StoryEditor

Cez Slovensko prechádzal minulý týždeň urán z Česka do Ruska

11.12.2007, 06:44
Autor:
SITASITA

České úrady minulý týždeň v spolupráci s americkým ministerstvom energetiky dopravili 80 kilogramov vysoko obohateného uránu do regeneračného závodu v Rusku. V pondelok o tom informovalo veľvyslanectvo Spojených štátov v Prahe. Operácia sa uskutočnila v rámci rusko-amerického programu s cieľom dostať do bezpečia vysoko obohatený urán ruského pôvodu, ktorý často skladujú v nedostatočne strážených výskumných ústavoch v krajinách bývalého sovietskeho bloku. Palivo v Rusku prepracujú na nižšiu koncentráciu, ktorá už nie je postačujúca pre jadrové zbrane.
Ako uviedlo veľvyslanectvo vo vyhlásení, urán z Ústavu jadrovej fyziky v Řeži pri Prahe prepravovali vlakom cez Slovensko a Ukrajinu a v sobotu dorazil do ruského zariadenia pre bezpečnú regeneráciu. Dodáva, že vyčerpané palivo prepracujú v nasledujúcich rokoch.
"Tieto prepravy vyčerpaného paliva z vysoko obohateného uránu predstavujú dôležitý míľnik v našej kampani s cieľom znížiť zásoby jadrového materiálu na celom svete," uviedol vedúci Správy národnej jadrovej bezpečnosti amerického ministerstva energetiky Thomas D'Agostino. Podľa veľvyslanca USA v Prahe Richarda Grabera je operácia "príkladom kolektívnej práce medzinárodného spoločenstva pri znižovaní hrozby jadrového terorizmu". Veľvyslanectvo uvádza, že z Bulharska, Českej republiky, Líbye, Lotyšska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Srbska, Uzbekistanu a Vietnamu doteraz dopravili naspäť do Ruska približne 950 kilogramov vysoko obohateného uránu, pričom bola posledná zásielka z Českej republiky zatiaľ najväčšou. Dodáva, že pri nakladaní a odjazde boli prítomní zástupcovia amerického ministerstva energetiky, pražského veľvyslanectva a Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu so sídlom vo Viedni.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 10:20