Toto je jednoznačne historické stretnutie," povedal Obama. "Nachádzame sa v takej pozícii, že sa môžeme posunúť smerom do budúcnosti". Castro vyjadril súhlas s Obamom, proces zmierenia si však podľa neho vyžiada určitý čas.

"Sme ochotní hovoriť o všetkom, musíme však byť trpezliví, veľmi trpezliví," povedal Castro, ktorý počas rozhovoru s Obamom používal tlmočenie. "Dnes sa nemusíme zhodnúť na niečom, na čom sa ale môžeme zhodnúť zajtra," dodal kubánsky líder.

Castro prisľúbil, že bude pokračovať v ďalších krokoch smerujúcich k úplnej normalizácii vzťahov s Washingtonom a je naklonený hovoriť aj o ľudských právach a ďalších témach.

Obama upozornil, že medzi Spojenými štátmi a Kubou ostávajú hlboké rozdiely, pričom spomenul nezhody v súvislosti s otázkami ľudských práv na Kube. Podľa šéfa Bieleho domu však môžu mať rozdielne postoje a napriek tomu sa rešpektovať.

"Myslím si, že obaja sme dospeli k záveru, že môžeme nesúhlasiť so vzájomnou úctou a slušnosťou, a po čase sme teraz schopní otočiť list a rozvinúť nový vzťah medzi našimi dvoma krajinami."

Štátnici sa stretli v malej konferenčnej miestnosti mimo hlavného programu siedmeho Summitu Amerík v Paname. Obama a Castro boli podľa svetových tlačových agentúr počas celého osobného stretnutia v dobrej nálade a usmievali sa. Prezidenti sedeli bok po boku okolo okrúhleho stola rovnako, ako keď prijíma americký prezident štátnikov v Bielom dome.

Siedmy summit 35 najvyšších predstaviteľov Severnej, Strednej a Južnej Ameriky v Panama City je vôbec prvým oficiálnym podujatím, na ktorom je prítomný zároveň prezident USA aj Kuby od zmrazenia diplomatických vzťahov v roku 1961.

Prezidenti Obama a Castro sa v piatok tamojšieho času neformálne pozdravili a podali si ruky na úvodnom stretnutí, kde sa vítali aj s ostatnými regionálnymi lídrami, v rámci slávnostného programu pri príležitosti otvorenia dvojdňového summitu.

Obe hlavy štátu pracujú na obnovení diplomatických vzťahov medzi svojimi krajinami, čo oznámili vlani v decembri.

01 - Modified: 2007-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Právomoci francúzskeho prezidenta
01 - Modified: 2024-04-20 09:34:33 - Feat.: - Title: FOTO Tajili ho vyše 30 rokov. Takto vyzerá gigantický bunker pre celý americký kongres z čias studenej vojny 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 03 - Modified: 2024-04-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Nezvyčajné signály z Havany a Moskvy. Opäť sa objavila záhadná zbraň studenej vojny 04 - Modified: 2024-04-09 13:49:30 - Feat.: - Title: Vojny a nestabilita prinášajú zlatú éru inovácií 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako špióni z Kuby zaskočili Američanov. Dlho ich podceňovali, teraz sčítavajú škody
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:55