Vakcíny budú ešte účinnejšie pri prevencii hospitalizácie a úmrtiaunsplash.com
StoryEditor

Únia chce od členov WTO akčný obchodný plán na širšiu výrobu vakcín proti Covid-19

04.06.2021, 17:05
Autor:
TASRTASR
Únia od začiatku pandémie aktívne prejavovala solidaritu so svetom a povolila vývoz približne polovice z celkového množstva vakcín vyrobených v Európe.

Európska únia v piatok predložila návrh, v ktorom sa snaží zaviazať členov Svetovej obchodnej organizácie (WTO) k mnohostrannému obchodnému akčnému plánu rozšíriť výrobu vakcín a liečbu proti ochoreniu COVID-19 a zabezpečiť univerzálny a spravodlivý prístup k vakcínam a liekom.

Európska komisia spresnila, že návrhom pre WTO, ktorý je rozdelený do dvoch oznámení, Únia zdôrazňuje ústrednú úlohu WTO v reakcii na pandémiu ochorenia Covid-19 a žiada ostatných členov WTO, aby sa dohodli na súbore záväzkov vrátane tých v oblasti práv duševného vlastníctva.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti uviedla, že EÚ od začiatku pandémie aktívne prejavovala solidaritu so svetom a povolila vývoz približne polovice z celkového množstva vakcín vyrobených v Európe.

Spresnila, že EÚ navrhuje konkrétne krátkodobé a strednodobé riešenia na zabezpečenie univerzálneho prístupu k vakcínam za dostupné ceny, čo ona osobne zopakuje na budúci týždeň počas diskusií s vedúcimi predstaviteľmi skupiny G7.

Šéfka eurokomisie dodala, že okrem súčasnej krízy je dôležité zabezpečiť globálnu pripravenosť na budúce pandémie. To znamená diverzifikovať výrobu vakcín tak, aby nebola centralizovaná iba v niekoľkých krajinách, a posilniť odolnosť zdravotníckej infraštruktúry v najmenej rozvinutých štátoch.

Výkonný podpredseda EK Valdis Dombrovskis zodpovedný za obchodnú politiku EÚ zdôraznil, že hlavným problémom vakcín je nedostatok výrobnej kapacity na rýchlu výrobu požadovaného množstva. Aj preto cieľ, ktorý presadzuje EÚ, je použiť na výrobu vakcín akékoľvek dostupné a primerané výrobné kapacity kdekoľvek na svete.

Únia vyzvala vlády krajín, aby zaručili, že vakcíny a lieky proti ochoreniu COVID-19, ako aj ich zložky, mohli voľne prekračovať hranice; nabáda výrobcov, aby rozširovali svoju výrobu a dodávali vakcíny za prijateľnú cenu do krajín, ktoré ich najviac potrebujú, a aby uľahčili používanie povinných licencií v rámci existujúcej Dohody WTO o obchodných aspektoch práv duševného vlastníctva (TRIPS).

EÚ sa okrem toho domnieva, že dodávky vakcín pre nástroj COVAX by nikdy nemali byť obmedzené a žiadne opatrenia by nemali obmedzovať obchod so zložkami potrebnými na výrobu vakcín a liekov proti ochoreniu COVID-19.

Únia vyzvala vlády, aby povzbudzovali a podporovali výrobcov a vývojárov vakcín pri rozširovaní výroby a zabezpečovaní cenovo dostupných dodávok do chudobnejších krajín. Takéto kroky by mohli zahŕňať licenčné dohody, zdieľanie odborných znalostí, odstupňované ceny vrátane neziskového predaja do krajín s nízkym príjmom, zmluvnú výrobu a nové investície do výrobných zariadení v rozvojových krajinách.

EÚ očakáva, že všetci výrobcovia a vývojári vakcín urobia konkrétne prísľuby, ktoré zvýšia dodávky zraniteľným rozvojovým krajinám. V tejto súvislosti Únia privítala záväzok spoločností Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson a Moderna, ktoré sa v priebehu tohto roka zaviazali dodať 1,3 miliardy dávok pre najchudobnejšie krajiny bez zisku a pre krajiny so stredným príjmom pri nižšej cene.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 21:25