StoryEditor

Pohltíme Ukrajinu aj Bielorusko, tvrdí bývalý líder proruských separatistov

25.01.2016, 23:00

Bývalý ruský vodca doneckých separatistov Igor Girkin Strelkov v rozhovore pre ruskú rozhlasovú stanicu prezradil, že počas svojho pôsobenia na Ukrajine zaviedol systém vojenského súdu inšpirovaný režimom Josifa Stalina. Za rabovanie, krádeže a zabitie vojaka vraj bolo popravených niekoľko ľudí.

Rozhlasové vystúpenia Strelkova na stanici Komsomolskaja pravda trvalo 42 minút a niekdajší separatistický vodca sa v ňom sprvu zameral na svoje predstavy o vzniku Novoruska, ktoré by sa rozkladalo cez väčšinu Ukrajiny, od Charkova až po Odesu. "Jedného dňa by potom pohltilo celú Ukrajinu a Bielorusko," predstavuje si Strelkov.

Až v závere rozhovoru prišla reč na pôsobenie Strelkova v Donbase. Moderátor programu sa ho spýtal, ako ozbrojenci bránili v rabovaní a krádežiach, ktoré boli neoddeliteľnou súčasťou ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny. "Poprava," odvetil Strelkov.

Neskôr vysvetlil, že separatistické úrady v regióne zaviedli vojnové súdy inšpirované režimom sovietskeho vodcu Josifa Stalina. Separatisti podľa Strelkova okopírovali metodiku súdov z roku 1941. "Podľa tohto systému sme súdili a usvedčených sme popravili," dodal niekdajší separatistický líder.

Súdov sa nebojím, tvrdí Strelkov

Neišlo však o veľký počet popráv. Strelkov uviedol, že počas jeho pôsobenia v Slavjansku skončili na popravisku štyria ľudia. "Išlo sa o dvoch vojakov a jedného civilistu, ktorí rabovali a jedného muža, ktorý zabil vojaka v službe," uviedol Strelkov vo vysielaní prokremelskej rozhlasovej stanice.

Inšpirácia sovietskym režimom podľa Strelkova neznamená, že by jedného z najhorších diktátorov histórie obdivoval bezvýhradne. Nesúhlasí vraj najmä s jeho názormi, ktoré prezentoval ako začínajúci politik. Na konci svojho úradovania však bol Stalin podľa Strelkova dobrým štátnikom. "Môžeme sa baviť o tom, koľko krvi prelial. Môžeme ale tiež s istotou povedať, že to nerobil pre seba, ale kvôli určitým ideálom," myslí si Strelkov.

Igor Strelkov bol kľúčovým veliteľom proruských separatistov v Donbase. Kyjevská vláda ho označovala za ruského agenta a obvinila ho z páchania vojnových zločinov. Strelkov v rozhlase uviedol, že vojnové zločiny boli spáchané aj kyjevskými vojakmi, pripomína server Rádio slobodná Európa.

Z prípadného postihu na medzinárodných súdoch podľa svojich slov strach nemá. "Medzinárodné právo ma neznepokojuje, pretože ide len o nástroj, ktorý majú v rukách víťazi. Až keď nás porazia, potom sa na mňa budú tieto zákony a normy vzťahovať," myslí si.

Zažal vojnu, teraz v Rusku bojuje proti západnému prevratu

Nie je to prvýkrát, čo sa Strelkov v ruských médiách rozhovoril o svojom pôsobení v čele doneckých separatistov. V novembri minulého roka ruskému ultrakonzervatívnemu listu Zavtra napríklad vysvetlil svoju úlohu v rozpútaní konfliktu na východe Ukrajiny. "Vojnu som odštartoval ja: keby náš oddiel neprešiel hranicu, všetko by skončilo," priznal v rozhovore Strelkov, ktorý sám seba označuje za profesionálneho agenta tajných služieb, nie vojenského veliteľa.

Keby nebolo jeho oddielu, konflikt v Doneckej a Luhanskej oblasti by sa vraj nerozhorel. "Všetko by skončilo ako v Odese alebo Charkove. Bolo by niekoľko desiatok zabitých, spálených a zatknutých, ale tým by všetko skončilo. Kolotoč vojny, ktorá doteraz pokračuje, roztočil náš oddiel," priznal Strelkov. Na Ukrajinu vraj z Ruska dorazil s oddielom päťdesiatdva bojovníkov.

Bývalý dlhoročný príslušník ruskej kontrarozviedky FSB a vojenskej rozviedky GRU pôsobil okrem Donbasu podľa svojho vyjadrenia tiež v bojových operáciách v Bosne a v Podnestersku aj v oboch čečenských vojnách. Teraz žije v Moskve, pretože Kremľu sa znepáčil a z Donbasu bol svojimi veliteľmi odvolaný.

V Rusku dal po svojom odvolaní z Donbasu dohromady "humanitárny" spolok, ktorý zásobuje povstaleckú armádu na Donbase. Zimné uniformy má vraj polovica ozbrojencov práve od neho. Buduje tiež organizáciu svojich politických stúpencov, vraj v snahe odvrátiť "hrozbu prozápadného prevratu".

01 - Modified: 2024-04-21 11:29:13 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ukrajinskú dedinu Bohdanivka 02 - Modified: 2024-04-21 10:10:00 - Feat.: - Title: Rusko môže zosilniť útoky na Ukrajine, kým dorazí nová americká pomoc 03 - Modified: 2024-04-21 05:50:00 - Feat.: - Title: Protivzdušná obrana zostrelila 50 ukrajinských dronov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-21 05:02:58 - Feat.: - Title: Južná Kórea podpísala dohodu s Ukrajinou o miliardovej ekonomickej pomoci 05 - Modified: 2024-04-20 14:09:00 - Feat.: - Title: Ukrajina, Izrael, Taiwan aj TikTok. V Kapitole začalo ostro sledované rokovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 09:31