StoryEditor

Futbalisti finančne podporia vojnových zločincov

22.08.2007, 16:44
Autor:
SITASITA

Chorvátsky reprezentačný futbalový tím chce použiť finančné prostriedky získané za futbalový zápas na podporu generálov, ktorých súdia za vojnové zločiny, povedal tréner futbalistov Slaven Bilič v denníku Vecernji list v stredu. "Sú to muži, ktorí nám dali veľa, a ak im ten zápas pomôže, budeme ho hrať," povedal Bilič. "Jediným problémom môže byť termín zápasu, no ak nájdeme čas, som absolútne za," dodal tréner. Chorvátski futbalisti tak urobili už v roku 2006.
Zápas sa uskutoční medzi reprezentačným tímom a výberom najlepších hráčov chorvátskej futbalovej ligy. Získané finančné prostriedky budú uložené na bankovom účte organizácie, ktorá financuje obhajobu bývalých chorvátskych generálov pred Medzinárodným tribunálom OSN pre bývalú Juhosláviu v Haagu (ICTY). Medzi obvinenými generálmi je Ante Gotovina, Ivan Čermak a Mladen Markovič, ktorí sú obvinení z vraždenia, prenasledovania a vyhnania srbských civilistov z Chorvátska na konci vojny v rokoch 1991-1995.
Organizácia zastrešujúca obhajobu srbských generálov, ktorá vznikla vo februári 2006 krátko potom, ako Gotovinu chytili na Kanárskych ostrovoch po štyroch rokoch na úteku, už disponuje sumou 1,6 milióna eur.
Dinamo Zagreb, vedúci tím chorvátskej futbalovej ligy, už na účet organizácie zaplatil 140 000 eur.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 23:07