StoryEditor

Kličko v Mníchove: Nech ukrajinská vláda splní naše požiadavky

01.02.2014, 17:20
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ukrajinský opozičný líder Vitalij Kličko vyzval dnes v Mníchove ukrajinskú vládu, aby splnila požiadavky opozície a prepustila zadržiavaných demonštrantov a uskutočnila nové voľby. Tak podľa Klička vláda vyrieši politickú krízu a vyhne sa stupňovaniu násilia. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Vláda odmieta ísť touto cestou a vybrala si cestu násilia," vyhlásil Kličko na významnej medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v nemeckom Mníchove. "Chceme zmierniť teplotu. Chceme krízu vyriešiť," dodal.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Leonid Kožara mu však oponoval a vyhlásil, že podľa jeho mienky vláda splnila všetky požiadavky opozície. A vyzval opozičných lídrov, aby aj oni niesli zodpovednosť za situáciu.

"Prepustili sme zadržané osoby. Urobili sme to pod podmienkou, že opozícia prepustí vládnych (zamestnancov)," povedal Kožara počas panelovej diskusie na mníchovskej konferencii, kde bol prítomný aj opozičný líder Kličko. „Sme ochotní viesť diskusie o ústave. Takže plníme všetko. Dnes vyzývam opozíciu, aby aj ona niesla časť zodpovednosti," uviedol Kožara. "Ste s extrémistami, ktorí hádžu Molotovove koktaily do polície?" spýtal sa minister Klička.

Ruský minister Sergej Lavrov dnes v Mníchove kritizoval Západ za to, že podporuje ukrajinskú opozíciu, a vyhlásil, že práve to spôsobuje stupňovanie násilia v uliciach ukrajinských miest. Demonštranti už dva mesiace protestujú proti vláde prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý cúvol od podpisu dohôd s Európskou úniou o prehlbovaní vzájomných vzťahov a priklonil sa viac k Rusku.

Jeden z najvýznamnejších predstaviteľov ukrajinskej opozície Arsenij Jaceňuk, ktorý sa tiež zúčastňuje bezpečnostnej konferencie v Mníchove, vyhlásil, že jeho krajina potrebuje viac než "hlasnú podporu" Západu.

Jaceňuk sa dnes spolu s Kličkom a ďalším ukrajinským opozičným politikom Petrom Porošenkom stretol na okraj konferencie v Mníchove aj s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym. Americké ministerstvo vydalo vyhlásenie, že Kerry povzbudil opozíciu, aby zostala jednotná a pokojná a naďalej viedla rozhovory s ukrajinskou vládou.

Kerry podľa vyhlásenia tiež vyzval ukrajinského ministra Kožara, aby vláda podnikla určité kroky, ako napríklad prepustenie zadržiavaných demonštrantov a vytvorenie "vlády odborníkov", ktorá dokáže riešiť ekonomické problémy krajiny.


V Mníchove napätie necítiť, ale hovorí sa o ňom, hovorí Lajčák
Postavenie Európy v globálnej politike a potreba zlepšenia atmosféry v európskych vzťahoch so Spojenými štátmi patria k diskutovaným témam na prebiehajúcej medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v Mníchove.

Podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka sa hovorilo o znovunastolení dôvery po odhaleniach Edwarda Snowdena o získavaní údajov americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA). Minister zahraničných vecí USA John Kerry napríklad rozprával o transatlantickej renesancii, ktorá je založená na zdieľanej prosperite, bezpečnosti a spoločných hodnotách.

Napätie tu nie je, ale hovorí sa o ňom. Najmä v Nemecku je citeľné a prítomné. Na konferencii prebieha kultivovaná diskusia, ale v rámci nej viacerí európski partneri, osobitne nemeckí, pomerne jednoznačne poukázali na to, že to napätie ešte stále nezmizlo," priblížil Lajčák v telefonickom rozhovore pre TASR.

Na margo nedávnych rokovaní medzi sýrskou vládnou delegáciou a opozíciou v Ženeve Lajčák poznamenal, že výsledky sú síce skromné, avšak nikto realisticky nemohol očakávať viac. „Dôležité je, že sú isté veci, na ktorých sa obe strany dokázali zhodnúť, a že konferencia bude po krátkej prestávke pokračovať. Ale netreba si robiť ilúzie - ten proces je a bude ešte veľmi zložitý," upozornil.

Minister v Mníchove absolvoval niekoľko bilaterálnych rozhovorov, dnes napríklad so svojím iránskym partnerom Mohammadom Džavádom Zarífom. „Zhodnotili sme, že sme minulý rok dokázali vyriešiť dva veľmi citlivé prípady spôsobom, ktorý nepoškodil naše vzájomné vzťahy, čo je veľmi dobré východisko do budúcna," konštatoval Lajčák. Narážal pri tom na prípad Mateja Valucha, ktorého zatkli v auguste 2012 pre údajnú špionáž, pričom v iránskom väzení strávil takmer pol roka. Ďalším prípadom bolo zadržanie ôsmich slovenských paraglajdistov.

Večer sa Lajčák spolu so svojimi kolegami z EÚ stretne s troma predstaviteľmi ukrajinskej opozície Petrom Porošenkom, Vitalijom Kličkom a Arsenijom Jaceňukom.

Mníchovská bezpečnostná konferencia sa po prvý raz konala v roku 1963 ako Medzinárodné stretnutie pre vojenskú vedu. Dnes je významným nezávislým podujatím expertov a štátnikov, na ktorom prebiehajú otvorené a konštruktívne diskusie o najpálčivejších bezpečnostných otázkach. Zároveň je priestorom na diplomatické iniciatívy, prípravy stanovísk a rozhodnutí vo vzťahu ku konfliktným situáciám.

01 - Modified: 2006-01-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kurz koruny sa v závere roka takmer nepohol
01 - Modified: 2024-05-10 16:32:20 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, oficiálne rezignoval 02 - Modified: 2024-05-10 13:09:17 - Feat.: - Title: Rusko začalo nový vpád na Ukrajinu. Na obranu Charkova mieria posily 03 - Modified: 2024-05-10 10:37:01 - Feat.: - Title: Prináša dobré správy o pomoci Slovenska. Čaputová pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny 04 - Modified: 2024-05-10 05:53:37 - Feat.: - Title: Ruské úrady priznali požiar v ďalšej rafinérii v Kalužskej oblasti. Terčom útokov sa stal aj Charkov 05 - Modified: 2024-05-09 18:19:32 - Feat.: - Title: Hackeri odvysielali v ukrajinských televíziách vojenskú prehliadku v Moskve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 14:22