Reuters
StoryEditor

Príznaky väčšej bitky: Rusko zhromažďuje vrtuľníky, Ukrajina húfnice

05.05.2022, 10:15
Autor:
rvrvkhkhČTKČTK
Hromadenie nových zbraní čoraz viac naznačuje, že už o pár dní môže táto vojna priniesť kľúčový zlom v podobe väčšej vojny.

Na Ukrajine sa stále čaká na väčšiu bitku. Rusko chce dosiahnuť nejaké prevratnejšie víťazstvo, ktoré by mohlo propagovať 9. mája. Ukrajina mu to samozrejme chce prekaziť a naopak pokročiť vo vytláčaní inváznych síl z dobytého územia. K rozhodujúcemu úderu by mohlo jednej či druhej strane pomôcť k nahromadeniu nových zbraní.

Na väčšiu bitku sa čaká skoro 14 dní. Z rôznych bojísk na Ukrajine prichádzajú správy len o pokračujúcej „mravčej“ práci iba s drobnými posunmi na frontoch. Čo teda môže priniesť nejakú zmenu?

Ukrajinské úspechy

Rusko sústredilo severovýchodne od Charkova desiatky transportných i bojových vrtuľníkov, ktoré by mali vypomôcť v pokuse o prielom zo severu v snahe dobyť zvyšnú časť Donbasu. Ukrajinská armáda oproti tomu má už k dispozícii väčšinu amerických húfnic dlhého dostrelu.

​Tie majú umožniť trochu bezpečnejšie drviť vzdialenejšie ruské pozície, vrátane delostrelectva inváznej armády. Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok naznačil, že Ukrajinci už americké húfnice, zasahujúce ciele vzdialené až 40 kilometrov, úspešne využívajú v bojoch s ruskou armádou.

Výsledkom ich nasadenia je zrejme aj to, že ruské jednotky prišli o kontrolu niekoľkých pozícií na hranici medzi Mykolajivskou a Chersonskou oblasťou. O úspechoch obrancov informoval vo štvrtok ukrajinský generálny štáb.

Rusko podľa neho naďalej ostreľuje Cherson a oblasti severne od mesta Izjum. Ruské delostrelectvo tiež pokračuje v paľbe smerom na Doneck a severne od Krymu a jeho jednotky útočia na mestá Severodoneck, Popasna a Lyman. Podľa luhanského gubernátora Serhija Hajdaja zomrelo za posledný deň päť civilistov.

Rusi tiež ďalej útočia na východe Ukrajiny s cieľom ovládnuť Doneckú a Luhanskú oblasť a udržať pozemné spojenie s anektovaným Krymom. Ukrajinskej armáde sa podľa generálneho štábu podarilo odraziť jedenásť útokov ruských vojsk v Donbase a pri tom zničiť päť tankov, sedem obrnených vozidiel a päť ďalších vozidiel. Ukrajinské letectvo potom zasiahlo deväť cieľov, a to štyri bezpilotné lietadlá, tri rakety s plochou dráhou letu a dve lietadlá. Tieto údaje nie je možné nezávisle overiť.

Útoky na dodávky zbraní

Portál Ukrajinska pravda uvádza, že Rusi v Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou - prakticky na dohľad od druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkova - zhromaždili až štyri desiatky bojových a transportných vrtuľníkov Mi-24 a Mi-8. Na charkovskom fronte sa Rusom dlhodobejšie už nedarí, Ukrajinci ich ďalej vytláčajú od tamojšej aglomerácie.

Ruskí vojaci sa tiež stále snažia zničiť ukrajinské jednotky v oceliarňach Azovstal pri juhukrajinskom prístave Mariupol, povedal generálny štáb. "Nepriateľ obnovil s podporou letectva ofenzívu v snahe získať nad železiarňami kontrolu," uviedla ukrajinská armáda.

„Ostreľovanie a útoky bez prestávky. (...) Na niektorých miestach sa bojuje už za plotom železiarne. (...) Jedenásť štvorcových kilometrov slobody v Mariupole sa premenilo na peklo,“ napísal vo štvrtok ráno o situácii v Azovstale poradca starostu mesta Petr Andrjuščenko.

Predstaviteľ amerického ministerstva obrany v stredu informoval, že "v ukrajinských rukách" už je drvivá väčšina húfnic, ktoré Spojené štáty sľúbili ukrajinskej armáde. Ukrajinci údajne za tri týždne od oznámenia prvých dodávok prevzali 90 percent z 90 vyčlenených delostreleckých systémov.

Podľa Washingtonu aj Londýna sa ruská armáda snaží bombardovaním naprieč Ukrajinou narušiť zásobovanie vrátane presunu zbraní. Cieľom útokov pritom naďalej zostávajú aj civilné objekty ako školy, nemocnice, obytné domy či dopravná infraštruktúra.

Rusko sa tým podľa Britov snaží „oslabiť odhodlanie Ukrajincov“. Naďalej sa sústredí na kľúčové prístavy ako Odesa, Cherson a Mariupol, čo naznačuje, že chce mať plne pod kontrolou prístup k Čiernemu moru, aby ublížilo ukrajinskej ekonomike, píše britské ministerstvo obrany.

Kľúčové železnice

Rusi tento týždeň ostreľujú aj ciele ďaleko od bojov na Donbase, pri meste Ľvov alebo dokonca v Zakarpatskej oblasti, pričom sú hlásené škody na infraštruktúre. Utorkové údery na západnej a strednej Ukrajine zasiahli železničné trate a s nimi spojené elektrické stanice, dnes škody na železnici po dopade ruskej rakety registrovali v Dnepre.

"Obe strany sa spoliehajú pri dopĺňaní zásob na železnice," povedal pri stredajšom brífingu predstaviteľ Pentagonu podľa jedného z prítomných novinárov. USA usudzujú, že ruské útoky nie sú príliš presné a že ukrajinskí obrancovia sú naďalej schopní presúvať zbrane naprieč svojim územím.​

​Britské ministerstvo obrany večer v novom hlásení uviedlo, že Rusi sa snažia raketovými údermi brániť Ukrajincom v obnovovaní zásob bez toho, aby sa vyjadrilo k úspešnosti týchto snáh. „S tým, ako ruské operácie sa potkýnajú, sú naďalej zasahované nevojenské ciele vrátane škôl, nemocníc, obytných nehnuteľností a dopravných uzlov,“ dodáva britské hlásenie.

Ministerstvo obrany USA informovalo aj o vývoji dodávok zbraní na Ukrajinu, pričom okrem doručenia viac ako 80 húfnic oznámilo aj odovzdanie skoro 90-tisíc zo sľúbených 144-tisíc delostreleckých granátov.

Washington zaslanie prvej várky húfnic avizoval 13. apríla, o týždeň neskôr potom sľúbil ďalších 72 kusov, čím celkový počet narástol na 90.

01 - Modified: 2022-05-02 08:47:05 - Feat.: 0 - Title: Boj o Ukrajinu: Relatívne pokojné časy trvali krátko, krajinu napokon ovládlo boľševické Rusko 02 - Modified: 2022-05-02 12:02:02 - Feat.: 0 - Title: Rusko nasadilo už dve tretiny pozemných síl. Najväčšie straty utrpeli elitné útvary, tvrdí Londýn 03 - Modified: 2022-05-02 13:00:45 - Feat.: 0 - Title: Viaceré zdroje sa zhodujú: Existuje celý rad indícií, že Rusko plánuje inváziu do ďalšej krajiny 04 - Modified: 2022-05-02 14:08:04 - Feat.: 0 - Title: Záhadné požiare a explózie v Rusku. Môžu za nimi stáť samotní Rusi, tvrdia odborníci 05 - Modified: 2022-05-02 20:26:55 - Feat.: 0 - Title: Rusko plánuje anektovať Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku, tvrdia USA 06 - Modified: 2022-05-03 05:34:19 - Feat.: 0 - Title: Cherson je pod informačným dohľadom Ruska, napojilo ho na svoj internet 07 - Modified: 2022-05-03 08:44:52 - Feat.: 0 - Title: Rusko tvrdí, že Izrael podporuje neonacistov na Ukrajine 08 - Modified: 2022-05-03 09:03:05 - Feat.: 0 - Title: Musk môže závidieť. Aj keď je Rusko vo vojne, nezaháľa, vytvorilo vraj bájne perpetum mobile 09 - Modified: 2022-05-03 10:58:27 - Feat.: 0 - Title: Rusko odvrátilo bankrot, prekvapilo trhy a platí v dolároch. Pomohla mu Európa 10 - Modified: 2022-05-04 09:42:19 - Feat.: 0 - Title: Naď varoval Putina, aby Rusi ani nezvažovali útok v blízkosti slovenských hraníc
01 - Modified: 2024-04-14 18:15:00 - Feat.: - Title: Zelenskyj vyzýva na jednotnú globálnu reakciu na útoky Iránu aj Ruska 02 - Modified: 2024-04-14 17:13:29 - Feat.: - Title: Záplavy v Kurganskej oblasti na západnej Sibíri ohrozujú 18-tisíc ľudí, hladina rieky stúpa 03 - Modified: 2024-04-14 16:55:10 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda posilňuje obranu Časiv Jaru, Rusi ho chcú obsadiť do deviateho mája 04 - Modified: 2024-04-14 13:35:29 - Feat.: - Title: Rusi chcú ovládnuť oporný bod ukrajinskej armády do osláv deviateho mája, tvrdí veliteľ armády Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. apríl 2024 23:12