Reuters
StoryEditor

Litovský rezort vnútra navrhuje výstavbu plota na hraniciach s Bieloruskom

21.06.2021, 10:58
Autor:
TASRTASR
Litva chce posilniť ochranu pred prílevom ilegálnych migrantov.

Situácia na bieloruských hraniciach s Litvou je stále nekontrolovaná. Od začiatku tohto roku sa prílev nelegálnych migrantov smerujúcich do západnej Európy iba v Litve zvýšil päťnásobne.

Informoval o tom spravodajský portál Belsat, podľa ktorého niektoré litovské orgány dokonca začali uvažovať o postavení plotu na štátnych hraniciach s cieľom posilniť ochranu pred prílevom ilegálnych migrantov.

Belsat dodal, že civilné orgány zatiaľ nepodporili takýto návrh ministerstva vnútra, diskusia však pokračuje.

Informácie o zapojení Bielorusov

Situáciou, ktorá vznikla na hraniciach s Bieloruskom, sa na podnet ministerstva vnútra bude zaoberať aj litovská generálna prokuratúra. K dispozícii má aj zistenia litovských tajných služieb, podľa ktorých je tento tok migrantov medzinárodnou operáciou organizovanou bieloruskými orgánmi.

"Ľudia z tretích krajín prekračujú naše hranice nelegálne už niekoľko týždňov. Máme informácie, že bieloruskí úradníci sú zapojení do organizovanej prepravy ľudí k našim hraniciam," uviedla v telerozhlase LRT litovská ministerka vnútra Agné Bilotaité.

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis zasa vyhlásil, že Bielorusko dopravuje Sýrčanov a Iračanov z Istanbulu a Bagdadu na svoje územie prostredníctvom národnej cestovnej kancelárie Centrkurort. Týchto tzv. turistov potom odvezú z Minska k hraniciam s Litvou.

Landsbergis pripomenul, že nie je náhoda, že takéto prevádzanie ľudí sa začalo po tom, čo Alexandr Lukašenko prisľúbil oslabenie kontroly nad obchodom s drogami a nelegálnou migráciou na západných hraniciach.

15 miliónov eur

Litovské ministerstvo vnútra odhadlo náklady na efektívnu ochranu hraníc – vybudovaním pohraničného plota – na 15 miliónov eur.

Predsedníčka litovskej vlády Ingrida Šimonyté však v tejto súvislosti pripomenula aj možnosť využívať na kontrolu hraníc moderné technológie. "Nemôžem naisto prisľúbiť, že postavíme ´kamenný múr´", uviedla.

Minulý týždeň bol v registračnom centre pre utečencov v litovskom meste Pabradé zriadený stanový tábor pre nelegálnych migrantov z tretích krajín, ktorí pricestovali z Bieloruska. Doterajšie kapacity totiž už neboli schopné uspokojiť potreby rastúceho počtu migrantov vstupujúcich do krajiny.

Stanový tábor

Aleksandras Kislovas, vedúci strediska v Pabradé, minulý štvrtok pre telerozhlas LRT ubezpečil, že centrum zabezpečí rovnakú kvalitu služieb pre všetkých cudzincov, a dodal, že stany budú plne vybavené potrebným vykurovacím a chladiacim zariadením.

"Tieto stany určite nemajú nič spoločné s turistickými stanmi. Ide o moderné stany s vetraním, s klimatizáciou, vykurovacím systémom," upozornil Kislovas.

Odhadol, že v stanovom tábore by sa mohlo ubytovať približne 350 ľudí, primárne slobodných a bezdetných. Rodiny s deťmi by mali byť ubytované v budovách.

Ľudskoprávny aktivista Vytis Jurkonis v tejto súvislosti uviedol, že z Bieloruska sú "vpustení všetci z Blízkeho východu, nie však Bielorusi." Z toho podľa Jurkonisa jasne vyplýva, že "za tým stojí bieloruská vláda".

V Bielorusku nedávno zaviedli sériu nových opatrení na vycestovanie z krajiny, ktoré výrazne obmedzili možnosti Bielorusov na cestovanie do zahraničia.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 03 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 04 - Modified: 2024-04-11 10:11:11 - Feat.: - Title: Zelenskyj pricestoval do Litvy, bude rokovať s lídrami Iniciatívy troch morí 05 - Modified: 2024-04-08 18:58:36 - Feat.: - Title: Litva otvorila vyšetrovanie poškodenia ruského veľvyslanectva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:48