Reuters
StoryEditor

Pápež nenavštívi Ukrajinu, ani sa nestretne s patriarchom Kirillom

22.04.2022, 12:28
Autor:
ČTKČTK
Pápež sa rozhodol, že nenavštívi Ukrajinu a zruší stretnutie s moskovským patriarchom Kirillom.

Pápež František nepôjde na Ukrajinu ani sa nestretne s lídrom ruskej pravoslávnej cirkvi, moskovským patriarchom Kirillom, ktorý ruskú inváziu na Ukrajine podporuje.

Hlava katolíckej cirkvi to povedala v rozhovore s argentínskym denníkom La Nación. Pápež, ktorý je pôvodom z Argentíny, ale tiež uviedol, že je pripravený urobiť všetko pre zastavenie tejto vojny.

Zrušenie cesty aj stretnutia 

"K čomu by bolo, keby pápež šiel do Kyjeva a vojna by nasledujúci deň pokračovala?" povedal v rozhovore zverejnenom vo štvrtok František, ktorého na návštevu Ukrajiny vyzval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj alebo kyjevský starosta Vitalij Kličko.

Argentínsky denník pripomenul, že pápeža Františka v posledných dňoch trápia bolesti kolena. Kvôli nim napríklad ani neodslúžil minulú sobotu veľkonočnú vigíliu.

Pápež začiatkom tohto mesiaca pri návšteve Malty pripustil, že by sa mohol vydať do Kyjeva. Neskôr však uviedol, že "nevie, či bude možné takúto cestu uskutočniť". Povedal však, že je pripravený urobiť všetko pre to, aby terajšia vojna skončila a že vatikánska diplomacia v tomto smere robí, čo môže.

​V tejto súvislosti sa hovorilo o tom, že sa Vatikán snaží dojednať schôdzku pápeža s moskovským patriarchom Kirillom. Objavili sa aj správy, že by sa mohli stretnúť v Izraeli pri pápežovej spiatočnej ceste z Libanonu, ktorý má hlava katolíckej cirkvi navštíviť v polovici júna.

"Je mi ľúto, že Vatikán musel zrušiť druhú schôdzku s patriarchom Kirillom, ktorú sme mali naplánovanú na jún v Jeruzaleme. Ale naša diplomacia dospela k záveru, že schôdzka nás dvoch v tejto dobe by mohla viesť k mnohým nedorozumeniam," povedal pápež argentínskemu denníku.

Verejne kritizuje vojnu, Putina nespomenie 

František sa s Kirillom stretol v roku 2016 v Havane, bola to prvá schôdzka hlavy katolíckej cirkvi a popredného lídra cirkvi pravoslávnej od takzvanej veľkej schizmy z roku 1054.

Vtedy sa kresťanská cirkev rozpadla na časť, ktorá uznáva svoju hlavu pápeža, a pravoslávnu či ortodoxnú, ktorá je voľne podriadená konštantínopolskému patriarchovi.

Ruský patriarcha Kirill tak formálne hlavou pravoslávie nie je, jeho autorita ale vyplýva z počtu ruských veriacich.

​Pápež František ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá začala 24. februára, odsúdil a opakovane vyzýva na zastavenie vojny a na mierové rokovania. Už deň po začiatku invázie v neobvyklom kroku navštívil ruskú ambasádu v Ríme.

Začiatkom apríla pri generálnej audiencii opäť vyzval na zastavenie masakrov, aký sa stal okrem iného v Buči pri Kyjeve, a rozvinul pritom ukrajinskú vlajku, ktorú mu priviezli priamo z Buče.

Potom vyzval na veľkonočné prímerie a v nedeľu v tradičnom posolstve Urbi et Orbi (Mestu a svetu) nepriamo kritizoval Rusko za to, že Ukrajinu zatiahlo do krutého a nezmyselného konfliktu.

Argentínsky novinár sa pápeža teraz spýtal aj na to, prečo pri odsudzovaní konfliktu na Ukrajine nespomenul ruského prezidenta Vladimira Putina. Pápež odpovedal, že hlava katolíckej cirkvi lídrov štátov nespomína.

01 - Modified: 2022-04-10 13:39:56 - Feat.: 0 - Title: Zložte zbrane, povedal pápež František. Patriarcha Kirill naopak vyzýva Rusov, aby sa zomkli okolo svojej vlády 02 - Modified: 2022-04-15 11:10:39 - Feat.: 0 - Title: Pápež vydal novú knihu. Píše, že svet sa približuje k 3. svetovej vojne, akoby bola nevyhnutná 03 - Modified: 2022-04-16 07:26:30 - Feat.: 0 - Title: Suspendovaný kňaz Lajcha: Naši hodnostári si žijú ako mocipáni, zo štýlu pápeža Františka sa na nich nič nenalepilo
01 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 04 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 05 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:52