StoryEditor

Opozícia sa zúčastní na rokovaní zvolanom Janukovyčom

13.12.2013, 12:45
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, ktorý čelí tlaku ľudových más žiadajúcich jeho odstúpenie, bude dnes v Kyjeve rokovať s bývalým prezidentom Leonidom Kravčukom, predsedami parlamentných frakcií a cirkevnými hodnostármi. Na schôdzke sa zúčastnia aj všetci traja vodcovia opozície, aby tam predostreli svoje požiadavky.

Rozhodnutie o účasti opozičných lídrov: Vitalija Klička (UDAR), Arsenija Jaceňuka (Vlasť) a Oleha Ťahnyboka (Sloboda) oznámili dnes z pódia na Námestí nezávislosti v Kyjeve, kde sa už tretí týždeň konajú protivládne demonštrácie. Politici večer mali vrátiť na námestie a referovať zhromaždeným o priebehu a výsledkoch schôdzky.

Na stretnutí s Janukovyčom chcú žiadať "prepustenie politických väzňov, potrestanie osôb vinných za rozohnanie pokojných demonštrácií a predčasné voľby poslancov parlamentu a prezidenta".

Kličko síce pred časom vylúčil, že by po násilnom potlačení protivládnych demonštrácií opozícia vôbec mohla rokovať s Janukovyčom. Kličkova hovorkyňa však dnes uviedla, že na dnešnom rokovaní, nazvanom Zjednotíme Ukrajinu, sa zástupcovia opozície zúčastnia.

Ukrajinský súd dnes vyhovel jednej z požiadaviek opozície na začatie rokovaní s vládou a na slobodu prepustil všetky osoby, ktoré polícia zatkla minulý víkend, keď s použitím sily rozháňala demonštrantov zhromaždených v blízkosti budovy prezidentskej kancelárie. Ako spresnila hovorkyňa odvolacieho súdu, na slobodu sa dnes dostal posledný z deviatich zatknutých. Vyšetrovanie ich prípadu však pokračuje.

Opozícia prepustenie zadržaných osôb stanovila ako jednu z podmienok pre rokovania s vládou, od ktorej žiadala aj záväzok, že bude budovať tesnejšie vzťahy s EÚ.

Protivládne protesty na Ukrajine vyvolalo Janukovyčovo odmietnutie podpísať zmluvu o pridružení Ukrajiny k EÚ, ktoré vláda zdôvodnila ekonomickými problémami a nutnosťou spolupracovať v tejto oblasti s Ruskom. Podpredseda ukrajinskej vlády Serhij Arbuzov po štvrtkovej schôdzke s predstaviteľmi EÚ uviedol, že Ukrajina túto zmluvu čoskoro podpíše. Dodal však, že je ešte potrebné pracovať nad viacerými témami.

Ukrajinskí politológovia vnímajú rokovania opozície a vlády ako najschodnejšiu cestu vedúcu k vyriešeniu súčasnej politickej krízy v krajine, napísala dnes agentúra RIA Novosti.

Opoziční aktivisti i prívrženci vládnej koalície naplánovali na nedeľu veľké mítingy, na ktorých sa očakáva účasť do pol milióna ľudí. Opozícia pritom dnes uviedla, že má informácie o príprave provokácií počas víkendových demonštrácií, ktoré majú poslúžiť ako zámienka na použitie sily voči opozičným demonštrantom a na vyhlásenie výnimočného stavu v krajine.

 

01 - Modified: 2024-04-12 08:26:39 - Feat.: - Title: Starosta Kyjeva Kličko vyzval spojencov Ukrajiny na ďalšie dodávky zbraní 02 - Modified: 2024-02-09 06:56:53 - Feat.: - Title: Kličko očakáva, že vedenie Ukrajiny verejnosti objasní odvolanie Zalužného 03 - Modified: 2023-12-07 00:32:16 - Feat.: - Title: Kým v Kyjeve sa bijú, v Moskve panuje radosť: A teraz chceme aj Odesu a Mykolajiv 04 - Modified: 2023-12-03 12:33:14 - Feat.: - Title: Kličko v rozhovore kritizoval Zelenského. Platí za chyby, ktorých sa dopustil, tvrdí 05 - Modified: 2023-08-11 08:16:51 - Feat.: - Title: V Kyjeve sa ozvalo niekoľko výbuchov. Úlomky rakety zasiahli nemocnicu, tvrdí starosta Kličko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:03