StoryEditor

S Nikoličom by sme stratili čas

21.01.2008, 23:00

Ako si vysvetľujete víťazstvo radikála Tomislava Nikoliča v prvom kole volieb?
Pozitívne najviac prekvapila neočakávaná vysoká účasť voličov. Hovorí to o tom, že Srbi porozumeli tomu, aká dôležitá bola táto udalosť. Účasť však všetkých prekvapila. Víťazstvo Nikoliča neprekvapuje až tak, pretože toto isté sa stalo už v roku 2004. Očakávame, že v druhom kole vyhrá Boris Tadič, tak, ako pred štyrmi rokmi.

Čo rozhodlo v prospech Nikoliča tentoraz?
Viedol veľmi pokojnú kampaň, zmiernil jazyk a správanie strany. Chcel ukázať svoj postoj, ktorý zahrnul aj vo volebnom slogane -- S celým mojím srdcom. Mal oveľa zmierlivejší postoj ako kedykoľvek predtým.

V Srbsku však najviac rezonuje otázka budúcnosti Kosova. Ako ovplyvnila výsledok volieb?
Celý problém definovania budúceho statusu Kosova mal nosný vplyv vo voľbách v tom zmysle, že veľa Srbov cíti, že toto nie je spôsob, ako treba vyriešiť Kosovo. Samozrejme, aj kvôli tomu dostal hlasy.

Ak by Nikolič vyhral aj druhé kolo volieb, znamenalo by to veľký odklon od politiky síce umierneného, ale stále prosrbského politika Tadiča?
Bolo by to pre Srbsko nežiaduce práve kvôli stále neobnovenému imidžu radikálnej strany. Srbsko by stratilo čas v kľúčovej chvíli, keď má podpísať stabilizačnú a asociačnú dohodu s EÚ a zapojiť sa do rokovaní o bezvízovej politike. Toto celé by sa oneskorilo, keby vyhral radikál. A bol by to úder, čo sa týka obrazu Srbska -- noviny by zaplavili titulky, ako vyhral nacionalista. Je preto v našom prvotnom záujme pokračovať v politike vlády a prezidenta, ktorí majú veľmi jasnú prioritu integrácie za predpokladu, že budú čeliť aj výzve o otázke Kosova.

Je Nikolič rovnako radikálny v činoch, ako vo svojej rétorike, najmä čo sa týka Kosova a EÚ?
Minulý týždeň povedal, že nie je proti EÚ. To je, myslím si, časťou jeho novej politiky -- ukázať umiernenejší imidž strany. Ešte stále však nevidíme vývoj radikálnej strany, ako to bolo v prípade vládnej strany v Chorvátsku po smrti prezidenta Tudjmana. Oni vtedy zmiernili politiku a stali sa veľmi proeurópsky, a toto sme ešte u nás nevideli. Rozhodujúce je, že aj keď si Srbsko nevyberie Tadiča, či uvidíme taký istý záväzok zo strany Nikoliča proeurópskemu smerovaniu. Ide totiž o investície a investori už veľmi pozorne sledujú výsledky. Zúfalo potrebujeme nové pracovné miesta. Radikálna strana je fenomén v tom, že oslovila veľa sociálne nespokojných voličov.

Predpokladáte, že v druhom kole zvíťazí Tadič?
Áno.

Vrátim sa ešte ku Kosovu. Čo bude úlohou nového prezidenta?
Kosovo je taký samostatný proces. Dúfame, že bude rezolúcia OSN, ktorá dá zákonný rámec budúcnosti provincie. A ak nie, tak treba koordinovanú deklaráciu nezávislosti, alebo novú iniciatívu nového prezidenta na kompromisné riešenie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:03