StoryEditor

Spojenci v Nemecku splodili 400 tisíc detí, najviac sa činili Sovieti

15.02.2015, 11:39

Spojeneckí vojaci za sebou v Nemecku po druhej svetovej vojne nechali oveľa viac nemanželských detí, než sa doteraz predpokladalo. Väčšina z nich sú potomkovia sovietskych vojakov, ktorí tamojšie ženy v mnohých prípadoch znásilnili, zistila nemecká historička Silke Sutjakowová s kolegom Rainerom Griesom.

Keď sa po druhej svetovej vojne Nemecko rozdelilo na štyri okupačné zóny (americkú, britskú, francúzsku a sovietsku), stali sa nemecké ženy pre mnohých "osloboditeľov" vojnovou korisťou, píšu historici vo svojej novej knihe nazvanej "Pankharti - nemecké deti okupácie po roku 1945 ".

"V období 1945 až 1955 sme došli k približne 400 tisícom detí. Najmenej 300 tisíc bábätiek malo za otcov sovietskych vojakov, "hovorí Gries. To je omnoho viac, než predstavovali doterajšie odhady. Napríklad Maria Höhnová vo svojej knihe z roku 2002 napočítala len 66-tisíc detí.

Autori novej monografie však svoje odhady považujú za triezve. "Skutočné čísla môžu byť samozrejme vyššie, nesnažíme sa nimi získať pozornosť. Počítali sme konzervatívne a opatrne. Okrem iného sme sa opierali o výpočty demografov, "povedala Silke Sutjakowová listu Süddeutsche Zeitung.

"Sovietske" deti odmietali aj presvedčení komunisti

Už názov knihy upozorňuje na spoločenskú stigmu, s ktorým po vojne deti spojeneckých vojakov museli žiť. "Spoločnosť ich odmietala a diskriminovala, deti a ich matky to mali veľmi ťažké. Začalo to už v tehotenstve. Mnoho znásilnených si želalo potrat a žiadali oň na zdravotníckych úradoch, "dodáva Gries.

Deti boli v krajine doteraz poznačenej nacistickou ideológiou častým terčom rasistických útokov. "Jedna rodina v sovietskej zóne bola silne komunisticky orientovaná a veľmi otvorená voči Červenej armáde. Keď však dcéra otehotnela s jedným "Rusákom", úplne ju zavrhli, "rozpráva Sutjakowová.

Žiaduce neboli ani deti západných vojakov. Miestny výbor pre verejné blaho v Mannheime napríklad začiatkom roku 1946 plánoval potomkov amerických vojakov po prechodnej dobe v sirotinci vyviezť do USA.

K deťom sa prihlásilo len Francúzsko

Zhruba 70% žien si svoje deti nechalo a prijali ich aj ich príbuzní. "Je to obdivuhodné, pretože ku spoločenskej stigme sa pridala všadeprítomná povojnová núdza. Zem bola zničená, jedlo bolo na prídel a mnohí ľudia prišli o všetko," dodáva Gries.

Matky navyše nedostávali žiadne peňažné príspevky od štátu a museli sa o seba postarať samy. Keď žiadali o pomoc povojnového prezidenta Wilhelma Piecka, úrady im len naznačili, nech si nájdu prácu, konštatuje historik.

O deti sa nezaujímali ani štáty, z ktorých pochádzali ich otcovia. Výnimkou bola iba Francúzsko, ktoré potomkov svojich vojakov automaticky považovalo za svojich občanov. Zhruba 1 500 detí bolo odovzdaných do Francúzska na adopciu.

Sedemdesiatnici svojich rodičov stále hľadajú

Z potomkov spojeneckých vojakov sú teraz už sedemdesiatnici. Napriek tomu sa mnohí z nich stále snažia zistiť, kto bol ich otcom, v čom im pomáhajú aj špecializované webové stránky ako napríklad GI trace.org.

Hľadanie je však veľmi ťažké, vysvetľuje historička. Vojaci po vojne zakladali vo svojich krajinách vlastné rodiny a často ani nevedeli, že majú ratolesti aj v Nemecku. Ich nemecké partnerky na nich navyše s odstupom času mali len hmlisté spomienky, a svojim potomkom boli schopné sotva oznámiť meno ich otca.

Je však ťažké sa zmieriť s tým, že človek nevie, kto je. "Stále sa necítia úplní. Chcú dohľadať celú svoju rodinu a konečne tak nájsť pokoj, "povedala stanici Deutsche Welle.

Zdroj: iDNES.cz

01 - Modified: 2007-03-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SDKÚ napadla Kašického
01 - Modified: 2024-05-11 09:44:02 - Feat.: - Title: Oslavoval sa koniec II. svetovej, medzitým vojny na Blízkom východe a Ukrajine eskalujú 02 - Modified: 2024-05-08 13:12:16 - Feat.: - Title: Na Slavíne viali vlajky krajín, ktoré sú vo vojne. Fico kritizoval Európsku úniu, Žiga vzdával česť hrdinom 03 - Modified: 2024-05-08 11:10:27 - Feat.: - Title: Stojíme pred zásadnou výzvou zabezpečiť mier na Ukrajine i v Európe, vyhlásil Pellegrini 04 - Modified: 2024-04-25 09:44:33 - Feat.: - Title: Experimenty a hromadné úmrtia zvierat. Tajomný britský ostrov smrti bol 50 rokov kvôli kontaminácii uzavretý 05 - Modified: 2024-03-20 10:44:57 - Feat.: - Title: Rusko žiada, aby Nemecko uznalo obliehanie Leningradu za genocídu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. máj 2024 04:49