StoryEditor

Ochromí Berlusconi Európsku úniu?

15.05.2003, 00:00

Taliansky premiér Silvio Berlusconi predviedol minulý týždeň výkon naozaj hodný mediálneho magnáta. Pred milánskym súdom, ktorý sa zaoberá podozrením premiéra z korupcie, totiž obvinil predsedu Európskej komisie Romana Prodiho z toho, že sa v čase, keď stál na čele vlády, dopustil podvodu.
Berlusconi je obvinený z korupcie sudcov, ktorých mal uplácať, aby rozhodli v jeho prospech, keď sa snažil pre seba v roku 1985 získať štátnu spoločnosť SME. Práve takýmto spôsobom sa mu malo podariť zaistiť, aby súd zrušil zmluvu o jej predaji podnikateľovi Carlovi de Benedettimu.
Taliansky vnútropolitický problém sa tak stal európskou záležitosťou. Možno by to nebola až taká tragédia, keby sa 1. júla tohto roku Rím nechystal prevziať šesťmesačné predsedníctvo v Európskej únii. Z toho vyplýva, že na čele európskej pätnástky bude stáť Berlusconi, čo podľa mnohých prinajmenšom spochybňuje jej kredit. Premiér predsedajúcej krajiny musí totiž celých šesť mesiacov veľmi úzko spolupracovať s Európskou komisiou a, samozrejme, aj s jej predsedom. Avšak po vyhlásení Berlusconiho si to mnohí vedia len ťažko predstaviť.
Prodi pritom obvinenia svojho talianskeho kolegu odmieta. "Predseda nemusí nič skrývať. Jednoducho s tým nemá nič spoločné," reagoval pred novinármi v Bruseli hovorca EK Reijo Kemppinen na Berlusconiho tvrdenie, že pôvodná dohoda medzi vtedajším premiérom Prodim a Benedettim o predaji potravinárskeho reťazca SME obsahovala nadsadenú cenu. "Cena bola riadne vypočítaná," tvrdí Prodi vo svojom písomnom stanovisku na internetovej stránke.
Berlusconi pritom akúkoľvek vinu popiera a dokonca vyhlasuje, že je na svoj vtedajší postup hrdý. Operuje tým, že získaním SME vlastne uchránil štátnu pokladnicu pred nemalými výdavkami.
Len ťažko dodáva svojim slovám váhu, keď jedným dychom žiada, aby najvyšší politickí predstavitelia krajiny dostali imunitu. V otvorenom liste pre denník Corriere della Sera pritom tvrdil, že za jeho požiadavkou nie je snaha získať osobné výhody, ale želanie "slúžiť krajine". Vo veci imunity pre vrcholných politikov "musíme zasiahnuť. Nie však preto, aby sme pomohli premiérovi pri skúške, ktorou je predsedníctvo v EÚ, pretože ja som schopný sa o seba postarať sám," napísal Berlusconi. Ako ďalej tvrdí, imunita nie je v jeho osobnom záujme, ale v záujme národa, a práve takto sa on pozerá na parlamentnú imunitu.
V parlamentnej diskusii o tom, či vrátiť politikom imunitu, však naznačil, že by sa uspokojil s takouto ochranou len pre päť najvyšších politických predstaviteľov krajiny, nie pre všetkých. A dokonca povedal, že neodstúpi z funkcie, ani keby ho z korupcie usvedčili. "Budem vykonávať funkciu predsedu vlády až do úplného konca... a nezradím mandát, ktorý som dostal od voličov," povedal Berlusconi v televíznom prejave.
Odlišne sa na to pozerá, napríklad, poslanec Európskeho parlamentu Graham Watson, predseda liberálneho klubu. "Som prekvapený, že Berlusconi nerezignoval. Berlusconi je zlodej, a to predstavuje veľký problém. Je to veľká hanba pre Európsku úniu. Vysiela to zlý signál o stave talianskej politiky, ktorá by mohla pošpiniť európsku politiku ako celok," povedal pre BBC.
Britský renomovaný týždenník The Economist dokonca Berlusconiho označil za osobu nevhodnú viesť Európsku úniu. Podľa Economistu Berlusconi ukázal, že nevie, ako vládnuť v Taliansku, a preto si nedokáže získať rešpekt v Európe.
V Taliansku pritom vrcholní politici mali imunitu až do roku 1993, keď o ňu prišli v dôsledku rozsiahleho protikorupčného ťaženia. Berlusconi pritom od svojho nástupu do funkcie tvrdí, že zrušenie imunity bolo omylom. O tom by sa možno dalo polemizovať, nie však v jeho prípade, keď on sám je podozrivý z podplácania a korupcie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. máj 2024 09:24