StoryEditor

Kličko chce v marci predčasné prezidentské voľby

17.12.2013, 10:22
Autor:
tasr, stltasr, stl

Líder ukrajinskej opozičnej strany UDAR Vitalij Kličko navrhuje, aby sa v marci budúceho roku konali predčasné prezidentské voľby. Podľa agentúry UKRINFORM Kličko dnes v kuloároch parlamentu v rozhovore s novinármi uviedol, že prezident Viktor Janukovyč na zasadnutí tzv. okrúhleho stola vyhlásil, že sa predčasných volieb nebojí. "Nech to dokáže v čestných voľbách," vyzval Kličko. Dodal, že opozícia je presvedčená, že predčasné voľby prezidenta Ukrajiny by sa mali konať v marci budúceho roku.

Na margo toho, že opozícia stále blokuje prácu parlamentu, Kličko povedal, že podľa opozičných poslancov schôdze nemajú zmysel, keďže súčasnú politickú krízu zákonodarný zbor vyriešiť nemôže. „Teraz nie je čas zaoberať sa bežnými bodmi programu schôdze. Politickú krízu môžu vyriešiť len predčasné prezidentské a parlamentné voľby," zdôraznil Kličko.

Líder frakcie Strany regiónov Alexander Jefremov dnes ubezpečil, že koalícia sa v žiadnom prípade nepokúsi obnoviť zasadnutia parlamentu použitím sily. „Nechystáme žiadne cirkusové predstavenie. Nikomu ani nebudeme vylepšovať predsviatočnú náladu bitkou v parlamente," vyhlásil. Jefremov nevylúčil ani výjazdné zasadnutie parlamentu v prípade, že "opozícia nedostane rozum". Podľa jeho názoru je teraz pre stabilitu v štáte veľmi dôležité, aby parlament pracoval.

Ako informoval líder opozičného bloku Vlasť Arsenij Jaceňuk, pod najnovší návrh na vyslovenie nedôvery vláde Mykolu Azarova sa v parlamente podarilo zozbierať už 200 podpisov, takže chýba podpora už len 19 poslancov. Jaceňuk pritom spresnil, že návrh podala komunistická frakcia. Dodal, že opozícia je pripravená podporiť akýkoľvek návrh, ktorý umožní odvolať Azarovovu vládu.

V súvislosti s dnešnou návštevou prezidenta Viktora Janukovyča v Moskve opozícia na dnešný podvečer do centra Kyjeva zvolala zhromaždenie proti vstupu Ukrajiny do colnej únie s Ruskom. Opozícia sa totiž obáva, že v Moskve by dnes mohlo dôjsť k podpísaniu dohôd, ktoré by Ukrajinu priblížili k colnej únii s bývalými sovietskymi republikami. Ukrajinská vláda ubezpečila, že jej delegácia v Moskve nebude podpisovať žiadne zmluvy.

Líder strany Sloboda Oleh Ťahnybok v pondelok na tlačovej konferencii v Kyjeve vyhlásil, že Janukovyč chce v Moskve požiadať o úver vo výške päť miliárd dolárov a zníženie ceny plynu, uviedla agentúra RIA Novosti.

 

01 - Modified: 2024-04-12 08:26:39 - Feat.: - Title: Starosta Kyjeva Kličko vyzval spojencov Ukrajiny na ďalšie dodávky zbraní 02 - Modified: 2024-02-09 06:56:53 - Feat.: - Title: Kličko očakáva, že vedenie Ukrajiny verejnosti objasní odvolanie Zalužného 03 - Modified: 2023-12-07 00:32:16 - Feat.: - Title: Kým v Kyjeve sa bijú, v Moskve panuje radosť: A teraz chceme aj Odesu a Mykolajiv 04 - Modified: 2023-12-03 12:33:14 - Feat.: - Title: Kličko v rozhovore kritizoval Zelenského. Platí za chyby, ktorých sa dopustil, tvrdí 05 - Modified: 2023-08-11 08:16:51 - Feat.: - Title: V Kyjeve sa ozvalo niekoľko výbuchov. Úlomky rakety zasiahli nemocnicu, tvrdí starosta Kličko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:59