StoryEditor

Zavádza iracká vláda novú cenzúru?

25.09.2003, 00:00

Iracká vládna rada v utorok obmedzila vysielanie dvoch arabských spravodajských televízií vysielajúcich z krajiny a právom vznikajú otázky nad skutočnou slobodou slova v postsaddámovskom Iraku. Svoj krok zdôvodnila jednoducho: "podporujú terorizmus". Ako citovala vyhlásenie dočasnej vlády agentúra Reuters, má ísť o jasný signál aj ostatným televíziám, že nesmú u Iračanov vyvolávať nenávistné nálady proti americkým okupačným silám. Písomné varovanie dostali aj ostatné arabské médiá informujúce z Iraku, oznámila Al-Džazíra. Krok Američanmi sponzorovanej výkonnej moci tak uštedril vážny úder rodiacej sa demokracii a okamžite ho odsúdilo viacero západných inštitúcií bojujúcich za slobodu médií. Organizácia Reportéri bez hraníc sídliaca v Paríži tvrdí, že rozhodnutie je zlým znamením. "Ak médiá informujú o teroristických skupinách a extrémistických politických stranách vyzývajúcich na násilie, neznamená, že oni sami ich podporujú," vyhlásil prezident organizácie Robert Menard. V podobnom duchu sa nieslo aj vyhlásenie newyorského Výboru na ochranu novinárov: "Oni o terorizme iba informujú. Trestať médiá dáva zlý signál a vyvstávajú vážne otázniky nad irackými úradmi." Britský poslanec a iracký expert George Galloway, varoval, že "cenzúra sa okupačným vojskám vráti ako bumerang".
"Al-Džazíra a Al-Arabíja prekročili zákon, keď ohrozili stabilitu a demokraciu tým, že podporovali terorizmus. Vládna rada sa rozhodla, že ako varovanie na dva týždne pozastaví prístup týchto médií na oficiálne tlačové konferencie a znemožní im informovať o akýchkoľvek aktivitách vládnej rady," hovorí sa v jej stanovisku. Vyhlásenie ukončila výhražne: Obe stanice budeme naďalej podrobne monitorovať, čo u mnohých oživilo reminiscencie z čias bývalého režimu.
Al-Džazíru rozhodnutie pobúrilo. "Prvou obeťou je pravda, pretože teraz bude ťažké poskytovať úplný obraz, a druhou obeťou je sloboda tlače. No najväčšou obeťou bude samotná rada, pretože stratí svoj hlas v arabskej verejnosti, väčšina z nich sú diváci Al-Džazíry," vyhlásil vo vysielaní CNN hovorca televízie Džihád Balút.
Obe stanice sa šíria v Iraku prostredníctvom satelitu a obe stanice vysielajú prejavy zvrhnutého irackého diktátora Saddáma Husajna, ktorý vyzýva Iračanov na odboj proti okupácii. Washington vysielanie arabských spravodajských televízií už dlhší čas kritizuje. Predtým Bushovej administratíve tiež prekážalo, že americké televízie vysielajú posolstvá Usámu bin Ládina v celej dĺžke. Keď ich administratíva v októbri 2001 požiadala pri ich vysielaní o zdržanlivosť, vyhlásenia Al-Kajdy sa v amerických televíziách už objavovali iba minimálne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 13:49