StoryEditor

Tlač má vo voľbách jasno, takmer...

20.10.2004, 00:00
Bush alebo Kerry?, pýtajú sa americkí voliči. Podľa prastarej tradície im na túto otázku odpovedá tlač. Je jedno, či ide o denník federálny, štátny alebo o lokálny "leták". Každý z nich má v tejto otázke jasno, teda takmer každý.

Tento rok totiž už dva denníky (obe zo zatiaľ nerozhodnutých štátov) dali jasne najavo, že ani jeden kandidát si nezaslúži byť prezidentom Spojených štátov. Vplyv tých, ktorí deklarovali podporu republikánskemu kandidátovi Georgeovi W. Bushovi, resp. jeho demokratickému vyzývateľovi Johnovi Kerrymu, je vo väčšine prípadov tiež zanedbateľný. Každý čitateľ toho či onoho denníka vie, na ktorej strane ideologického spektra noviny stoja. A práve preto číta liberálnejší New York Times alebo konzervatívny Wall Street Journal.
Viac za Kerryho
Demokrat Kerry je na tom zatiaľ v počtoch získanej priazne zo strany printových médií o dosť lepšie, konštatuje najstarší americký časopis venujúci sa problematike tlače Editor and Publisher. Nad Bushom vedie v pomere denníkov 48 : 34, no ich náklad je takmer dvojnásobný. Zatiaľ čo Kerryho vychválili noviny s celkovým počtom výtlačkov takmer deväť miliónov, u prezidenta Busha je to sotva päť miliónov. O tom, koho denník podporí, rozhoduje redakčná rada a ľudia živiaci sa analyzovaním domácej politiky a medzinárodných vzťahoch. Vo väčšine prípadov je vopred jasné, kto od nich dostane zelenú, pretože ich stranícka príslušnosť je daná po desaťročia. Aj napriek tomu tento rok došlo k miernym posunom. Kerryho napríklad podporilo už osem denníkov, ktoré v roku 2000 preferovali Busha. Medzi nimi aj veľké denníky ako The Oregonian alebo The Seattle Times. Naproti tomu na Busha upravil názor oproti roku 2000 jediný, a to tiež nízkonákladový denník - pensylvánsky York Daily Record. Kerry zároveň boduje v "battleground states". Najviac je to zreteľné na kľúčovej Floride, kde mu dôveruje sedem denníkov. Bushovi ani jeden.
Nerozhodné denníky
Nie vždy sa rozhodnutia vydavateľov rodili ľahko, pričom tento rok sa už dva denníky rozhodli neurobiť žiadne odporúčanie, oba pritom píšu konzervatívne. Floridský Tampa Tribune podporil každého republikánskeho kandidáta od roku 1964. Po prečítaní ich editorialu máte pocit, že z Bushovho vládnutia nezostal kameň na kameni: "Prezident tvrdil, že spája a nerozdeľuje. No jeho administratíva zamierila hneď po nástupe ostro doprava a rozdelila krajinu." Pozitívne slová však nenachádza ani na Kerryho: "Jeho bilancia je v príkrom rozpore s našimi konzervatívnymi princípmi." Obdobne porušil tradíciu (prvýkrát od roku 1968) aj severokarolínsky Winston-Salem Journal.
Iné denníky so svojím postojom stále ešte váhajú, dôvodom je fakt, že americká spoločnosť je rozdelená ako málokedy predtým. Bojisko oboch strán sa najnovšie prenieslo na pôdu novín Columbus Dispatch z ďalšieho významného štátu Ohio. Časopis Time neváhal rozhodnutia tohto denníka označiť ako najočakávanejšie z celej novinárskej obce. Ide totiž o jediný denník v časti Ohia, v ktorej sa predpokladá najtesnejší súboj. Oba volebné tímy už minuli nespočetne veľa hodín a dolárov, aby získali jeho priazeň. Otec súčasného prezidenta už stihol so svojím starým priateľom a vydavateľom denníka Johna Wolfa raňajkovať. Wolfe, šéfredaktor a jeden reportér, dostali pozvánku do prezidentovho lietadla Air Force One a po redakcii sa prechádzalo nemálo republikánov. John Kerry sa tam tiež zastavil, a to aj napriek zdravotným problémom, a viceprezidentský kandidát John Edwards do redakcie zatelefonoval. Columbus Dispatch sa však zatiaľ neponáhľa.
New York Times oznámil svoju voľbu už v nedeľu. Kritizoval Busha za to, že "vládnutie prenechal krajnej pravici, riadi sa záujmami veľkého priemyslu a jeho fixácia na Saddáma hraničí s posadnutosťou fanatika". Skôr však dali najavo svoj veľký nesúhlas s republikánom, ako podporu Kerrymu, keďže ho odbavili iba v niekoľkých vetách. Virgínijské noviny Richmond-Times Disptach "označili Kerryho mentalitu ako z 10. a Bushovu ako z 12. septembra". "Zvoľte Busha," dodali. Iné mali úplne prozaické dôvody. Napríklad Grand Forks Herald zo Severnej Dakoty imponuje Kerryho odpor voči Stredoamerickej dohode o voľnom obchode. Noviny sa obávajú ohrozenia miestneho cukrovarského priemyslu. Denníky teda rozdávajú červené a čierne body, no súboj oboch kandidátov zostáva dva týždne pred voľbami ešte stále príliš tesný na akékoľvek prognózy.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 07:28