StoryEditor

Začal sa lov na Kwašniewskeho

28.09.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Mediálny boj pred októbrovými voľbami v Poľsku naberá na obrátkach. Aj u našich severných susedov začínajú byť bežnou praxou údery pod pás, ktoré si v predvolebnom období navzájom uštedrujú politickí súperi. Najnovšie sa obeťou takéhoto útoku stal bývalý poľský prezident Aleksander Kwašniewski. Poľský denník Fakt sa dostal k dokumentom, ktoré ho usvedčujú z toho, že bol registrovaný ako agent bývalej komunistickej tajnej služby. Nejde pritom o prvé obvinenie voči Kwašniewskemu, ktorý bol počas svojho "prezidentovania" najobľúbenejším poľským politikom. Súd ho už podobného obvinenia zbavil v roku 2000. Stalo sa tak krátko pred prezidentskými voľbami, v ktorých si potvrdil druhý mandát v kresle hlavy štátu.

Tajomný agent Alek
Podľa denníka Fakt obsahuje exprezidentov zväzok u tajnej polície záznam, že Kwašniewski bol zaregistrovaný ako agent v roku 1983, teda v čase, keď bol šéfredaktorom časopisu ITD. Vzápätí dostal krycie meno Alek. Podľa ďalšieho záznamu sa spolupráca skončila koncom roka 1989, teda až po páde komunizmu. Nie je teda jasné, či túto spoluprácu ukončil sám Kwašniewski alebo polícia.
Vo zväzku chýba Kwašniewskeho záväzok, že bude spolupracovať. Nie sú tam ani žiadne hlásenia od agenta s krycím menom Alek. Chýbajú tiež údaje o dôstojníkoch, ktorí tohto agenta mali mať na starosti.

Lustračné šialenstvo pokračuje
Kwašniewski sa znovu dostal do pozornosti médií po tom, ako sa postavil do čela ľavicovej koalície, hoci sám do parlamentu nekandiduje. Denník sa dostal k informáciám z Inštitútu pamäti národa vďaka novému lustračnému zákonu, ktorý umožňuje každému Poliakovi nazrieť do spisov verejných činiteľov, a to aj bývalých. Hoci ústavný súd vyhlásil časť zákona za neplatnú, inštitútu naďalej zostala povinnosť umožniť prístup k zväzkom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 03:23