StoryEditor

Znásilňujú v mene Boha. V Islamskom štáte trpia tisícky sexuálnych otrokýň

23.08.2015, 00:00
Argumentujúc Koránom kodifikoval Islamský štát sexuálne otroctvo v obsadených oblastiach Iraku a Sýrie. Využíva to pri regrutovaní nových bojovníkov.

Skôr ako znásilnil dvanásťročné dievča, našiel si bojovník Islamského štátu čas vysvetliť, že to čo sa chystá urobiť, nie je hriech. Pretože mladé dievča praktizuje iné náboženstvo ako Islam, Korán mu nielenže dáva právo znásilniť ju, ale dokonca mu to schvaľuje a povzbudzuje ho k tomu, trval na svojom.

Zviazal jej ruky a zapchal ústa. Potom si kľakol vedľa postele, poklonil sa a pred hrozným činom sa začal modliť. Keď bolo po všetkom, pokľakol k ďalšej modlitbe, spájajúc znásilnenie s aktom náboženskej oddanosti.

Znásilnením ku spáse

"Stále som sa mu snažila povedať, že to bolí - prosím, prestaň," povedalo dievča, ktorého telo je také malé, že dospelý by ju mohol oblapiť v páse dvoma rukami. "Povedal mi, že Islam mu dovoľuje znásilniť neveriacu. Povedal, že tým, že ma znásilní, je bližšie k Bohu," prezradila v rozhovore v utečeneckom tábore, kam utiekla po jedenástich mesiacoch zajatia.

Systematické znásilňovanie žien a dievčat z jezídskej náboženskej menšiny sa hlboko zakorenilo v organizácii a náboženskej teológii Islamského štátu. Interview s viac ako dvadsiatimi ženami a dievčatami, ktoré nedávno utiekli z Islamského štátu, rovnako ako preskúmanie oficiálnej komunikácie radikálov, osvetlilo praktiky zakotvené v základných princípoch teroristickej skupiny.


Islamský štát brutálne zabil významného archeológa a jeho telo zavesili na stĺp

Vodca Islamského štátu údajne znásilňoval unesenú Američanku


Celkovo bolo vlani unesených 5270 Jezídiek, podľa informácií miestnych vodcov je z toho 3144 stále väznených.

"Vždy, keď ma prišiel znásilniť, pomodlil sa," povedala F., pätnásťročné dievča, ktoré bolo predané irackému bojovníkovi na jeho dvadsiate narodeniny. Ako veľa iných, s ktorými reportéri portálu The New York Times robili rozhovory, chce byť kvôli hanbe spojenej so znásilnením identifikovaná iba svojou prvou iniciálkou. "Stále mi hovoril, že je to ibadah," povedala, použijúc termín z Koránu znamenajúci "uctievanie".

Naplánovaný sexuálny zábor

Systematické sexuálne otroctvo sa v Islamskom štáte datuje od 3. augusta 2014, keď islamisti napadli domovy Jezídov na južnom krídle hory Sindžár. Spočiatku sa zdalo, že ofenzíva na horu je len ďalší pokus o rozšírenie územia. Ale takmer okamžite sa objavili náznaky, že tentokrát boli ciele radikálnych islamistov iné. Tí, ktorí prežili, hovoria, že mužov a ženy oddelili krátko po ich zajatí. Muži a starší chlapci boli odvedení do okolitých polí, kde boli povraždení. Ženy, dievčatá a deti boli odvlečené do lôžkových nákladiakov a odvezené do zajatia, kde ich radikáli využívali ako sexuálne otrokyne.

"Ofenzíva na horu bol skôr sexuálny nábor ako územný zisk," povedal Matthew Barber, expert na jezídsku menšinu z chicagskej univerzity. "Bolo to na sto percent vopred naplánované," povedal Khider Domle, aktivista z jezídskej komunity, ktorý udržuje podrobnú databázu obetí. Domle tvrdí, že priestory, kde mali byť unesené ženy zneužívané ako sexuálne otrokyne, boli vopred pripravené. Mali matrace, jedlo a vodu. 

01 - Modified: 2007-08-24 14:42:00 - Feat.: 0 - Title: Búrka zanechala trištvrte milióna m3 kalamitného dreva v lesoch
01 - Modified: 2024-05-03 10:38:01 - Feat.: - Title: Známu tiktokerku zastrelili v jej aute. Preslávilo ju sympatizovanie s kvír komunitou a otvorené podporovanie ľudských práv 02 - Modified: 2024-04-28 06:25:00 - Feat.: - Title: Za vzťahy osôb rovnakého pohlavia hrozí v Iraku až 15 rokov väzenia 03 - Modified: 2024-04-26 20:19:20 - Feat.: - Title: Pri útoku dronom na plynové pole v Kurdistane zahynuli štyria Jemenčania 04 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 16:30